Uusimmat

Kokeilu Canon PowerShot V10 -kamera – Helppokäyttöinen ratkaisu vloggaajan erikoistarpeisiin

26.12.2023 19:00 Otso Lammi

PowerShot V10 on Canonin vastaus aloitteleville vloggaajille, jotka haluavat siirtyä älypuhelimen käytöstä seuraavalle tasolle. Puhelinta pienempi kamera kykenee 4K-tarkkuuden videotallennukseen, ja sisäänrakennettu stereomikrofoni tarjoaa erinomaisen äänenlaadun.

Canon PowerShot V10 tekee heti ensikosketuksessa käyttötarkoituksensa selväksi. Kamera ei ulkomuodoltaan näytä perinteiseltä video- tai järjestelmäkameralta, ja sitä on tarkoitus pitää kädessä puhelimen tavoin.

Kamerassa on 180 astetta kääntyvä näyttö ja kookas tallennus-painike kameran etupuolella, joten normaalin videokuvaamisen lisäksi selfie-tyylinen kuvaaminen on tehty todella helpoksi. Laitteella voi kuvata sekä vaaka- että pystysuunnassa ja sisäänrakennettu kääntyvä jalusta mahdollistaa kameran asettelun hyvään kuvausasentoon ilman erillisiä kiinnikkeitä.

Kamerasta löytyy kaksituumainen LCD-näyttö. Sen lisäksi microHDMI-liitännän kautta on mahdollista seurata kuvaa ulkoiselta näytöltä, joskaan tällöin kosketusnäyttö ei ole käytössä. 3,5 millimetrin ääniliitännän kautta laitteeseen voi liittää tarvittaessa ulkoisen mikrofonin.

PowerShot V10:n voi lisäksi yhdistää muista Canonin kameroista tutulla Camera Connect -sovelluksella älypuhelimeen joko WiFillä tai Bluetoothilla. Sovelluksen kautta voi etäyhteydellä ladata materiaalia kamerasta tai käyttää puhelinta kuvan seuraamiseen. Sovellusta täytyy myös käyttää, jos haluaa käyttää kameraa livestriimaukseen esimerkiksi Instagramiin tai TikTokiin. Sovelluksen kautta kameran ja puhelimen yhteysteknologia toimi saumattomasti, ja yhteyden muodostaminen kesti ensimmäisellä kerralla alle minuutin.

Etupuolelta löytyy f2.8 aukon laajakulmaobjektiivi, jonka kinovastaava polttoväli on 18 millimetriä valokuvissa ja 19 millimetriä videokuvauksessa, joten kuvakulma on erittäin laaja. Kamera kykenee 4K-tarkkuuden videokuvaukseen enintään 29,97 kuvan sekuntivauhdilla, tai vaihtoehtoisesti Full HD-videoihin 59,94 kuvan sekuntivauhdilla.

Kameran kuvakennona toimii yksituumainen CMOS-kenno. Käytössä on asteittainen digitaalinen zoomaus (pois/1,5x/2,0x/3,0x). Kamerassa on digitaalinen kuvanvakain, jonka toimivuudessa on toivomisen varaa. Normaalissa liikkeessä, kuten kävellessä vakain ei tarjoa kovinkaan hyviä tuloksia, saati sitten juoksuaskeleita ottaessa. Vakainta ei voi käyttää digitaalisen zoomin tai ihonpehmennysfiltterin kanssa.

Kameraa voi ohjata joko takapaneelin painikkeilla tai kosketusnäytön avulla. Takapaneelista löytyy virta-, toisto-, tiedonsiirto-, valikko-, Q/Set, itselaukaisin/poisto ja info-painikkeet. Näistä viimeiset kaksi ovat osa nelisuuntaista ohjauslevyä, jolla ohjataan myös valikkojen navigointia.

Kameraa testatessa huomaa heti, että Canon on pyrkinyt tekemään kuvaamisesta myös aloittelijoille miellyttävää.

Auto-kuvausohjelma tuottaa kuvanvakaimen ja kasvoja seuraavan automaattitarkennuksen avulla todella vakuuttavia videoita hintaluokan huomioon ottaen. 14 valmista suodinta antavat mahdollisuuden muokata videokuvaa ilman jälkieditointia, ja käsinsäädettävä kuvausohjelma on tehty todella helppokäyttöiseksi.

CMOS-kenno toimii todella hyvin myös hieman hämärämmässä kuvausympäristössä. Joskin automaattitarkennuksella kestää hetki tarkentaa, jos valaistus muuttuu äkillisesti kirkkaammaksi.

