Uusimmat

Sopimus kaivettiin julki: Microsoftilla etuoikeus ostaa NVIDIA

05.06.2011 21:02 Sampsa Kurri

InformationWeek-sivusto on kaivanut NVIDIAn Yhdysvaltojen osakevalvontaviranomaiselle (SEC, Securities and Exchange Commission) toimittamasta raportista esiin mielenkiintoisen yksityiskohdan. NVIDIA ja Microsoft ovat solmineet keskinäisen sopimuksen, jonka mukaan jonkin ulkopuolisen yrityksen yrittäessä ostaa NVIDIAn, Microsoftilla on yksinoikeus ostaa 30 prosenttia tai enemmän NVIDIAn osakkeista samaan tarjottuun hintaan:

Under the agreement, if an individual or corporation makes an offer to purchase shares equal to or greater than 30% of the outstanding shares of our common stock, Microsoft may have first and last rights of refusal to purchase the stock.”

Sopimus estää käytännössä muiden kuin Microsoftin ostamasta NVIDIAA, jos Microsoft niin haluaa. Tällä hetkellä mikään ulkopuolinen yritys ei kuitenkaan ole tarjoutunut ostamaan NVIDIAa, mutta etuoikeussopimukselle saattaa tulla käyttöä tulevaisuudessa. Tällä hetkellä 30 % NVIDIAn osakkeista on arvoltaan noin 3,4 miljardia dollaria.

Päivitys: Sopimus juontaa juurensa 11 vuoden taakse, jolloin NVIDIA ja Microsoft sopivat grafiikkapiirien toimituksesta Xbox-pelikonsoliin. Kyseisellä sopimuksella Microsoft halusi ilmeisesti estää NVIDIAn joutumisen kilpailijoiden ostettavaksi ja turvata grafiikkapiirien toimitukset pelikonsoliinsa. Sopimus on edelleen voimassa ja on jäänyt tähän asti yleisesti huomioimatta.

NVIDIA on Microsoftille erittäin mielenkiintoinen sopimuskumppani, sillä se kehittää parhaillaan ARM-arkkitehtuuriin perustuvaa neliytimistä Kal-El-koodinimellistä järjestelmäpiiriä, jonka suorituskyvyn kerrotaan olevan noin viisinkertainen nykyiseen Tegra 2 -piiriin verrattuna.

NVIDIA demosi Computex 2011 -tapahtumassa Kal-Eliin perustuvaa referenssitaulutietokonetta ja Microsoft puolestaan esitteli sillä uutta Windows 8 -käyttöjärjestelmää, joka on erityisesti optimoitu kosketusnäyttöä tukeville laitteille.

InformationWeek, Exclusive: Microsoft Has Acquisition Deal With Nvidia

Yahoo! News, Microsoft pact with Nvidia could result in future takeover