Uusimmat

Kokeilu Sennheiser Ambeo Soundbar Mini -soundbar – Erinomainen yhden kaiuttimen ratkaisu

13.12.2023 10:00 Kai Taipale

Sennheiserin Ambeo-soundbar malliston on kerännyt mainetta ehkä yhtenä parhaista yhteen kaiuttimeen perustuvista ääniratkaisuista kotiteattereissa. Syyskuun alussa mallistoon lisättiin Ambeo Soundbar Mini, joka osoittautui kokeilussa kerrassaan ihastuttavaksi laitteeksi.

Lähes mikä tahansa ulkoinen kaiutinratkaisu parantaa edelleen television äänentoistoa, vaikka on niissäkin parhaissa tapauksissa nähty oikeansuuntaista kehitystä. Helpoin – ja usein vieläpä kohtuullisen monipuolinen ratkaisu – on soundbar-kaiutin.

Soundbarin rakenne tuo mukanaan aina kompromisseja, mutta helppous ja yksinkertaisuus voivat korvata tämän, varsinkin jos hinta on kohtuullinen. Otimme nyt kotikokeiluun Sennheiser Ambeo Soundbar Mini -kaiuttimen. Nimensä mukaisesti se on kooltaan sangen kompakti. Ulkomitat ovat 70 x 10 x 6,5 senttimetriä, ja painoa on 3,3 kilogrammaa.

Tyyliltään soundbar on melkoisen simppeli. Kokomustan laitteen selkeimmät huomioelementit ovat ovat valmistajan nimi laitteen etulaidassa ja logo yläpinnassa. Valoista selkein on Ambeo-logo, joka samalla kertoo kyseisen äänenmuokkaustoiminnon päällä olosta. Äänenvoimakkuudelle on myös oma merkkivalonsa, josta on nopeasti silmäiltävissä volyymin karkea taso. Ratkaisu on fiksu, toimiva ja kivannäköinen.

Laitetta kiertävä kangasverhoilu luo kaiuttimelle astetta arvokkaamman olemuksen. Päällisen kova muovipinta puolestaan vähän laskee sitä.

Uutuus kuuluu yhden kaiuttimen ratkaisuista sinne hintavampaan päähän, sillä suositushinta on 799 euroa. Sen tärkeimpiä kilpailijoita voisivat olla esimerkiksi selvästi pidempi Sonos Arc tai selvästi edullisempi Sonos Beam.

LUE MYÖS: Kokeilu Sonos Beam (Gen 2) -soundbar – Harvinaisen miellyttävä ja huoleton yhden kaiuttimen ratkaisu

Hyvin lähellä samassa hintapisteessä ovat kirjoitushetkellä myös Bose Smart Soundbar 900, Harman/Kardon Citation Multibeam 1100 ja Sony HT-A3000. Selvästi edullisempi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi JBL Bar 300. Kaikki nämä ovat yhden laitteen ratkaisuja, mutta erillisellä subwooferilla varustettuja vaihtoehtojakin löytyy useita tässä hintaluokassa.

LUE MYÖS: Kokeilu JBL Bar 300 -soundbar-kaiutin – Pidempi versio luo avaran äänen isoon tilaan

Myyntipakkauksessa on Sennheiser Ambeo Mini JBL -kaiutin, kaukosäädin paristoineen, virtakaapeli, HDMI-kaapeli ja pikaopas. Monissa muissa malleissa nähtyjä, erillisiä seinäkiinnikeitä ei mukana tule.

Ambeo Soundbar Mini tukee uudempia tilaääniä, kuten Dolby Atmos ja DTS:X. Monikanavaääntä se taikoo silti maltillisesta määrästä kaiutinelementtejä.

Soundbariin on leivottu sisään kaksi bassotoistoon tarkoitettua, ylöspäin suunnattua nelituumaista elementtiä sekä kaksi eteen ja kaksi sivuille suunnattua 40 millimetrin koko taajuuskaistan elementtiä. Lopullisessa äänentoistossa hyödynnetään seinien ja katon heijastuksia.

Vahvistintehoksi on ilmoitettu yhteensä 250 wattia (D-luokka). Taajuusvasteeksi ilmoitetaan 43 – 20 000 hertsiä.

Kuten sanottua, pituutta kaiuttimella on vain 70 senttimetriä. Se siis mahtuu mukavasti vielä esimerkiksi 50-tuumaisen television pariksi – tätä pienempien mallien kanssa leveys voi, jalustaratkaisusta riippuen, olla pienoinen haaste.

Yksi selkeä heikkous Ambeo Soundbar Minissä on, sillä sen liitäntäkattaus on todella niukka. Käytössä on vain yksi HDMI-liitäntä, johon on sitten kytkettävissä televisio. Television on siis toimittava kaikkien muiden kaapelilla kytkettävien äänilähteiden hubina.

Parhaan äänentoiston varmistamiseksi televisiosta on siis syytä löytyä ARC-äänituki eli mahdollisuus siirtää äänet televisiosta HDMI-liitännän kautta kaiuttimeen. Erittäin toivottavaa olisi myös tuki uudemmalle eARC-paluukanavaa tukevalle HDMI-liitännälle, jolloin televisiota voi käyttää myös muiden laadukkaiden äänilähteiden kytkemiseen. Uusimpien televisioiden kohdalla tämä ei ole ongelma, mutta jo muutaman vuoden takaisissa malleissa eARC on harvinaisempi ominaisuus. Tässä hintaluokassa vähintään yksi HDMI-sisäänmeno lisää olisi vähintään toivottavaa.

Soundbaria voi hallita päältä löytyvillä painikkeilla. Siitä voi kytkeä laitteen päälle, lisätä ja vähentää äänenvoimakkuutta, valita sisääntulon ja Bluetoothin välillä ja vaimentaa myös mikrofonin.

Painikkeiden tuntuma on selkeä, ja tarjolla on myös äänivaste painalluksista. Toimivaa, mutta valitettavasti painikkeita ei voi sovelluksesta kytkeä pois käytöstä – toiminto, jota lapsi- ja lemmikkiperheet voisivat arvostaa.

Toki laitteelle on myös kaukosäädin, joka onkin poikkeuksellisen tukevan tuntuinen myös kädessä. Siitä löytyykin pikanäppäimet tärkeimmille toiminnoille, kuten eri kuuntelutiloille ja Ambeo-toiminnolle.

Tarjolla on myös poikkeuksellisenkin monipuolinen mobiilisovellus. Sen avulla saa kätevästi tietoa esimerkiksi kulloinkin toistettavan materiaalin käyttämästä koodekista. Laitteen automaattikalibrointia voi myös hienosäätää esimerkiksi keskikanavan tasoa säätämällä. Sovelluksen kautta voi myös ottaa käyttöön yötilan ja puheenkorostustoiminnon.

Sennheiserin Ambeo-malleissa on jo aiemminkin hyödynnetty omaa äänien prosessointia tilaääninen tuottamiseksi, ja varsin onnistuneesti onkin. Tällä kertaa äänien muokkauksesta ja käsittelystä vastaa Ambeossa neliytiminen 1,8 gigahertsin kellotaajuuteen yltävä suoritin.

Valtaosa testijaksosta kaiutinta käytettiin pääosin kahdessa eri tilassa, alle kymmenen neliön makuuhuoneessa sekä noin 25-neliöisessä olohuoneessa – kummatkin kivirakenteisen kerrostalon uumenissa. Tiloista makuuhuone on kuuntelupaikan suhteen symmetrinen, olohuoneessa oikea seinä on merkittävästi vasenta, puoliavointa seinää lähempänä. Näistä isompi osoittautui selvästi paremmaksi kuunteluympäristöksi, ja pääkuuntelut suoritettiin siinä.

Tällä kertaa kokeilujakson aikana oli mahdollisuus lisäksi kuunnella laitetta kodin kahden huoneen – sekä aiemmin suoritettujen ensituntumien – lisäksi myös korkeammassa tilassa, jossa oli käytetty runsaasti kaikuja vähentäviä materiaaleja.

Karkeasti ottaen näiden perusteella voi todeta, että Ambeo Soundbar Mini on parhaimmillaan hieman matalimmissa, enintään noin 30-40 neliön huoneissa. Niissä laitteen kyvyt pääsevät varmimmin oikeuksiinsa. Pienemmissä tiloissa tilavaikutelma voi jäädä latteammaksi, ja taas korkeassa tilassa heijastusten hyödyntäminen ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä toki pätee kohtuullisen yleispätevästi myös muihin vastaaviin soundbar-kaiuttimiin.

Erityisesti soundbarin oma, tilaääniä laajentava Ambeo-tila toi ääneen rutkasti lisää avaruutta. Se laajentaa tilaäänet kuulumaan selvästi television ympäriltä. Erityisesti toiminto onnistuu nostamaan äänikenttää soundbarista ylöspäin, eli äänet kuulostavat tulevan selvästi enemmän kuvan kanssa samasta paikasta, eivät kaiuttimesta television alta. Lisäksi useamman kerran soundbar sai tuntumaan siltä, että kuuntelijan takaka, katon rajassa voisi olla lisäkaiuttimet. Tältä osin soundbar esitti parasta mitä tässä luokassa on tarjolla.

Yläsuunnan lisäksi äänikenttä on kiitettävän laaja myös sivusuunnassa – ehkä yllättävintä on, että äänet kantavat ainakin hyvillä Dolby Atmos -tilaäänillä kiitettävästi myös kuulijan takaa. Parhaimmillaan ääntä on tilassa niin paljon, että on likipitäen vaikea uskoa kyseessä olevan vain yksi kaiutin.

Ison äänikentän lisäksi dialogi on selkeää. Pienimmässä kuuntelutilassa sillä oli kuitenkin taipumusta puuroutua alemmilla äänenvoimakkuuksilla, mutta tämän pystyi korjaamaan puheenkorostuksella. Isommassa tilassa ongelmaa ei ilmennyt.

Bassotoiston osalta kaiutin ei ihmeisiin pysty, mutta sen kaveriksi on mahdollista hankkia erillinen subwoofer. Perustason jyristelyyn soundbar kuitenkin kykenee, joten kerrostalokäytössä tälläkin pärjää.

Ambeo-tilan poiskytkeminen kaventaa äänikenttää, mutta samalla äänimaisema myös on luonnollisempi. Rankka prosessointi vääristää ääntä hieman erityisesti diskanttipuolella, mutta tuo toisaalta mukanaan kirkkautta – musiikilla diskantteihin tulee kyllä jo liiallista korostusta Ambeo-tilassa.

Aivan täydellistä soundbarin toiminta ei testijakson aikana ollut. Ongelmat eivat onneksi liittyneet äänentoistoon, vaan käytännössä merkkivaloihin, painikkeisiin ja virrankatkaisuun.

Merkkivalot nimittäin tuntuivat elävän omaa elämäänsä.  Välillä Ambeo-merkkivalo paloi myös laitteen sammuttamisen jälkeen tai sitten ei ollenkaan, vaikka tila olisi ollut käytössä. Äänenvoimakkuuden ilmaisin jäi välillä näkyviin, useimmiten se kuitenkin näkyi vain äänen säätämisen yhteydessä, mikä onkin järkevää. Käytettäville koodekeille on merkkivalonsa, mutta näitä ei testijakson aikana nähty toiminnassa. Aika ajoin soundbar myös käynnisti itsensä uudelleen heti sammuttamisen jälkeen.

Toiminta onneksi palautui alkuperäisen mukaiseksi irrottamalla virtajohto hetkeksi. Ohjelmiston viilaamisella näistä on mahdollista päästä eroon, joten ongelmia ei voi mitenkään pitää käyttöä estävänä, korkeintaan häiritsevinä.

Näistä kiusallisista piirteistä huolimatta Sennheiser Ambeo Soundbar Mini -soundbar on kokoluokkansa ehdotonta eliittiä, ja samalla tähän mennessä parhaan tilaäänen tarjonnut yhden, kohtuukokoisen kaiuttimen ratkaisu. Se ei ole parhaimmillaan suurissa tiloissa, mutta kun katto ei ole metrien korkeudella ja neliöitä on kuuntelutilassa enintään muutamia kymmeniä, niin äänenpaine riittää ja tilaääni pääsee oikeuksiinsa. Laitteen hallintakin onnistuu monipuolisesti tietoja kertovalla sovelluksella tai jykevällä kaukosäätimellä. Valitettavasti hinta on kova, mutta sille saa edelleen hyvän vastineen.

Hyvää

  • Erinomainen tilaääni yhden kaiuttimen ratkaisuksi kerrostalokäyttöön
  • Järkevä äänenvoimakkuuden valo
  • Jykevä kaukosäädin
  • Sovellukset tiedot

Huonoa

  • Hintava
  • Satunnaiset merkkivalojen sekoilut

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

  • Hinta: 799 €
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 43 – 20 000 Hz
  • Elementit: 2 x 4” basso + 4 x 1,6”
  • Vahvistin (ilmoitettu): 250 W
  • Mikrofonit: 4
  • Äänituki: Dolby Atmos, DTS:x, Sony 360, LPCM 7.1 ja vanhemmat
  • Liitännät: HDMI 2.1 (eArc), USB-A
  • Langaton tuki: WiFi 802.11ax, Bluetooth 5.0, Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect
  • Mobiilisovellus: Sennheiser Smart Control
  • Mitat, paino: 70 x 10 x 6,5 cm, 3,3 kg

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat