Uusimmat

Testi Corsair HS65 Wireless -kuulokkeet – Tilaääni hyvällä tasolla ja SoundID-ominaisuus korjaa äänentoiston puutteet

12.03.2023 18:00 Markku Leppilampi

Corsair Gaming suunnittelee ja myy erilaisia tietokonetuotteita, joihin kuuluvat muun muassa muistit, virtalähteet, jäähdytys, näppäimistöt ja hiiret sekä kotelot. Corsair valmistaa myös pelikuulokkeita, ja tällä kertaa Muropaketin testiin päätyikin HS65 Wireless -malli.

Corsairilta on tullut markkinoille hiukan halvinta tasoa kalliimmat pelikuulokkeet nimeltään HS65 Wireless. Hintaa mallilla on 140 euroa.

Tietotekniikkayritys kertoo langattomien HS65-pelikuulokkeidensa tarjoavan matalan latenssin langattoman äänentoiston, Bluetooth-tuen, 2,4 GHz langattoman yhteyden tuen sekä virtuaalisen Dolby Audio 7.1 -surround-äänen Corsair iCUE -sovelluksen kautta.

Värivaihtoehtoina löytyy tummanpuhuva Carbon sekä valkoinen, harmailla pehmusteilla koristettu White. 275 grammaa painavan kokonaisuuden kruunaa kevyellä alumiinilla vahvistettu rakenne.

Corsairin mukaan tuote tarjoaa korkealaatuista ääntä, joka kantaa 15 metriin saakka. Akunkestoksi Corsair kertoo enimmillään 24 tuntia 2,4 GHz -yhteyden kautta, ja Bluetoothilla akku kestää pisimmillään 37 tuntia. 15 minuutin lataus tuo kuusi tuntia lisää käyttöaikaa.

Ärsyttävänä puolena kerrottakoon, ettei akun varauksen prosenttimäärää saa selville mistään. Käyttäjä joutuu siis tyytymään kuulokkeiden merkkivaloon, joka vilkkuu punaisena akun ollessa vähissä. Samasta asiasta ilmoittaa myös heleä naisääni. Puheilmoitukset on mahdollista ottaa pois päältä, jos niistä ei pidä.

Low-, Medium- ja High -tasot ilmoitetaan tietokoneen puolella tekstinä, mutta ei latauksen aikana. Lisäksi laitteen merkkivalo ilmoittaa vihreällä, oranssilla ja punaisella värillä varauksen tilasta.

Mielenkiintoisena lisänä tuotteen mukana toimitetaan Sonarworks SoundID -ohjelmisto, jota kokeilimme jo kolmisen vuotta sitten:

Testi | SoundID-sovellus lupaa tehdä kuulokkeistasi huippulaadukkaat – ilmaiseksi!.

Sovelluksen tarkoituksena on parantaa kuulokkeiden ääntä korjaamalla niiden taajuusvastetta. Sovelluksen vaikutusta Corsairin kuulokkeisiin on mielenkiintoista kokeilla.

Tuotepakkauksen uumenista paljastuu USB-liitäntään kytkettävä lähetin/vastaanotin sekä USB-A -> USB-C -kaapeli kuulokkeiden lataamista varten.

Kuulokkeet ovat 275 gramman painollaan ehkä hiukan tavallista kevyemmän tuntuiset kädessä. Tuotteen alumiini on maalattu mattapintaisella mustalla, ja se tuntuu mukavan sileältä, kuten myös Corsair-tekstillä koristettu pantaosa.

Tuotteen mikrofonivarsi kiinnittää heti huomiota, sillä se on ikävän halvan tuntuinen kumilipare. Rungon kolme painiketta ovat sen sijaan kaikki kiitettävän naksuvaisia ja responsiivisen oloisia. Tässä kohtaa ei ole ehkä menty ihan halvinta reittiä.

Äänenvoimakkuuden säädin on rulla, joka on melko äänekäs vieritettäessä. Se on myös pykälöity, joten sitä ei ole sulava pyörittää, vaikkakin pyöritys on kevyttä. Kuulokkeet ovat äänenvoimakkuudeltaan herkät, joten äänentasoa tulee pidettyä Windowsin digitaalisesta äänenvoimakkuussäädöstä asteikolla 0-100 tasolla 1-10.

Pantaosasta löytyy keinonahalla päällystetty pehmuste, joka tuntuu aika miellyttävältä päässä. Kuulokkeet myös sujahtavat isoonkin päähän helposti, eikä niitä tarvitse asettaa edes ääriasentoon. Tästä kiitosta Corsairille.

Kuulokekuppien pehmikkeet ovat omalaatuiseen tapaan peitetty vain osittain keinonahalla. Kuulokkeita ei voi sanoa epämukaviksi, mutta ne kuitenkin häviävät mukavuudessa ainakin HyperX Cloud II Wireless -kuulokkeille.

