Uusimmat

Thermalright SLK900 & Zalman CNPS7000-Cu

27.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Kookkaiden Intel Pentium 4 -prosessoreille suunnattujen coolereiden valikoima Suomessakin on nykyään kattava ja uusia malleja tulee koko ajan lisää markkinoille. Thermalright on niittänyt mainetta varsinkin AMD-puolella jo vuosia tehokkaiden siiliensä kanssa, Zalman taas on panostanut enemmänkin hiljaisuuteen.

Muropaketin testipenkkiin saapui Coolputerista Thermalrightin SLK-900U-siili sekä Zalman CNPS7000-Cu-cooleri ja tarkoitus olisi katsastaa miten nämä jäähdytysratkaisut pärjäävät Pentium 4 -alustalla. Lämpötilamittauksissa vertailukohteena käytetään Intelin referenssicooleria.

Thermalright SLK-900U

70 euron hintaisen Thermalright SLK-900U:n mukana tulee kiitettävä määrä oheismateriaalia. Tarkoin paketoidusta laatikosta löytyy injektioruiskussa piitahnaa, ruuveja, prikkoja ja mutterit kiinnitykseen, kolme erilaista tuulettimen kiinnitykseen vaadittavaa rautalankaa, Pentium 4 -käyttöön kiinnitysraudat sekä emolevyn alapuolelle tukilevy ja muovinen oikosulkua estävä läpyskä. Mukana tulevista prikoista jäi käyttämättä yli puolet, joten ei kannata huolestua, jos ei saa asennuksen yhteydessä käytettyä kaikkia mukana tulevia osia.

SLK-900U:hun on mahdollista asentaa sekä 70, 80 että 92 millimetrin tuulettimia, joiden korkeudet ovat joko 15, 25 tai 38 millimetriä. Suositeltavaa on, että siilin kanssa käytetään 92 millimetrin tuuletinta, jolloin koko siilin alalla kulkisi ilmavirta eikä kuumia kohtia jäisi. Itse testasin SLK-900U:n ainoastaan yhdellä 70 ja kahdella erilaisella 80 millimetrin tuulettimella.

SLK-900U on erittäin kookas siili ja painoa sillä on huimat 570 grammaa ilman Pentium 4:n kiinnitysrautoja. Pituutta löytyy 9,9, leveyttä 5,9 ja korkeutta 4,5 senttimetrin edestä. Thermalrightin aiempiin SLK-sarjan coolereihin verrattuna, SLK900U:sta ei löydy lainkaan klipsua, jolla siili voitaisiin asentaa Socket A -kannan kolmeen väkäseen. Kiinnitys AMD- ja P4-alustoille tarkastetaan sivun loppupuolella.

Siilin rakenne on edeltäjämallien kanssa suurinpiirtein sama, kokonaan kuparisen ja ylöspäin kapenevan pohjan/keskikappaleen päältä löytyy 36 kappaletta ripoja, jotka on juotettu kuparikappaleeseen. Rivat ovat kaikki täysin suoria ja samansuuntaisia, tällä tavalla Thermalright on yrittänyt optimoida ilmavirtauksen.

Ylemmässä kuvassa näkyy paremmin kuparinen pohjakappale, johon rivat kiinnittyvät. Pohja on kohtalaisen siisti, vaikka työstöjäljet onkin selvästi huomattavissa sekä sormella tunnettavissa tasaisesti koko pohjan alueella. Itselläni AMD-puolen testikoneessa olevassa SLK-600:ssa pohja on peilikirkas ja ihmettelenkin, miksi Thermalright ei ole panostanut uutuukaiseensa yhtä paljon. Lämpötiloja silmällä pitäen pohjan työstöjäljistä tuskin kuitenkaan suurta ongelmaa muodostuu ja voihan sen aina hioa jos siltä tuntuu.

