Uusimmat

Testi Logitech PRO X 60 -pelinäppäimistö – Kannettavuus kunnossa, muokattavuudessa ammutaan jopa yli

02.06.2024 11:00 Antti Voutilainen

Pienikokoiset pelinäppäimistöt ovat yleistyneet nopeasti. Suurista oheislaitevalmistajista Logitech pysyi pitkään poissa mininäppäimistöjen areenalta. Logitech PRO X 60 -pelinäppäimistö korjasi tilanteen. Lupaava alku, mutta korjattavaakin jää.

Logitech julkaisi PRO X 60 -näppäimistön 9. huhtikuuta.  Kyseessä on siis valmistajan ensimmäinen 60-prosenttisen kokoinen pelinäppäimistö. Uutuudesta löytyy kaikki Logitechin vahvuudet, mutta kympin suoritukseksi sitä on hyvin vaikea sanoa.

Kirjoitushetkellä PRO X 60 -pelinäppäimistön hinta on 199,90 eurossa. Samasta hintaluokasta löytyy muun muassa Razerin BlackWidow V4 Pro, Corsairin Gaming K70 RGB Pro, Logitechin G Pro TKL Lightspeed ja G513 Carbon. Saman kokoluokan näppäimistöissä hinnat alkavat edullisimmillaan noin 60 eurosta.

PRO X -sarjalle ominaiseen tapaan näppäimistö on kehitetty vastaamaan pelaajien tarpeisiin. Pienen koon tärkein perustelu on se, että se vapauttaa lisää tilaa hiiren käytölle. Näppäimistön ulkomitat ovat 290 x 103 x 39 millimetriä.

Näppäimistössä on 62 ohjelmoitavaa näppäintä. Sen vasemmalle kyljelle on sijoitettu rulla, jolla säädetään äänenvoimakkuutta. Oikealta kyljeltä löytyy pelitilan aktivoiva kytkin, joka oletuksena deaktivoi Windows-näppäimen.

Yläreunasta löytyy kaksi näppäintä langattoman yhteyden luomiseen. Yhteystyyppeinä tarjolla on 2,4 gigahertsin Lightspeed-yhteys ja Bluetooth. Näppäimistön päivitysnopeuden kerrotaan olevan yksi millisekunti. Logitech lupailee näppäimistön akulle 65 tunnin käyttöaikaa. Näppäimistöä voi luonnollisesti käyttää myös langallisena ladatessa akkua.

Näppäimistössä käytetään Logitechin optisia GX-kytkimiä, joissa tarjolla on Linear ja Tactile-vaihtoehdot. Tarkempia kytkinten speksejä Logitech ei tuotetiedoissaan paljasta. Testatussa näppäimistössä käytössä oli Tactile-kytkimet. Näppäinhattujen kerrotaan olevan kaksikerroksista PBT-muovia, jonka pitäisi kestää kulutusta huomattavasti paremmin kuin tyypillisesti käytetty ABS-muovi.

Edeltäjän, Logitech G PRO X TKL Lightspeed -näppäimistön tapaan PRO X 60 -näppäimistön mukana tulee jämäkkä kantokotelo. Kaikki näppäimistön käyttöön tarvittava löytyy kotelon sisältä, kuten esimerkiksi USB-C-latauskaapeli ja sovitin vastaanotinta varten, jonka avulla vastaanottimen saa lähemmäs näppäimistöä sekä muutama ylimääräinen näppäinhattu.

Näppäimistön tärkeimmäksi ominaisuudeksi nostetaan näppäinten mukautettavuus. Käytännössä kaikki näppäimet ovat ohjelmoitavissa mukautumaan käyttäjän tarpeeseen. Yksittäiseen näppäimeen pystyy määrittämään valikoidun ohjelman toimintoja, käyttöjärjestelmän toimintoja, vaihtoehtoisen näppäimen (jos haluaa vaikka Enter-näppäimen vasemman käden sormien ulottuville) tai määrittämään tallennetun makron.

Ensivaikutelma käyttöönotetusta PRO X 60 -näppäimistöstä oli varovaisen positiivinen. Kauttaaltaan valkoinen näppäimistö tuntui ja näytti varsin laadukkaalta.

Logitechin tuotteeksi näppäimistön tunnisti Esc-näppäimen näppäinhatusta, jossa on tekstin sijaan valmistajan logo. Testissä ollut näppäimistö oli väriltään valkoinen. Saatavilla on myös musta- ja magenta-värivaihtoehto.

Ulkoisesti näppäimistö ei poikkea juurikaan muista testaamistani mininäppäimistöistä. Väritys ja RGB led-valaistuksen käyttö ovat suorastaan maltillisia verrattuna aiempiin tapauksiin.

Muotoilun puolesta näppäimistö ajaa asiansa oikein mallikkaasti. Äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitettu rulla palvelee hienosti vasemmalla kyljellä. Rullan käyttötuntuma on vain välttävä, sillä siinä ei ole porrastusta, niin äänensäätö on hieman suurpiirteisempää.

Oikealla kyljellä oleva pelitilan kytkin ei häiritse käyttöä, mutta on helposti ulottuvilla. Ylälaitaan sijoitetut “yhteysnapit” ovat niin ikään fiksusti sijoitettu, sillä niitä harvemmin tarvitsee. Virhepainallusten todennäköisyys on pudotettu minimiin.

Näppäimistön ergonomia yleisesti ottaen on vähintäänkin kiitettävällä tasolla. Käyttötuntuma oli kauttaaltaan miellyttävä ja vasemman käden ranne ei osoittanut väsymisen merkkejä pidempienkään pelisessioiden aikana tai jälkeen. Peli- ja kirjoitustuntumaa voi luonnehtia ensiluokkaisiksi. Testipeleinä toimivat Destiny 2, Battlefield 4, Insurgency Sandstorm, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege ja Ready or Not.

Ergonomiaan kuuluu myös näppäinäänet. Näppäimistöä ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa hiljaiseksi, mutta ei se erityisen äänekäskään ole. Näppäimistössä käytettävät Tactile-kytkimet eivät anna äänivastetta kytkimen toiminnalle, mutta tuntovasteen ne kuitenkin antavat, joka on selvästi erotettavissa.

Huomautettakoon, että näppäimistön pohjassa on jalat, joilla näppäimistön korkeutta saa nostettua. Jalkojen tuoma korkeuslisä ei ollut omaan makuuni, sillä ylimmät näppäimet tuntuivat nousevan turhankin korkealle. Sen sijaan ilman jalkoja korkeus tuntui juuri sopivalta.

Näppäimistön toiminnassa ei esiintynyt testijakson aikana minkäänlaista temppuilua tai häiriöitä. Näppäimistö heräsi lepotilasta kiitettävän nopeasti eikä sitä tarvinnut ns. erikseen herättää kirjautuessa koneelle.

Luotettavuudesta puheen ollen, on hyvä mainita näppäimistön ehkä suurin vahvuus. Se on nimittäin akkukesto. Tätä kirjottaessa akun lataus on kestänyt 21 päivää ja varausta on jäljellä yhä 32 prosenttia. Tämä akkukesto saavutettiin siis RGB led-valaistuksen ollessa kirkkaimalla asetuksella. Arkisin aktiivista käyttöä on ollut keskimäärin 3-5 tuntia ja viikonloppuisin 4-8 tuntia. Kaiken kaikkiaan yhdestä latauksesta riitti virtaa 25 päiväksi ja kuudeksi tunniksi. Voidaan todeta, että akkukesto on jälleen kerran ilmiömäistä.

Näppäimistön hallinnointi tapahtuu entuudestaan tutun Logitech G Hub -hallintaohjelman kautta. Se on yleisesti ottaen hallintaohjelmana keskivertoa parempi. Käyttöliittymä on selkeä ja toiminnot ovat pääasiassa loogisia.

Hallintaohjelman päänäkymässä listataan kaikki yhteensopivat laitteet ja klikkaamalla laitetta, päästään käsiksi sen tarkempiin asetuksiin.

Lightsync-osiossa hoidetaan RGB-valaistuksen säädöt. Käyttäjä voi valita mieleisensä valaisutehosteen yhdeksästä esiohjelmoidusta vaihtoehdosta tai luoda omansa. Riippuen tehosteesta, tarjolla on lisää säätövaraa tehosteen nopeudessa ja värikylläisyydessä. Vaihtoehtoisesti valaistuksen hallinnan voi luovuttaa käyttöjärjestelmälle, jos niin välttämättä tahtoo. Käytännössä hallinnoinnin luovuttaminen Windows 11:lle, tarkoitti sitä, että valaistus oli staattisesti haalean sininen.

Pelitila-osiossa määritetään vuorostaan näppäimet, jotka haluataan deaktivoida pelitilan ollessa käytössä.

Näppäimistön tärkeimpänä ominaisuutena oleva mukautettavuus realisoituu Määritykset-välilehdellä. Käyttäjä pystyy ohjelmoimaan toimintoja kolmella eri tasolla. Tällä tavalla voi esimerkiksi ohjelmoida käytettäväksi näppäimiä, jotka eivät ole saatavilla näppäimistön koon vuoksi.

Ominaisuushan ei ole mitenkään uusi tai mitenkään vallankumouksellinen. Vastaavia toteutuksia on nähty muillakin valmistajilla, joskaan ei kolmessa eri tasossa.

Suurin ongelma kolmen tason ohjelmoitavissa näppäimissä on asian sekavuus. Voi olla, että en ole käyttäjän tarpeeksi intuitiivinen tajuamaan tasojen nerokkuutta, mutta siinä kesti yllättävän kauan, että keksin, miten G-vaihto -tasolle tekemäni näppäinohjelmoinnit toimivat.

Lisäksi pohtimisen arvoista on, että onko kolme tasoa todellakin tarpeen? Uskoisin, että ammattipelaajillekin riittää perustaso, joka toimii normaalin näppäimistön logiikalla ja sitten G-vaihto –taso, johon voi olla määritettynä vaikkapa makroja peliä varten. Lisäksi kolmannen tason käyttöönoton sitominen FN-näppäimeen ja toiseen näppäimeen herättää kysymyksiä. Tason käyttöönoton pitäisi olla mahdollisimman helppoa varsinkin pelin aikana. Katsetta ei ole varaa laskea näppäimistöön, jotta makrot tai muut toiminnot saa käyttöön.

Mieluummin olisin nähnyt tuon ohjelmoitavan tason käyttöönoton tapahtuvan erillisellä näppäimellä. Esimerkiksi näppäimistön alareunassa hieman välilyönnin keskivälin oikealla puolella – siihen ylettyisi helposti vasemmalla peukalolla, laskematta katsetta näytöltä. Eikä pahitteeksi olisi, että tason aktivoinnista jonkinlainen ilmoitus tai huomautus.

Epäilemättä kilpapelaajat ja pelaajat, jotka pelaavat pelejä, joissa tarvitsee huomattavan paljon makroja, arvostavat ohjelmoitavuutta yli. Itse tyydyn näppäimistön kohdalla määrittämään asetukset ja säädöt kuntoon käyttöönoton yhteydessä, ja sen jälkeen hallintaohjelmaa tulee käytettyä lähinnä akun varaustilan tarkastukseen ja satunnaiseen led-valaistuksen säätöön. Omassa käytännössäni monipuolisesti ohjelmoitavat näppäimet eivät tarjoa todellista lisäarvoa.

Logitechin PRO X 60 onkin siis kohtuullisen kaksijakoinen tapaus. Se on hatunnoston arvoinen siirto valmistajalta, kun tuotekatalogiin saatiin pienikokoinen näppäimistö. Samaan aikaan näppäimistön tärkeimmäksi mainostettu ominaisuus palvelee ensisijaisesti pienen kohderyhmän tarvetta – joskaan kaikkia ominaisuuksia ei tietenkään ole pakko käyttää.

Ehkä PRO X 60 -näppäimistössä olisi voitu nähdä muunkinlaista innovointia. Taannoin testissä ollut Function 2 MiniTKL -näppäimistö yllätti hyvin positiivisesti, vaikka sen paras ominaisuus olikin hallintaohjelman takana, nimittäin ohjelmallisesti valittavissa oleva kytkentäpiste. Se on konkreettista lisäarvoa, jota voi arvostaa. Se, että voit ohjelmoida näppäimiin muita toimintoja, usealla eri tasolla, ei ole niinkään.

Suhtautuminen Logitech PRO X 60 -näppäimistöön olisi ollut selvästi suopeampaa, jos sen hinta olisi ollut edullisempi. Hinnan ollessa 200 euron luokassa, ei rahoilleen ei saa tarpeeksi vastinetta. Näppäimistö on ergonomialtaan miellyttävä ja akkukesto on ilmiömäinen, mutta silti hinta tuntuu korkealta.

Hyvää

  • Ensiluokkainen akkukesto
  • Miellyttävä ergonomia
  • Kantokotelo

Huonoa

  • Hinta
  • Sekava näppäinten ohjelmoitavuus
  • Ohjelmoitavuuden nostaminen kärjeksi

Tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hinta: 199,99
  • Mitat: 290 x 103 x 39 millimetriä
  • Kytkimet: Optiset GX-kytkimet
  • Päivitysnopeus: 1000 Hz (1 ms)

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat