Uusimmat

Yhdysvallat haluaa piirivalmistuksessa Kiinasta eroon – projekti kestää vielä pitkään

Kuva: @ Unsplash

03.12.2023 09:15 Muropaketin toimitus

Yhdysvallat on pyrkimässä omavaraisemmaksi piirivalmistuksessa. Täyteen omavaraisuuteen on kuitenkin vielä matkaa.

Yhdysvaltalaisen Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang on Yhdysvaltojen kanssa omavaraisuudesta samalla linjalla. Se on hänen mielestään ”ehdottoman” tarpeellista.

Huang kommentoi CNBC:lle, että ”meidän täytyisi ehdottomasti lähteä tälle matkalle”, viitaten omavaraisuuteen. Matka kuitenkin kestää Huangin arvion mukaan vielä ainakin kymmenen vuotta.

– Täydellinen toimitusketjujen itsenäisyys ei ole käytännöllinen asia vielä vuosikymmeneen tai kahteen, Huang sanoi.

Jensen Huang. Kuva: @ Nvidia

Huangilta kysyttiin myös, pitäisikö Nvidian jatkaa liiketoimintaa Kiinan kanssa.

– Olemme yritys, joka on luotu liiketoimintaa varten, joten yritämme tehdä liiketoimintaa kaikkien kanssa, joiden kanssa voimme. Toisaalta kansallisella turvallisuudellamme ja kansallisella kilpailukyvyllämme on merkitystä, Huang vastasi.

Nvidia on Yhdysvaltain asettamien vientirajoitusten jälkeen joutunut muokkaamaan tuotteitaan, jotta niitä voisi edelleen myydä Kiinaan. Esimerkiksi tekoälylaskentaan soveltuvasta, halutusta H100-kiihdyttimestä tehtiin vähemmän suorituskykyinen versio H800.

Viimeisimmät vientirajoitukset kiristyivät niin paljon, että H800 on nyt kieltolistalla – ja myös Nvidian kehittämä pelinäytönohjain GeForce RTX 4090. Sitäkin voi käyttää tekoälylaskentaan Tensor-ytimiensä ansiosta.

Nvidia onkin nyt kehittänyt uuden version myös GeForce RTX 4090 -näytönohjaimesta. Grafiikkapiiriä on muokattu siten, ettei se enää tarjoa vastaavaa tehoa kuin aiemmin. Näytönohjain on saanut nimekseen GeForce RTX 4090 D.

Kiina puolestaan yrittää löytää kiertoreittejä siihen, ettei se jäisi takamatkalle tekoälysovellutusten kehittämisessä. Uusimpana keinona on juurikin pelinäytönohjainten muuntaminen datakeskuskäyttöön sopiviksi.

Kiinassa on varastoittain GeForce RTX 3080- ja GeForce RTX 4090 -näytönohjaimia, jotka ovat olleet louhintakäytössä. Näytönohjaimia on muunnettu ainakin siten, että VRAM-muistipiirit on saatettu vaihtaa gigatavun kapasiteetista kahteen gigatavuun. Lisäksi jäähdytys on muunnettu ulosvirtaavaksi, koska sellainen soveltuu paremmin palvelinräkkeihin.

Vientirajoitukset eivät haittaa ainoastaan Kiinaa, sillä ne saattavat vaikuttaa Nvidian tulokseen. Yritys varoitti, että se odottaa negatiivista vaikutusta neljännen vuosineljänneksen aikana.

Huang otti kantaa myös tekoälyn kehityksen nopeaan etenemiseen. Huang väitti, että ihmisen älyä vastaava tekoäly saavutetaan viiden vuoden kuluessa. Huang lisäsi vielä, että Nvidia on edelleen vuosikymmenen edellä kiinalaisia yrityksiä.

LUE MYÖS: Kiinalla vaarana jäädä kehityksen jalkoihin – vaikka ehtivät hamstrata Nvidian tekoälykiihdyttimiä ”parin sukupolven ajaksi”