Päätin ensiksi kokeilla kiinnittämistä AMD-puolen koneeseen, mutta hämmästyksekseni siili ei sopinut mihinkään omistamaani emolevyyn, joten testit tämän puolelta jäivät ajamatta. Ongelma oli kaikilla emolevyillä sama: Socket A -kannan ympäriltä löytyvät kondensaattorit ottivat enemmän tai vähemmän siilin reunaan kiinni. Jos SLK-900U tuleekin AMD-puolen koneelle, suosittelenkin katsastamaan sopivuus ennen ostopäätöstä Thermalrightin sivuilta tästä.

Kiinnitys ei siis tapahdu klipsun avulla kuten jo aiemmin totesimme, vaan prosessorikannan ympäriltä löytyviin neljään kiinnitysreikään. Emolevyn sekä kiinnitysruuvien vastakappaleiden väliin kannattaa laittaa mukana tulevat muovikorokkeet, joilla varmistetaan ettei metallinen vastakappale hankaa emolevyn pintaa naarmuille. Emolevyn takapuolelle kiinnitetään tukilevy, joka katsastetaan tarkemmin seuraavan kuvan alapuolelta.

Kun muovikorokkeet, vastakappaleet sekä emolevyn takapuolelle asennettu suojalevy ovat paikoillaan, siili asennetaan paikoilleen ja esille otetaan ruuvit. Ruuvien ympärille laitetaan jouset, joilla taataan tasainen ja tukevat kiinnitys. Shimmin käyttö on suositeltavaa.

Ruuvien vastakappaleita ruuvatessa takapuolelle kiinnitetään samalla metallinen tukilevy, jolla estetään emolevyn taipuminen. AMD-alustalla käytettäessä ruuvit kiinnittyvät sisimpiin ruuvikoloihin, Pentium 4:llä vastaavasti kuvassa näkyviin uloimpiin. Levyn keskeltä löytyy lisäksi kolme senttimetriä kanttiinsa oleva kumi, jolla estetään ettei suojalevy aiheuta oikosulkua emolevyn alapuolella.

Intel Pentium 4:lle kiinnitys voidaan suorittaa kahdella eri tavalla, eikä kummallakaan näistä pitäisi yhteensopivuusongelmia syntyä. Testikäytössä olleeseen Gigabyte 8SQ800 Ultra -emolevyyn SLK-900U ainakin asentui kummallakin tavalla ilman minkäänlaisia ongelmia.

Ensimmäinen tapa on kiinnitystavaltaan varmempi ja tapahtuu samalla periaatteella kuin AMD-emolevyilläkin. Coolereiden kiinnityksessä käytettävä muovikehikko kuitenkin pitää ottaa ensiksi pois. Toinen tapa on käytännöllisempi jos cooleria joutuu irttoittamaan useasti, koska tällöin SLK-900U kiinnitetään metalliklipsujen avulla muovikehikkoon, eikä emolevyä tarvitse poistaa kotelosta välillä.

Pentium 4:ssä kiinnitysreiät eivät ole samoissa kohdissa kuin AMD Athlon -emolevyissä, joten siilin ympäriltä löytyvään kehikkoon joudutaan kummallekin sivulle kiinnittämään kahdella ruuvilla metalliset levyt. Siili kiinnitetään jousilla varustettujen ruuvien avulla, joita kannattaa kiristää vuorotellen jokaisesta kulmasta kerrallaan.

Toisella tavalla kiinnitys tapahtuu suurinpiirtein samalla tavalla kuin Pentium 4:n referenssicoolerillakin. Siilin ympäriltä löytyvän kehikon reunoille kiinnitetään taas metallilevyt, aivan kuten aiemmassakin tapauksessa. Muovikehikon ollessa paikoillaan, siili asennetaan kehikon keskelle ja esiin otetaan kiinnitysraudat.