Kameran ulkokuori on valmistettu mustasta muovista harmailla aksenteilla, ja tuntuu kädessä laadukkaalta. Vain 211 grammaa painava ja kooltaan 6,3 x 9 x 3,4 senttimetrin PowerShot V10 on mitoiltaan todellakin kompakti, ja istuu käteen ja taskuun mukavasti. Ajoittain pieni koko yhdistettynä herkkään kosketusnäyttöön aiheutti kuitenkin tilanteita, joissa käden asentoa muutettaessa tallennus saattaa keskeytyä tai tarkennus siirtyä uuteen kohteeseen.

Kamerasta on tarjolla kaksi varustetasoa. Linssisuojalla, tuulensuojilla, rannehihnalla, mikrokuitusuojapussilla ja USB-C-kaapelilla varustettu 499 euron hintainen paketti, joka otettiin Muropaketille testiin. Vaihtoehtona on 529 euron hintainen paketti, jossa edellä mainittujen varusteiden lisäksi saa SmallRigin kanssa suunnitellun lisävarustekehikon.

Lisävarusteiden tarjoaminen myös halvimmassa paketissa on todella tervetullut lisä, mutta erityisesti tuulensuojissa ja linssisuojassa on hieman parantamisen varaa.

Tuulensuojat kiinnitetään asettamalla tarrapinnoilla pienet magneettiset rinkulat mikkien ympärille, ja itse tuulensuojat magneeteilla rinkuloihin. Käytössä huomasi äkkiä, että tuulensuojat liikkuivat helposti huonoon asentoon, ja valitettavan usein irtosivat kamerasta. Linssinsuojuksessa oli hieman samoja ongelmia, mutta onneksi mikrokuitupussi suojaa kameraa hyvin taskussa tai repussa.

Kameran virtalähteenä toimii sisäänrakennettu akku, joka on ikävä kyllä kokonaisuuden akilleen kantapää. Canon ei ole julkaissut akun kapasiteettia, mutta lämpimissä olosuhteissa 4K-videota voi kuvata maksimissaan vain tunnin yhtäjaksoisesti, ja ulkona pakkasessa vielä noin kymmenen minuuttia vähemmän. USB-C-latausliitännä kautta akkua pystyy onneksi lataamaan matkalaturilla liikkeessä, mutta pientä kokoa ja helppokäyttöisyyttä mainostavassa kamerassa olisi ollut mukava saada edes kahden tunnin akunkesto kuvaamiseen.

Canon PowerShot V10 on hyvä vaihtoehto erillistä vloggauskameraa hakevalle kuluttajalle, joka ei halua raahata mukanaan erillistä kameralaukkua tai käyttää lähemmäs tuhatta euroa kameraan. Kamera on helppokäyttöinen, todella kompakti ja yleisesti hyvä ensiaskel videokameroiden maailmaan. Lyhyt akunkesto ja nykyaikaisten älypuhelimien erinomaiset videokamerat saavat kuitenkin miettimään, onko tuotteelle paikkaa markkinoilla.

Jos haluaa erillisen laitteen videotuotantoa tai striimausta varten, on Canon PowerShot V10 siihen valmis paketti, jossa erityisesti sen stereomikrofoni erottuu edukseen puhelimiin verrattuna.

Hyvää

 • Pieni koko
 • Erinomainen laajakulmalinssi
 • Ensiluokkaiset sisäänrakennetut mikit
 • WiFi- ja Bluetooth-yhteysteknologiat

Huonoa

 • Akunkesto
 • Automaattitarkennuksessa ajoittain ongelmia liikkeessä

Tekniset tiedot Canon PowerShot V10

 • Kenno: 1” (taustavalaistu cmos-kenno)
 • Akku: sisäänrakennettu akku, usb-c-lataus
 • Objektiivi: 19 mm f2,8-aukkoinen laajakulmaobjektiivi
 • Zoom: digitaalinen zoom (pois/1,5x/2,0x/3,0x)
 • Näyttö: 2 tuuman lcd-näyttö 180 asteen kallistuksella
 • Liitettävyys: WiFi- ja Bluetooth 4.2 -yhteys, Camera Connect sovellus, microHDMI, USB-C, 3,5 mm mikrofoniliitäntä
 • Mikrofoni: stereomikrofoni
 • Videotarkkuudet: 4K/UHD 29,97/25,00 fps ja Full HD 59,94/50,00 fps
 • Kaiutin: monoäänikaiutin
 • Vakautus: digitaalinen kuvanvakain
 • Muuta: Kasvojen automaattitarkennus, Smooth Skin -videokuvaustilat

Muropaketin uusimmat