Uusimmat

32 nm:n ATI Radeon -näytönohjaimien koodinimi: ”N. Islands”

02.11.2009 14:01 Sampsa Kurri

Japanilainen X-Zone-blogi on raportoinut AMD:n DIY PC Expo 2009 -tapahtuman yhteydessä pitämästä esityksestä, jossa se kertoi muun muassa ATI Radeon HD 5800 -sarjan näytönohjaimista ja sovelluksia usean näytön ATI Eyefinity -ominaisuutta hyväksi käyttäen. Yleisölle esiteltiin muun muassa Space Invanders -peliä Excelillä 7860×3200-resoluutiolla ja ruudulla oli 86156 vihollista.

Esityksen lopussa nähtiin kaksi erittäin mielenkiintoisinta diaa, jotka paljastivat yrityksen suunnitelmat työpöytäalustoiden ja kannettavien tietokoneiden osalta vuodelle 2011 asti. Uutisoimme Muropaketissa jo lokakuun alussa AMD:n työpöytäsuunnitelmista vuoteen 2011 asti ja kerroimme ensi vuonna julkaistavasta kuusiytimisestä Thuban-koodinimellisestä prosessorista sekä vuonna 2011 lanseerattavasta Scorpius-alustasta ja 32 nm:n tekniikalla valmistettavasta Zambezi-prosessorista.

Uutta tietoa Japanissa esitellyissä dioissa työpöytäpuolella oli ”N. Islands” -koodinimi seuraavan sukupolven ATI Radeon -näytönohjaimille, joiden grafiikkapiiri valmistetaan 32 nm:n tekniikalla. Näytönohjaimet tukevat DirectX 11 -rajapintaa ja sisältävät UVD 3.0 -ominaisuuden (Unified Video Decoder), joka purkaa VC-1- ja MPEG-4 AVC (H.264) -koodekeilla pakattuja HD-videoita grafiikkapiirillä.

UVD 3.0:n tarkempia ominaisuuksia ei vielä tiedetä, mutta nykyinen toinen sukupolvi kykenee käsittelemään kahta bittivirtaa yhtäaikaisesti, joka mahdollistaa rautapohjaisen kiihdytyksen esimerkiksi Blu-ray-elokuvien picture-in-picture-ominaisuudelle.

Kuluttajaluokkaan suunnatusta Lynx-koodinimellisestä Fusion-alustasta ja 32 nm:n tekniikalla valmistettavasta Llano-prosessorista kerrottiin, että se käsittää maksimissaan neljä ”STARS”-prosessoriydintä ja integroidun grafiikkapiirin. Prosessoriytimet ovat ilmeisesti nykyisiä Deneb-koodinimellisessä Phenom II -prosessoreissa käytettäviä ytimiä.

Kannettavien tietokoneiden puolella AMD on siirtymässä ensi vuonna käyttämään 32 nm:n tekniikalla valmistettavia Manhattan-koodinimellisiä grafiikkapiirejä, jotka kuitenkin tukevat edelleen DirectX 10.1 -rajapintaa. Akkukeston luvataan nousevan noin 5,5 tuntiin. Vuonna 2011 vuorossa on Sabine-koodinimellinen Fusion-alusta, joka perustuu Llano-koodinimelliseen APU-prosessoriin (Accelerated Processing Unit), Hudson-southbridgeen ja DirectX 11 -rajapintaa tukevaan N. Islands -koodinimelliseen 32 nm:n grafiikkapiiriin.

Edullisempi Brazos-alusta perustuu 40 nm:n tekniikalla valmistettavaan Ontario-koodinimelliseen APU-prosessoriin, joka rakentuu kahdesta Bobcat-ytimestä ja integroidusta grafiikkapiiristä. Molempien vuonna 2011 julkaistavien Fusion-alustojen akkukestoksi luvataan yli seitsemän tuntia.

X-Zone, AMD @ DIY PC Expo 2009 (Google Translate)