Kiinnitysraudan kiinnitysväkänen laitetaan ensiksi muovikehikosta löytyvään koloon ja aletaan tämän jälkeen vääntämään toisen puolen väkästä paikoilleen. Operaatio toistetaan vielä toisella kiinnitysraudalla. Vääntämisen saa itseasiassa tehtyä helpommin käsin, kuin ruuvimeisselin avulla, jolle tosin löytyy sopivat kolot kiinnitysrautojen molemmista päistä.

Tuuletin kiinnitetään rautalankojen avulla, jotka taas työnnetään siilin sivuista löytyviin reikiin. Alemmat reiät on tarkoitettu, kun käytössä on 25 millimetriä korkea tuuletin, ylemmät taas 38 millimetrin malleille. Kyseiset rautalangat kannattaa asentaa ennen coolerin kiinnittämistä, koska kiinnitysraudat tulevat varsin inhottavasti eteen, eikä rautalankojen ottaminen pois tällöin onnistu. Mukana tulee erilaiset rautalankaparit 70, 80 ja 92 millimetrin tuulettimille.

Vaikka kuvasta ehkä saakin käsityksen, ettei tuuletin pysyisi tukevasti rautalankojen avulla, on asia kuitenkin päinvastoin. Tuuletin pysyy erittäin tukevasti kiinni, eikä varmasti irtoa käytön aikana.

Zalman CNPS7000-Cu

Zalman CNPS7000-Cun mukana ei tule aivan yhtä kattavaa määrää oheissälää, kuin Thermalright SLK-900U:n pakettiin oltiin laitettu. Mukana tulee pieni taitettu ohjelappunen coolerin asentamisesta, Fanmate – tuulettimen kierrosnopeuden säätölaite, kiinnitysraudat Pentium 4:lle, kiinnitystapit tämän vuoden loppupuolella julkaistavalle AMD Athlon 64:lle sekä muutamat ruuvit. Varsin optimaalinen määrä tavaraa – mitään turhaa ei ole laitettu mukaan, mutta mitään oleellista ei myöskään puutu.

Zalman pysyttelee uuden 7000-sarjan coolereidensa kanssa edelleen viuhkamallissa, mutta tyyli on hieman muuttunut. Pystyssä olevat 130 ripaa ovat nyt ympyrämuodostelmassa 92 millimetrin tuulettimen ympärillä. CNPS7000-Cu on todella massiivisen kokoinen siili: leveyttä 10,9 senttimetriä ja korkeutta 6,2 senttimetriä. Lähes kokonaan kuparinen rakenne nostaa painon huikeaan 773 grammaan!

Tuulettimen kierrosnopeutta voidaan säädellä mukana tulevalla Fanmatella, jonka ääriasennossa tuuletin pyörii täysillä kierroksilla noin 4200 rpm:n edestä, jolloin melua lähtee 25 desibelin edestä. Toisessa ääriasennossa, 1350 kierrosta minuutissa pyöriessä tuuletin pitää ainoastaan 20 desibelin ääntä. Fanmate tosin ei ole pakko käyttää, jos siltä tuntuu. Ilman kyseistä laitetta tuuletin liitetään emolevyn kolmipinnisiin liittimiin, jolloin se pyörii maksimikierroksilla (4200 rpm).

Negatiivisena puolena mainittakoon, että tuuletinta ei saa kovinkaan helposti vaihdettua, eikä sen päälle myöskään saa ilman omia virityksiä sormisuojaa.

Rivat ovat pohjaosan kanssa samaa kuparikappaletta, joka tietenkin on lämmönjohdon kannalta hyvä asia. Keskiosan kuparialueen sivuilta löytyy pienet alumiiniset kappaleet, joita puristetaan kahden suurehkon ruuvin avulla kuparikeskustaan päin.