Kuulokkeiden USB-mokkula tunnistuu muitta mutkitta ja ilman ylimääräisiä ajuriasennuksia. Virtapainiketta painaessa kuuluu maltillisella äänenvoimakkuudella oleva äänimerkki, josta jälleen kiitosta Corsairille.

Corsair iCUE -sovelluksen lataaminen ei onnistu noin vain, vaan sivu vaatii käyttäjää antamaan sähköpostiosoitteen, nimensä ja kotimaansa. Ollaanpas siellä uteliaita.

Latauspaketti puolestaan vie jopa yli gigatavun tilaa, joka selittynee sillä, että iCUE -ohjelmisto soveltuu moneen muuhunkin kuin HS65-kuulokkeiden kaveriksi. Latausta odotellessa, kahvitauon paikka siis.

Sovelluksen latauksen jälkeen iCuen pääsee lopultakin asentamaan. Mainittakoon, että se vaatii vähintään Windows 10 -käyttöjärjestelmän tai macOS:n. Asennus kestää muutaman minuutin, jonka jälkeen iCue vaatii uudelleenkäynnistyksen.

Ensimmäisenä tulee kokeiltua, miten iCue-sovelluksen tarjoama Dolby Audioksi kerrottu tilaääni toimii. Se ei ole yliampuvimmasta päästä tilaääniä, eikä se myöskään väritä taajuusvastetta juurikaan.

Äänimaisema leviää pään ympärille miellyttävään tapaan ikään kuin kuulokkeet kasvaisivat hiukan kokoa. Askeläänet paikantuivat sen ansiosta kenties hiukan paremmin. Lienee kuitenkin lopulta makuasia, haluaako sitä käyttää. Corsair joka tapauksessa on onnistunut tilaäänessään aika hyvin.

Counter-Strike: Global Offensivessa tilaääni on ihan kiva tunnelman elävöittäjä, vaikkakin se kuulostaa vähän siltä, kuin olisit hallissa tai muussa tilassa, et ulkoilmassa. Tämän huomaa tärykaikumaisuudesta erityisesti asetta ladattaessa.

Parempaa tilaääntä kaivatessa kannattaa tutustua ainakin tähän arvosteluumme:

Testi | Epos Sennheiser GSP 602 -pelikuulokkeet ja Epos GSX 1200 PRO -kuulokevahvistin – Mitä pelaaja saa yli 500 euron setillä?

Verrattaessa mikrofonia aiemmin arvostelemiemme HyperX Cloud II Wireless -kuulokkeiden varsin mainioon mikrofoniin, tulee huomattua, että Corsair HS65 -mikrofoni on tunkkaisempi ja laatikkomaisempi. Tässäkin näkynee alkuperäistä HyperX:n ohjehintaa edullisempi hinta, sillä hyvälaatuista mikkiä tuotteessa ei ole. HyperX:n mikrofonivarsi on myös erittäin helposti taivuteltava verrattuna HS65:een.

Pelikäyttöön ja kommunikointiin HS65:n mikrofoni toki sopii moitteetta, jos tyytyy siihen, että oman puheäänen sulokkuus ei välity kanssapelaajille kovinkaan kauniisti. Mikrofonin sivuääni (sidetone), eli oman äänen toisto kuulokkeisiin on toteutettu kelvosti, eikä se ole häiritsevän kuuloinen. Mikrofonin saa pois päältä nostamalla sen yläasentoon.

ICuen säädöissä on pysytty yksinkertaisella linjalla. Esimerkiksi kohinasalpaa ei ole. Mikrofoni ei silti taltioinut näppäinääniä, eli mahdollisesti mikrofonissa tai kuulokkeissa on jonkinlainen sisäänrakennettu kohinasalpa.

HyperX Cloud II Wireless soveltuu verrokiksi mikrofonin lisäksi myös äänenlaadun suhteen, sillä se on osapuilleen samassa hintaluokassa. Todennäköisesti Corsair toivoo, että SoundID otettaisiin käyttöön, mutta kokeilimme äänentoistoa aluksi ilman.

HyperX:n kuulokkeet kuulostavat ”kevyemmiltä”, eli niissä ei ole niin tunkkainen ääni kuin HS65 Wireless -kuulokkeissa. HyperX:t ovat myös lähempänä neutraalia äänentoistoa. HS65 Wireless tuo äänentoistoon enemmän sotkuisia alataajuuksia, joten äänen selkeys ei ole HyperX:n tasolla.

Nämä havainnot siis ilman SoundID-käsittelyä. Kokeillaanpas seuraavaksi, miten SoundID muokkaa kuulokkeiden taajuusvastetta.

