Uusimmat

Kiinalla vaarana jäädä kehityksen jalkoihin – vaikka ehtivät hamstrata Nvidian tekoälykiihdyttimiä ”parin sukupolven ajaksi”

Kuva: @ Unsplash

19.11.2023 20:25 Muropaketin toimitus

Kiinan ja Yhdysvaltain välillä on menossa teknologiakamppailu tekoälyn saralla. Tähän painiotteluun liittyvät niin piiriteollisuuden käyttöön tarkoitetun tekniikan vientirajoitukset kuin myös kehittyneiden tekoälykiihdyttimien vientirajoitukset Kiinaan.

Yhdysvaltain virallisen linjan mukaan Kiinan armeijan ei haluta saavan haltuunsa kehittynyttä tekoälyteknologiaa. Linjan vuoksi Yhdysvallat kiristi vastikään vientirajoituksia Kiinaan, ja niiden piirin kuuluu nykyään paitsi raskaan sarjan Nvidia H100- ja H800-kiihdyttimet kuin jopa pelinäytönohjain GeForce RTX 4090.

Kiinalaiset yritykset kuten Tencent ovat varautuneet kiristyneisiin vientirajoituksiin ennalta. H100 oli jo aiemmin kieltolistalla, mutta Nvidian Kiinan markkinoille kehittämä, rampautettu H800 oli vielä tovi sitten sallittujen vientituotteiden listalla.

DigiTimesin mukaan Tencent kertoi, että heillä on varastossa tarpeeksi H800-kiihdyttimiä, jotta he voivat jatkaa Hunyuan-tekoälymallinsa kehittämistä ainakin ”muutaman seuraavan sukupolven ajan”. Näin ollen lyhyellä tähtäimellä vientirajoituksista ei välttämättä olisi suurta haittaa Kiinalle tai kiinalaisille yrityksille.

Nvidian tiedejohtaja Bill Dally sanoi kuitenkin elokuussa , että Yhdysvaltain nykyisillä pakotteilla on suurempi vaikutus tulevaisuudessa.

– Koska koulutusvaatimukset (kehittyneimmille tekoälyjärjestelmille) kaksinkertaistuvat edelleen 6-12 kuukauden välein, ero Kiinassa myytävien sirujen ja muualla maailmassa saatavien sirujen välillä kasvaa nopeasti, Dally valisti.

Kiinalla saattaa siis olla käsissään ongelma pysyä mukana tekoälykehityksen tahdissa.

Yhdysvaltain tavoitteita Kiinan pitämisessä teknologisella takamatkalla saattavat vaikeuttaa porsaanreiät, sillä Kiinan maaperälle saa edelleen kiertoteitse viedä piiriteollisuuden valmistusprosesseissa tarvittavaa kehittynyttä laitteistoa. Asia selvisi, kun Yhdysvaltain viranomaiset yrittivät selvittää, miten Huawei onnistui massatuottamaan Mate 60 Pro -puhelimen Kirin 9000S -järjestelmäpiirin, joka on tehty kehittyneellä seitsemän nanometrin valmistusprosessilla.

Raportin teki Yhdysvaltain kongressin perustama elin U.S.-China Economic and Security Review Commission. Se seuraa ja analysoi niin talouden kuin turvallisuudenkin asioita, jotka liittyvät Yhdysvaltoihin tai Kiinaan. Komissio suositteli kongressille julkista selvitystä siitä, kuinka hyvin vientirajoitukset toimivat.

LUE MYÖS: Ystäväsi sosiaalisen median käytös voi estää pääsyn Yhdysvaltoihin – maahanmuuttoviranomaiset nuuskivat somea tekoälytyökalulla