Pohjan viimeistelyjälki ei ole mitään aivan parasta laatua, eikä se peilaa kuten joidenkin hyvinkiillotettujen siilien pohjat. Kädellä tunnettavissa olevia työstöjälkiä ei kuitenkaan onneksi löydy. Suurta haittaa kiillottamattomuudesta ei sinänsä edes ole, koska Intel Pentium 4 -prosessoreiden heatspreaderitkaan eivät ole tunnettuja sileästi pinnasta. Tämä tarkoittaa, että vaikka siilin pohja olisikin tarkasta kiillotettu koneellisesti, ei siitä siltikään saataisi täyttä hyötyä irti.

Zalman CNPS7000-Cun asennus tapahtuu Intelin muovikehikkoon, joten emolevyä ei tarvitse poistaa kotelosta asennuksen ajaksi. Asennus on esimerkiksi Thermaltightin SLK-900U:hun verrattuna erittäin paljon käytännöllisempi ja varmempi. Aluksi mukana tulevat metalliset kiinnitysraudat pujotetaan kehikon reikien läpi ylemmän kuvan osoittamalla tavalla, jonka jälkeen itse cooleri asennetaan prosessorin päälle.

Tämän jälkeen esiin otetaan kaksi mukana tulevaa ruuvia, joita aletaan tasaisesti ruuvaamaan kummaltakin puolelta siilin ulokkeen läpi kiinnitysrautaan. Ruuvit voidaan kiertää loppuun asti, joten vaaraa ylikiristämisesti ei ole. Lopputuloksena on erittäin tukevat ja helppoasennuksellinen ratkaisu, jonka soisi näkevän muissakin coolereissa.

Kuten kuvasta näkyy, CNPS7000-Cu on erittäin kookas ja leviää yläosastaan kehikon ulkopuolelle. Siiliosa on kuitenkin alhaalta paljon kapeampi, jolloin ongelmia ympäriltä löytyvien kondensaattorien kanssa ei pitäisi ilmetä.

Testikokoonpano

Testialustana toimi Gigabyten SiS655-piirisarjaan perustuva 8SQ800 Ultra -emolevy, Intel Pentium 4 2,53 GHz -prosessori, kaksi kappaletta 256 megatavun TwinX-muisteja Corsairilta sekä PNY GeForce4 Ti4400 -näytönohjain. Kaikki osat toimivat vakiokellotaajuuksilla. Prosessorille syötettiin normaali 1,5 voltin käyttöjännite, koska tällöin erot tulivat jo hyvin esille.

Idle-lämpötila mitattiin Gigabyten omalla EasyTune 4 -nimisellä ohjelmalla kokoonpanon ollessa käynnissä noin 10 minuuttia. Rasituksessa käytettiin apuna CPUBurn-ohjelmaa ja annettiin kyseisen ohjelman pyöriä noin 15 minuuttia. Huomioitavaa on, että emolevyn lämpötila-anturi näyttää prosessorin lämpötilat varsin reilusti alakanttiin!

  • Intel Pentium 4 2,53 GHz
  • Gigabyte 8SQ800 Ultra (SiS655)
  • Corsair TwinX512-3200LL
  • PNY Verto GeForce4 Ti4400
  • Seagate Barracuda IV 80GB
  • Antec TruePower 550W
  • Windows 2000 SP3
  • EasyTune 4
  • CPUBurn

Zalmanille ja Thermalrightille vertailuksi otin mukaan Intelin referenssicoolerin, jonka testasin mukana tulevalla 70 millimetrin tuulettimella. Kyseinen tuuletin pyörii 2500 kierrosta minuutissa.

Zalman CNPS7000-Cun kanssa käytin Fanmatea, ja tuuletinta kummassakin ääriasennossa. Minimissä tuuletin pyörii noin 1350 rpm:ää ja pitää 20 desibelin ääntä, maksimissa vastaavasti 2400 rpm:ää ja 25 desibeliä.