SoundID:n taajuusvastemuokkausta ei voi kutsua mitenkään tieteellisen tarkaksi. Käyttäjää pyydetään valitsemaan useamman kerran musiikkikappaleen kahden eri tavalla muokatun version välillä, jonka perusteella kuulokkeiden äänimaisemaa yritetään saada kuuntelijan mieltymysten mukaiseksi.

SoundID toimii mieltymysten kalastelussa silti varsin hyvin. Ensimmäisellä kerralla lopputulos oli jo aika lähellä toivottua, mutta alataajuudet jäivät jo ehkä liiankin keveiksi. Toisella yrittämällä ääniprofiili tarjosi keskiääniä paremmin kuin ilman SoundID-käsittelyä, mutta myös jonkin verran alataajuuksia.

Nyt kuulokkeiden ei tarvitse hävetä HyperX Cloud II Wirelessien rinnalla. Tarkemmin testatessa kuitenkin huomaa, että Corsairien toisto ei ole ihan niin luonnollisen kuuloinen kuin HyperX:n. Tämä johtunee SoundID:n liian kovakouraisista taajuusvastemuutoksista.

Havaittavissa on ainakin keskiäänikorostuma, joka tulee ehkä turhan voimakkaasti esiin musiikin kuuntelussa. Tietysti aina voisi maanitella SoundID:tä kolmannen kerran… Mutta entäs jos kokeilisi taajuuskorjainta?

SoundID-käsittelyn jälkeen kuulokkeiden taajuuskorjain ei valitettavasti ole enää käytettävissä. Tällä olisi voinut tehdä viimeisiä pieniä hienosäätöjä, vaikka SoundID kohtuullisen hyvin toimikin.

Käyttäjä voikin yrittää sulkea SoundID:n ja parantaa äänenlaatua iCuen tarjoaman taajuuskorjaimen kautta, joka on varsin kelpo kapine. Maltillisesti alataajuuksia leikkaamalla ja keskiääniä hiukan korostamalla lopputulos voi olla – käyttäjän SoundID-asetuksista riippuen – luonnollisempi kuin SoundID:n tarjoamana. Allekirjoittanut piti enemmän omista, taajuuskorjaimella tehdyistä säädöistä.

Taajuuskorjaimen ikävänä puolena muutokset eivät päivity reaaliajassa. Muutoksen taajuusalueeseen voi kuulla vasta, kun hiirennapista päästää irti. Sama vaiva oli havaittavissa SteelSeries Arena 3 -kaiutintestissä. Kätevänä ominaisuutena iCuen tallennettuja taajuuskorjainasetuksia voi selata painamalla äänenvoimakkuuden säätöpyörää.

Vielä viimeisenä kokeillaan Bluetooth-ominaisuutta. Bluetooth-paiketta pohjassa pitämällä merkkivalo vilkkuu, jonka jälkeen älypuhelin havaitsee kuulokkeet muitta mutkitta, ja paritus onnistuu.

Testissä havaittuna ärsyttävänä haittapuolena, Bluetoothista takaisin 2,4 GHz yhteyteen siirtyminen ei tahdo onnistua, jos tietokone USB-lähettimineen on hiukankin kauempana.

2,4 GHz kyllä yhdistyy Bluetoothista vaihdettaessa ongelmitta, jos kuulokkeet eivät ole päässä. Lisäksi kuulokkeiden ollessa päässä, vaihtaminen Bluetoothista toimi, jos päätä käänteli hieman. Nämä kaksi keinoa osoittautuivat toimivimmaksi tavaksi päästä Bluetoothista takaisin 2,4 GHz yhteyteen.

Ongelmaa ei vaikuttanut olevan, jos tietokone sijaitsi noin metrin-puolentoista päässä. Mitä kauempana käyttäjä oli tietokoneesta, sitä useammin ja todennäköisemmin yhteyden vaihto ontui.

Puheluun voi vastata Bluetooth-painikkeella ja myös sulkea sen. Mainittakoon, että puhelu katkaisee äänet 2,4 GHz langattomasta yhteydestä puhelun ajaksi, toisin sanoen esimerkiksi peliäänet katoavat – tämä ei välttämättä miellytä kaikkia.

Puheluiden lisäksi Bluetoothin kautta voi kuunnella kaikkia muitakin ääniä, jota Bluetooth-tuella varustettu laite tarjoaa. Sovellutuksina tietysti esimerkiksi musiikki tai videoiden katselu.

HyperX Cloud II Wireless oli markkinoille tullessaan 170 euron tienoilla oleva headset, mutta nykyisin sen voi löytää 120 euron hintaan ja halvemmallakin. Corsair HS65 Wirelessin hinnaksi valmistaja on kertonut aiemmin 140 euroa, ja katuhinta vaihtelee sen molemmin puolin. Hintataso kuulokekaksikon välillä on kuitenkin lähellä toisiaan.

Corsair HS65 Wirelessin etuna Cloud II Wirelessiin on parempi tilaääni, äänentoiston ollessa vähintään samalla tasolla SoundID-sovelluksen ansiosta, ja taajuuskorjaimella voi kalastella niin ikään parempaa ääntä. SoundID-tulokset saattavat vaihdella jokaisen käyttäjän kohdalla, mutta SoundID on helppokäyttöinen, joten sen säätämisessä ei luultavasti ainakaan helposti mene metsään.

HyperX Cloud II Wireless on miellyttävämpi päässä, siinä on huomattavasti parempi ja helpommin liikuteltava mikrofoni, ja kuulokkeet ovat muutenkin fyysiseltä valmistuslaadultaan piirun paremmat. Loppupeleissä olisi helppo kallistua HyperX:n suuntaan Corsairin tarjokkaan sijaan, ellei sitten tilaääni tai Bluetooth-tuki ole toivelistalla korkealla.

Kolmantena, ja ehkä molemmat peittoavana vaihtoehtona voisi olla arvostelemamme Roccat Syn Pro Air, joka tarjoaa molempia paremman tilaäänen sekä laadukasta äänentoistoa ilman isompia virittelyitä. Roccatissa tosin on huonompi mikrofoni kuin HyperX:ssä. Myös Bluetooth puuttuu.

Corsair HS65 -kuulokkeet eivät ole huonot. Niiden äänenlaatu pääsee kuitenkin loistamaan vain käyttämällä joko mukana toimitettavaa SoundID-sovellusta tai taajuuskorjainta. SoundID toimii jokaisen käyttäjän kohdalla eri tuloksin, joten selkeää julistusta äänentoiston laadusta on vaikeaa antaa.

Allekirjoittaneen kohdalla SoundID toi keskiääniltään hiukan liian värittyneen äänimaailman taajuuskorjaimen tarjotessa paremman lopputuloksen. Mikrofoni oli heikko esitys, sillä sitä ei voi kutsua laadukkaaksi äänentoistoltaan eikä fyysisiltä ominaisuuksiltaan. Tuotteen parhaita puolia ovat hyvin toimiva iCUE-sovellus, Bluetooth-ominaisuudet ja melko neutraalin kuuloinen, pätevähkö tilaääni.

Hyvää

  • SoundID parantaa äänentoistoa
  • iCuen pätevä taajuuskorjain voi parantaa niin ikään toistoa
  • Tavallista parempi tilaääni, ei kuitenkaan parasta mitä on tarjolla
  • Taajuuskorjainasetuksia voi selata äänenvoimakkuuden säätöpyörää painamalla
  • Bluetoothin kautta voi kuunnella ääntä mobiililaitteista ja vastata puheluihin
  • Selkeä iCue-sovellus

Huonoa

  • iCUE-sovellus ei tarjoa kovin montaa hilavitkutinta, joka saattaa olla joillekin käyttäjille haittapuoli
  • Eivät niin mukavat päässä kuin jotkin vastaavan hintaluokan kuulokkeet
  • Mikrofonissa on huono äänenlaatu
  • Mikrofonivarsi on surkea
  • Bluetooth-äänentoisto ja 2,4 GHz yhteyden tarjoama äänentoisto ei toimi samanaikaisesti
  • Vaihtaminen Bluetoothista takaisin 2,4 GHz -yhteyteen ei toiminut ongelmitta, jos tietokone ja USB-lähetin olivat hiukankin etäällä

Tärkeimmät tekniset tiedot Corsair HS65 Wireless

  • Ohjehinta: 139,99 euroa
  • 50 mm elementit
  • Kuuloketyyppi: puoliavoin
  • Taajuusvaste: 20-20000 Hz
  • Herkkyys: 114 dB
  • Impedanssi: 32 Ohm
  • Yhdistettävyys:
    • 2,4 GHz radiotaajuus
    • Bluetooth 5.2
  • Esteetön kantama: 15 metriä
  • Valaistus: LED-merkkivalo
  • iCue-ohjelmisto taajuuskorjaimella, tilaäänellä ja SoundID-äänimuokkaimella
  • Mikrofoni ylösnostettavalla varrella
    • Taajuusvaste: 100 – 10000 Hz
  • Tuotteen väri: musta, valkoinen
  • Akunkesto:
    • 24 tuntia 2,4 GHz -yhteyden kautta
    • 37 tuntia Bluetoothilla
    • 15 minuutin latauksella kuusi tuntia käyttöaikaa
  • Lataus USB-C-liittimen kautta
  • Alustat: Windows, Mac OS X, PS5, PS4 ja Bluetooth-laitteet
  • Takuu: 2 vuotta

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat