Uusimmat

Mielenkiintoinen kertomus AMD:n Cypress-grafiikkapiirin taustoista

15.02.2010 14:32 Sampsa Kurri

Anandtechin perustaja Anand Lal Shimpi on julkaissut erittäin mielenkiintoisen artikkelin, jossa kerrotaan ja käydään läpi AMD:n ATI Radeon HD 5800 -sarjan Cypress-grafiikkapiirin tarina. Artikkeli perustuu muun muassa Anandin keskusteluihin AMD:n grafiikkainsinöörien kanssa, jotka ovat kertoneet TSMC:n 40 nm:n tekniikalla valmistettavan grafiikkapiirin kehityksen vaiheista sekä suunnitelmien muutoksista.

AMD:n julkaisemien ATI Radeon HD 5000 -sarjan näytönohjaimien DirectX 11 -rajapintaa tukevien grafiikkapiirien yleinen koodinimi on Evergreen. ATI Radeon HD 5800- ja 5970-näytönohjaimissa käytetään Cypress-koodinimellistä grafiikkapiiriä, jonka piisirun pinta-ala on 334 neliömillimetriä ja se rakentuu 2,15 miljardista transistorista. RV870-koodinimellä tunnetusta grafiikkapiiristä piti tulla alun perin merkittävästi isompi, mutta pitkän yrityksen sisäisen taistelun jälkeen siitä karsittiin lopulta pois muutamia ominaisuuksia, kuten sideport-tuki. Piiri saatiin lopulta kutistettua nykyisiin mittoihinsa, mutta tavoitteena oli saavuttaa vieläkin pienempi pinta-ala.

Artikkelissa otetaan voimakkaasti kantaa AMD:n uuteen strategiaan grafiikkapiirien suunnittelussa, jossa valmistetaan ensin 300 dollarin hintaluokan näytönohjaimeen soveltuva grafiikkapiiri. AMD käyttää nykyisin suorituskykyisimmässä huippumallissaan kahta grafiikkapiiriä samalla piirilevyllä ja edullisempiin malleihin karsitaan ominaisuuksia, kuten Stream-prosessoreiden ja tekstuuriyksiköiden lukumäärää sekä kuristetaan muistiväylää. Strategia on toiminut hyvin, sillä AMD on julkaissut viidessä kuukaudessa markinoille neljä DirectX 11 -rajapintaa tukevaa Evergreen-grafiikkapiiriä (Cypress, Juniper, Redwood & Cedar) eri hinta- ja suorituskykykategorioihin.

AMD:n strategia eroaa merkittävästi NVIDIAn perinteisestä ja nykyisestä grafiikkapiirien suunnittelustrategiasta, jossa yhdestä grafiikkapiiristä pyritään tekemään mahdollisimman suorituskykyinen ja samalla massiivisilla ominaisuuksilla varustettu. Tämä ratkaisu johtanut NVIDIAn seuraavan sukupolven Fermi-GeForce-näytönohjaimen viivästymiseen ja GF100-grafiikkapiirin tapauksessa yli kolmen miljardin transistorin lukumäärään ja sen myötä grafiikkapiirien saanto-, valmistuskustannus- ja lämpöongelmiin.

Anandtech, The RV870 Story: AMD Showing up to the Fight

Muropaketin uusimmat