Thermalright SLK-900U sai parikseen kolme erilaista tuuletinta: hiljaisimmasta päästä olevan Papst 8412 N/2GML 19 desibelin äänentuotolla ja 2000 rpm:n kierrosnopeudella, Delta FFB0812SHE noin 4800 rpm:llä ja lähemmäs 50 desibelin helikopterimelulla sekä viimeisenä Y.S Techin T.M.D-tuuletin PD1270155B-2F 39 desibelillä ja 5800 rpm:llä. Y.S. Techin malli oli näistä ainoa 70 millimetrin tuuletin, muut olivat 80 millimetrisiä.

Testitulokset

Kuten tuloksista huomataan, pärjää Intelin referenssicooleri vielä idle-tilassa kohtalaisen hyvin, mutta rasituksessa eroa syntyy jo reilusti seuraavaksi parhaiten pärjänneeseen yhdistelmään.

Zalman CNPS7000-Cu eri tuuletinkierroksilla idle-tilassa selviää ainoastaan yhden asteen erolla, rasituksessa ero kasvaa neljään asteeseen. Zalmanin tekele oli kuitenkin erittäin positiivinen yllätys, koska tuulettimen ollessa maksimiasennossa, ääntä lähti todella vähän. Minimiasetuksella ääni peittyi näytönohjaimen, sekä piirisarjan tuulettimien alle. Jos ei aio ylikellottaa prosessoria, on minimiasetus suositeltava, jolloin asteet sekä melu pysyvät vielä erittäin hyvin hanskassa.

Thermalright SLK-900U pärjäsi Zalmanin kanssa suunnilleen yhtä hyvin. Papstin erittäin hiljaisella tuulettimella asteet pysyivät CNPS7000-Cun minimiasennon kanssa suunnilleen samoissa, Y.S Techillä vastaavasti samoissa maksimiasentoon verrattuna. Deltan järkyttävää meteliä pitävällä tuulettimella ei saatu eroa aivan yhtä paljon aikaiseksi kuin oli aluksi kuvitellut, ero jäi rasituksessa kolmeen asteeseen Y.S Techiin verrattuna.

Loppusanat

Jos katsotaan Thermalright SLK-900U:n ja Zalman CNPS7000-Cun tuloksia lämpötilojen kannalta, ei tehoissa juurikaan ole eroa, täyskupariset siilit pärjäävät samanlaisilla tuuletinasetuksilla suurinpiirtein yhtä hyvin.

Suurin ero, miksi itse kuitenkin ehkä päätyisin Zalmanin cooleriin, on varsinkin kiinnitys, joka on todella loistavasti toteutettu. Vaikka SLK-900U:n Pentium 4 -kiinnitystavoissakaan ei mitään suoranaisia virheitä ole tehty, on ruuvikiinnitys usein cooleria vaihtavalle aikaa vievää puuhaa. Klipsukiinnityksellä taas tuuletinta kiinnipitäviä rautalankoja ei voi vaihtaa alempiin reikiin tai niistä pois lainkaan rautojen ollessa edessä. SLK-900U:sta jäi myös epämiellyttävä maku suuhun, sen yhteensopimattomuuden takia AMD-alustoilla.

Oikeastaan ainoa asia mikä Zalmanissa jäi kaivertamaan, oli tuuletin – sitä kun ei pysty vaihtamaan ilman omia virityksiä. Thermalrightiin taas voidaan asentaa niin 70, 80 kuin 92 millimetrinkin tuulettimia joiden korkeus on joko 15, 25 tai 38 millimetriä.

Thermalright SLK-900U on varsin arvokas cooleri ja sijoittuu tämän hetken kärkipäähän 70 euron hintalapullaan Coolputerissa, josta tuote toimitettiin Muropaketlle. Zalman CNPS7000-Cun saatavuus ainakin artikkelin kirjoitushetkellä oli kohtalainen ja muutaman suomalaisen ylikellotusliikken valikoimista se löytyykin noin 60 euron hintalapulla varustettuna.

>> Etusivulle