Uusimmat

Lakiesitys pakottaisi tekoälyfirmat paljastamaan tekijänoikeussuojatun koulutusdatan

Kuva: Pexels

14.04.2024 14:15 Muropaketin toimitus

Viihdeteollisuus tukee lakiehdotusta, jonka haluttaisiin takaavan tasapainon.

Yhdysvaltain kongressissa on esitelty lakiehdotus, jonka tarkoituksena on määrätä tekoäly-yritykset paljastamaan koulutusdatansa, jos se on tekijänoikeussuojattua. Koulutusdataa tarvitaan generatiivisten tekoälymallien kuten ChatGPT:n kouluttamisessa.

Data on voitu kerätä esimerkiksi Internetin kuvasivustoilta, joilla on tekijänoikeussuojattua sisältöä. Luovien alojen työntekijät saattaisivat haluta korvauksen, jos heidän teoksiaan käytetään tekoälyn kouluttamisessa.

New York Post puolestaan käy parhaillaan oikeustaistelua ChatGPT:n kehittänyttä OpenAI:ta vastaan, koska New York Postin mukaan ChatGPT:n koulutusdatassa olisi New York Postin materiaalia.

– Tekoälyllä on potentiaalia muuttaa talouttamme, poliittista järjestelmäämme ja jokapäiväistä elämäämme. Meidän on löydettävä tasapaino tekoälyn valtavan potentiaalin ja eettisten ohjeiden ja suojausten välillä, kongressiedustaja Adam Schiff sanoi lausunnossaan.

Schiffin lakiehdotuksella on monien viihdeteollisuuden toimijoiden tuki. Lain astuessa voimaan, se velvoittaisi kaikkia koulutusdataa valmistavia tahoja toimittamaan raportteja datan sisällöstä tekijänoikeusrekisteriin. Raporteissa tulisi olla yksityiskohtainen yhteenveto tietokokonaisuuden sisältämästä tekijänoikeudella suojatusta aineistosta.

LUE MYÖS: Popparit Billie Eilish ja Katy Perry haluavat rajoittaa tekoälytyökalujen kehitystä – ”hyökkäys ihmisen luovuutta kohtaan”