Uusimmat

Katsaus: CES 2019 -messujen pelikannettavat – Valttina erityisesti uudet näytönohjaimet

13.01.2019 09:30 Antti Voutilainen

Tämän vuoden CES-2019 messuilla nähtiin huima määrä pelikannettavia. Mallivyöryä edistivät erityisesti Nvidian uuden mobiilinäytönohjaimet ja AMD:n toisen sukupolven mobiili-Ryzenit.

Lähtölaukauksena uusille kannettaville toimi messuja edeltänyt Nvidian pressitilaisuus, jossa Jen-Hsun Huang (Jensen Huang) vahvisti Turing-arkkitehtuurin mobiilinäytönohjainten tulevan saataville tammikuun lopussa. Nähtiinpä joukossa myös pari erikoisempaa pelikannettavaa.

Harmillisesti AMD:n toisen sukupolven Ryzen-mobiilipiireillä varustetut kannettavat jäivät näytönohjainpäivitysten jalkoihin. Toki APU-piirillä varustetut kannettavat eivät kilpaile erillisellä näytönohjaimella varustettujen kannettavien kanssa, mutta niiden uskoisi tarjoavan varsin miellyttävän kompromissin kannettavuuden ja suorituskyvyn välillä. Ryzen-mobiilipiirejä odotetaan nähtäväksi kuluvan vuoden aikana lukuisissa kannettavissa, erityisesti ultrabook-malliversioissa.

Kuten monesti ennenkin, messuilla nähtiin erinäisiä pelikannettavia, jotka poikkeavat ”harmaasta”, vahvasti RGB-valaistusta joukosta. Dellin alaisuudessa operoiva Alienware oli yksi näistä. Area-51m -pelikannettavan erikoisuudeksi mainostetaan sitä, että sen näytönohjain ja prosessori ovat vaihdettavissa, kuten myös keskusmuistit ja massamuistit. Kannettavaan pystyy valikoimaan joko kahdeksannen tai yhdeksännen sukupolven Intel Core -prosessorin työpöytämallin.

Ratkaisu herättää kysymyksiä niin virrankulutuksen kuin lämmöntuoton osalta. Ottaen huomioon, kuinka hyvin Intelin prosessorit ja piirisarjat ovat taaksepäin yhteensopivia, ei päivitysvaraa taida todellisuudessa olla paljoa. Toki Intel Core i9-9900K -suoritin täyttänee kaikkein vaativimmankin suorituskykyvaatimukset.

Gigabyten erikoisuus pelikannettavissa on Microsoft Azure -tekoäly. Gigabyten mukaan Azure AI -tekoäly monitoroi käyttäjän käyttötottumuksia ja optimoi virrankäyttöä datan perusteella. Tarjoten suorituskykyä, kun koneella on raskasta käyttöä ja säästäen virtaa, kun käyttö on kevyempää. Azure AI ei jäänyt pelkästään Aero 15 -pelikannettavien yksinoikeudeksi vaan se on jalkautettu myös Aorus X 15 -sarjan pelikannettaviin. Ominaisuus nähtäneen varmasti myös muissa pelikannettavien sarjoissa. Aero 15 -pelikannettavista löytyy varsin vakuuttavaa rautaa ja silti kone on vain 18,9 millimetriä paksu.

Asuksen ROG-kannettavien koko mallisto päivitettiin kerralla. Päivityksen kokivat suurikokoiset ”raahattavat” mallit kuten myös ohuet, liikkuvampaan käyttöön soveltuvammat mallit.

Huomion varasti ROG Mothership, joka muistuttaa rakenteeltaan vahvasti Microsoftin Surface Pro -kannettavia. Poikkeuksellista kannettavassa on se, että näppäimistöosa on irrotettava ja sen pystyy taittamaan niin, että näppäimistölle saa ylimääräisen korokkeen. Näppäimistö toimii langattomasti, mutta myös langallisena. Kannettavan selkäpuolelta löytyy tuki, joka pitää viritystä pystyssä. Tablettimaisesta muotoilustaan huolimatta näyttö ei ole kosketusnäyttö. ROG Mothership -kannettavaa luonnehditaankin työpöytäkoneen korvaajaksi ja kannettavan sisältä löytyvän raudan perusteella väitteelle löytyy vastinetta.

ROG-sarjan lisäksi Asus toi tarjolle myös kaksi uutta TUF Gaming -sarjan kannettavaa. Niistä kumpaisestakin löytyy aiemmin mainittu AMD:n Ryzen-mobiilipiiri. Hieman erikoisena ratkaisuna varsin virtapihin APU-piirin rinnalle on lyöty erillinen Radeon RX 560X -näytönohjain.

Lenovon pelikannettavien messusatoon kuului Legion Y740- ja Y540 -mallit. Lenovo tyytyy pelikannettavissaan päivittämään näytönohjaimet RTX 2000 -sarjaan. Myöhemmin ilmestyvään Y540-malliin on lupa odottaa yhdeksännen sukupolven Core-mobiiliprosessoreita, joista ei tosin toistaiseksi ole vielä kovinkaan kattavia tietoja.

MSI julkaisi niin ikään hengästyttävän laajan kattauksen pelikannettavia. MSI:n mallisto kattaa Asuksen tapaan kaiken erittäin suorituskykyisistä pelikannettavista aina kevyemmin varusteltuihin budjettipelikannettaviin, unohtamatta Ultrabook-kokoa lähellä olevia pienikokoisia malleja.

GT-sarjan mallit toimivat keihäänkärkenä parasta suorituskykyä etsiessä, samalla joutuu tinkimään akkukestossa ja kannettavuudessa. GL-sarjan kannettavat edustavat budjettiluokkaa tarjoten hieman vaatimattomampaa, mutta kuitenkin pelikäyttöön soveltuvaa rautaa.

Kokonaisuutena CES 2019 -messujen pelikannettavien kattaus on häikäisevän laaja. Malleja tuodaan tarjolle suuret määrät lukuisilta eri valmistajilta. Mikäli pelikannettavan päivitys on ajankohtaista tänä vuonna, tarjolle tulevista vaihtoehdoista pitäisi varmasti löytyä se mieleinen. Ostohousuja ei parane kuitenkaan vielä pujottaa jalkaan, koska RTX-sarjan näytönohjaimilla varustettujen kannettavien toimitukset alkavat vasta tammikuun lopussa. On myös epäselvää, miten voimakkaasti Turing-arkkitehtuurin näytönohjaimet nostavat pelikannettavien hintoja. Erillisnäytönohjaimissa Turing-arkkitehtuuri nosti hinnat täysin uuteen luokkaan, joten toivoa sopii, että hinnat pysyisivät pelikannettavissa maltillisina.

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat