Uusimmat

AMD valmistaa tulevat Vega- ja EPYC-mallit seitsemän nanometrin prosessilla

06.06.2018 19:06 Muropaketin toimitus

AMD kertoi Computex 2018 -messuilla suunnitelmistaan prosessorien ja näytönohjaimien tulevaisuuden suhteen. Valmistaja kertoi esimerkiksi EPYC-palvelinprosessorien ja Vega-grafiikkasuoritinarkkitehtuurin siirtyvän seitsemän nanometrin valmistusprosesseihin. Threadripper-sarjaan nähdään kuitenkin uusia prosessorimalleja, jotka valmistetaan vielä 12 nanometrin valmistusprosessilla.

Ensimmäiset uudet EPYC-prosessorit voitaisiin nähdä vuoden 2019 alkupuoliskolla, kun AMD on saanut valmistusprosessin testattua tuotantokuntoon. Testien odotetaan alkavan kuluvan vuoden jälkipuoliskolla.

Myös Vega-arkkitehtuuri siirtyy seitsemään nanometriin. Ensimmäisenä julkaistiin laskentakiihdytin, joka sisältää uuden grafiikkasuorittimen lisäksi 32 gigatavua HBM2-muistia. 4096-bittinen muistiväylä on mahdollista nelinkertaisen muistipinon myötä. Uusia Vega-kiihdyttimiä varten on luotu myös uusi InfinityFabric-liitäntä, joka haastaa NVIDIAn NVlink-väyläratkaisun. Kiihdyttimistä tulee myös PCI-E 3.0 x16 -väyliin tarkoitetut versiot.

Uusien Threadrippereiden lippulaiva on 32-ytiminen malli, joka perustuu uusien Ryzen-prosessorimallien tapaan 12 nanometrin Zen+-arkkitehtuuriin. Kuten edullisemmassa hintaluokassa, on myös Threadrippereissä mahdollista käyttää vanhempaa X399-piirisarjaa, kunhan päivittää BIOSin.

Odotukset ovat, että Threadripperit kattaisivat uusien mallien myötä 8, 12, 16, 24 ja 32 -ytimiset mallit. Myös 28 ytimen versiota on veikkailtu tulevaksi. Ensimmäisistä malleista nähtäneen virallinen julkaisu vielä kuluvan vuosineljänneksen aikana.

Muropaketin uusimmat