Uusimmat

Testissä Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC 12G ja GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC 8G -näytönohjaimet – Tehokkuus jaksaa ihastuttaa

03.10.2021 10:00 Aleksi Pakkala

Kun pelaaminen kohdistuu moderneihin peleihin ja vieläpä 4K-tarkkuudella, vaaditaan näytönohjaimelta rutkasti potkua. Juuri siihen saumaan iskevät sekä Nvidian GeForce RTX 3070 Ti- että GeForce RTX 3080 Ti -malliversiot. Testasimme miten Gigabyten Gaming OC -sarjan mallit on toteutettu.

Näytönohjainten saatavuus on pysynyt heikkona piiripulan ja kryptolouhintavillityksen takia. Uusien näytönohjainten julkaisut ovatkin viime aikoina voineet tuntua suorastaan laitevalmistajien vinoilulta asiakkailleen.

Nvidia on kuitenkin kovasti vakuuttanut, että GeForce RTX 3070 Ti- ja GeForce RTX 3080 Ti -näytönohjainten julkaisun tarkoitus on saattaa enemmän näytönohjaimia pelaajien käsiin. Vieläpä mahdollisimman lähellä ohjemyyntihintaa.

Tähän on pyritty rajoittamalla näytönohjainten kryptolouhintakyky puoleen siitä siitä, kuinka tehokkaita näytönohjaimet olisivat louhinnassa ilman rajoitusta. Rajoitukseen ei vielä ole tullut täydellistä kiertotietä, mutta louhintaohjelmat pystyvät hyödyntämään jo 70 prosenttia LHR-ajureilla (Limited Hash-Rate) varustettujen näytönohjainten louhintatehosta. Louhintaestojen osittainen kierto on loppukäyttäjälle todella helppoa, sillä louhintaohjelmien hoitaessa ajurien rajoitusten ohittamisen automaattisesti.

Uusi GeForce RTX 3080 Ti on ominaisuuksiltaan todella lähellä Nvidian kuluttajamalliston lippulaivamallia, GeForce RTX 3090 -näytönohjainta. Jostain on kuitenkin luonnollisesti karsittu, joten GeForce RTX 3080 Ti -mallissa on puolet vähemmän grafiikkamuistia eli  “vain” 12 gigatavua. Koska myös muistipiireistä on kovaa pulaa, saa Nvidia näin valmistettua parhaimmillaan tuplasti enemmän näytönohjaimia GeForce RTX 3090 -mallin valmistukseen verrattuna.

GeForce RTX 3070 Ti -mallit ovat taasen arkkitehtuuriltaan melko lähellä aikaisempaa GeForce RTX 3070 -malleja. Ti-mallin käyttämällä grafiikkapiirillä on reilu neljä prosenttia enemmän laskentayksiköitä, grafiikkaydin toimii korkeammalla kellotaajuudella ja GeForce RTX 3070 Ti käyttää GDDR6X-muistia GDDR6-muistin sijasta.

Muropaketin testiin saapui kova kaksikko Gigabyteltä, GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC ja GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC. Testissä tutustutaan tarkemmin näytönohjainten ominaisuuksiin, ja suorituskykyä verrattiin Nvidian GeForce RTX 3000 -sarjan mallien ja AMD Radeon 6800 XT -näytönohjaimen kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteiden esittelyt
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat