Uusimmat

Ensivilkaisu MSI Titan- ja Raider -pelikannettavat – Jäätäville tehomyllyille luvassa myös uusia ominaisuuksia

08.01.2023 14:00 Kai Taipale

MSI esitteli uudet malliversiot myös malliston huipulle asettuvista Titan- ja Raider-pelikannettavistaan. Jo nykyisellään mallit ovat saaneet melkoisen vakuuttavat speksit, mutta tulevaisuudessa on luvassa käyttöön esimerkiksi todella uuden sukupolven massamuistit, ja saattaapa kosketuslevykin muuttua uudenlaiseksi.

CES 2023 -tapahtuman odotettiin tuovan mukanaan kannettaviin uuden sukupolven laitteita. Tätä oli siivittämässä useampikin tekijä: Intel ja AMD julkaisivat kumpikin uuden sukupolven mobiilisuorittimia ja kun vielä molemmat julkaisivat omat mobiilinäytönohjaimensa, sopiva keitos oli valmis. Luvassa on siis yhteen valmistajaan tukeutuvia ratkaisuja tai näiden erilaisia yhdistelmiä. Yhtä kaikki, valinnanvaraa riittää. Muropaketti oli ensimmäisten joukossa tutustumassa MSIn kannettavatarjontaan.

Vuonna 1986 perustettu taiwanilaisyritys ylpeilee kannettavissa nimenomaan omaan suunnitteluun perustuvista malleista. Yritys kykenee hoitamaan itse kaikki vaiheet suunnittelusta tuotekehityksen kautta aina valmistukseen ja tukitoimiin.

Uutta tämän vuoden malleissa on esimerkiksi jäähdytysratkaisu, jossa on erilaisia lämpöputkia. Osa niistä on käytettävissä, kun halutaan ottaa käyttöön täydet tehot Overboost-tekniikan avulla, osa käytetään jäähdyttämään niin suoritin kuin näytönohjainpiiri. Lisäksi VRAM-piireille on oma lämpöputkensa. Nämä yhdistyvät laitteen kahteen tuulettimeen.

Ehdoton huippumalli on Titan GT77 HX 13V(I/H). Se on versio, johon on saatavissa sekä Intelin että Nvidian puolelta kovinta rautaa.

Huipulle sijoittuvat malliversiot ovat saaneet sisäänsä upouudet Nvidian näytönohjaimet. Versiosta riippuen käytössä on joko Nvidia GeForce RTX 4080- tai GeForce RTX 4090 -mobiilinäytönohjain.

Uutta ei ole vain näytönohjaimet, vaan käytössä on Intelin 13. sukupolven Core-suorittimien mobiiliversiot. Huippuversiot varustetaan Core i9-13980HX -suorittimilla, joista löytyy kahdeksan P-tehoydintä ja 16 virtapihimpää E-ydintä. Sellainen löytyy myös Titan GT77 -mallista.

MSIn ratkaisussa kahden ytimen käytössä kellotaajuus voidaan nostaa jopa 5,6 gigahertsiin ja käytettäessä kaikkia P-ytimiä on kellotaajuus nostettavissa vielä 5,2 gigahertsiin. Näytönohjaimelle sekä suorittimelle on tarjolla enintään 250 watin yhteisteho. Virtalähteen tehoksi ilmoitetaan 330 wattia. Akku on kapasiteetiltaan 99,9 wattituntia.

Koska luvassa on ruudikas kokoonpano, myös paras saatavilla oleva näyttö on ominaisuuksiltaan vähintäänkin mielenkiintoinen. Enimmäistarkkuudeksi 144 hertsin päivitystaajuuteen yltävä mini-led-näyttö yltää jopa tuhannen nitin enimmäiskirkkauteen (DisplayHDR1000) ja kontrastisuhteeksi lupaillaan 1000000:1. Näytössä mini-led-tekniikan ansiosta käytössä on paikallinen himmennys, ja erikseen hallittavien alueiden lukumääräksi kerrottiin yli tuhat.

Huippumallin demottiin jo nykyversiona yltävän melkoiseen suorituskykyyn. Tehoa on luvassa tulevaisuudessa lisää esimerkiksi viidennen sukupolven PCIe SSD -asemien muodossa. Toistaiseksi PCIe Gen5 x4 -asemien saatavuus ja hinta ovat merkittäviä esteitä niiden yleistymiselle. Toinen ongelma liittyy niiden kuumenemiseen, joskin tätä pyritään ratkaisemaan yhteistyössä piirivalmistaja Phisonin kanssa. Jos ja kun käytännön ongelmat selätetään, luvassa on melkoista vauhtia. Demokoneella oli saavutettu todella kunnioitettava lukunopeus, lähes 12000 megatavua sekunnissa.

Toinen mielenkiintoinen kehityskohde liittyy kosketusalustaan. Vaikka se jo nykyversiossa on kunnioitettavan kokoinen, MSI esitteli kokeiluasteella olevaa versiota, jossa isokokoisen kannettavan rannetuki on käytettävissä myös erilaisiin pikatoimintoihin. Mikäli näille ei ole tarvetta, voi lisätoiminnot kytkeä pois ja käyttää aluetta todella isokokoisena hiplailualustana.

Titan-malliston alapuolelle sijoittuvat Raider GE78 HX- ja Raider GE68 HX -mallit ovat saaneet tunnuspiirteekseen uudet matriisivalot. Äänipuolella tarjolla on kuuden kaiuttimen Dynaudio-brändätty ratkaisu, jonka kerrotaan olevan Hi-Res-yhteensopiva. Matalille ja korkeille äänille on ratkaisussa varattu omat kaiutinelementtinsä. GE68-malliin tarjolla on UHD-näyttö, mutta GE78-versioissa tyydytään QHD+-tarkkuuteen. Akut ovat kapasiteetiltaan 99,9 wattituntia.

Tästä kaksikosta Raider GE78 -mallien näyttö on kooltaan 17 tuumaa. QHD+ -tarkkuuden paneeli yltää 240 hertsin päivitysnopeuteen. Raider GE68 -mallit ovat puolestaan 16-tuumaisia, ja tarkkuusvaihtoehtoja on kaksi: UHD+ ja QHD+. Tarkempi yltää 120 hertsin päivitysnopeuteen ja alhaisempi puolestaan 240 hertsiin.

Kaksikon välillä on myös hieman eroja siinä, millainen suoritin on parhaimmillaan käytössä. Raider GE78 on mahdollista saada Core i9-13980HX-suorittimella, mutta GE68 puolestaan ”vain” Core i9-13950HX-prosessorilla.

Näytönohjainvalikoimassa on vieläkin merkittävämpi ero. Pienemmän Raider GE68 -mallin voi varustaa joko GeForce RTX 4060- tai RTX 4070 -näytönojaimella, kun taas Raider GE78:n käytettävissä ovat niin GeForce RTX 4060, RTX 4080 kuin vielä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimet.

Uusin ja järein rauta ei irtoa kaupasta halvalla. MSI Titan GT77 HX 13VI (GeForce RTX 4090 & Core i9-13980HX) -mallin saa kaupasta 6699 euron hintaan. MSI Titan GT77 HX 13VH (GeForce RTX 4080 & Core i9-13980HX) on aavistuksen edullisempi, sillä sen hinta on 6299 euroa.

MSI Raider GE68 HX 13VG (GeForce RTX 4070 & Core i9-13950HX) -version hinta on 3999 euroa ja Raider GE68 HX 13VG (GeForce RTX 4070 & Core i7-13700HX) -malliversion puolestaan 3699 euroa.

Raider GE78 HX -kannettavista esimerkiksi voi mainita 13VI (GeForce RTX 4090 & Core i9-13980HX) -version 5999 euron hinnan. Tyytymällä GeForce RTX 4070 -näytonohjaimeen ja Intel Core i7-13700HX -suorittimeen, hintaa kertyy huomattavasti maltillisemmin eli 3699 euroa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat