Uusimmat

OLED-näyttöjen ongelmia ei ole vielä ratkaistu ainakaan ultraleveissä näytöissä

Kuva: @ Samsung

26.11.2023 20:02 Muropaketin toimitus

OLED-näyttöjen etuna on hyvä, syvä mustan taso. Tekniikan haittapuolena on riski kuvan palamiselle kiinni näyttöpaneeliin.

Viime vuosina palamisongelmaa on saatu hillittyä muun muassa materiaaleilla ja kompensointialgoritmeilla. Toimet eivät kuitenkaan vaikuta olevan riittäviä ainakaan ultraleveissä näytöissä.

Ongelman ultraleveissä näytöissä sai houkuteltua esiin näyttöjen testaamiseen erikoistunut sivusto Rtings. Heidän tarkoituksenaan oli simuloida kymmenen vuoden käyttöä kahdessa vuodessa. Ongelmia alkoi olla tietynlaisen sisällön suhteen hyvin nopeasti.

Rtingsin mukaan 21:9-kuvasuhteen monitoreissa oli havaittavissa ”voimakasta differentiaalista kulumista”, kun näyttöihin oli syötetty 16:9-kuvasuhteen sisältöä 700 tunnin ajan. Näyttöjen vasen ja oikea puoli, joissa oli mustat palkit, tekivät 16:9-syötteen aikana keskialueesta tavallista kirkkaamman. Silmille vaikutukset eivät olleet valtavia, mutta ero oli merkitsevää tasoa näyttöjen hyvinvoinnin kannalta.

Ongelma on olemassa ainakin Alienware AW3423DWF- ja Samsung Odyssey G8 -näytöissä. Niiden yhdistävänä tekijänä on Samsung Displayn valmistama paneeli, ja myös Samsung Display antoi ymmärtää, että mustat palkit näytön sivuilla vaikuttavat kuvanlaatuun negatiivisesti pitkällä aikavälillä.

Suurempi kirkkaus voi johtaa OLED-kerroksen nopeampaan vaurioitumiseen. Rtingsin testistä voi vetää ainakin sen johtopäätöksen, että ultrawide-näyttöjä ei kannata käyttää jatkuvasti niin, että näyttöjen sivuilla on mustat palkit.