Uusimmat

Crucial m4 -tuoteperhe (64 & 128 Gt)

09.02.2012 18:21 Muropaketin toimitus

Aiempaan artikkeliimme saimme testiin 64 gigatavun mallin Crucialin m4-SSD-asemasta, jonka mukana ei toimitettu oheismateriaaleja. Perusmallin ohella m4-asemat ovat saatavilla kahdella muullakin vaihtoehdolla, joista muutaman euron kalliimman pakkauksen mukana toimitetaan adapteri 3,5-tuumaiseen asemapaikkaan sekä ruuvit. Kolmannen vaihtoehdon mukaan on paketoitu tiedostojen siirtoon vaadittava USB-kaapeli sekä ohjelmisto.

Crucialin m4-SSD-asemien yhteydessä on syytä huomioida firmware-päivitysten tärkeys ja vaikutukset suorituskykyyn. Asemat tulivat myyntiin 0001- ja 0002-versiollisilla firmwareilla ja myöhemmin saataville tullut 0009-firmware nopeuttaa asemia huomattavasti. Internetistä löytyvien testien mukaan lukunopeus parantuu parhaimmillaan 20 prosentilla ja samalla sillä on korjattu lukuisia bugeja. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että kun SSD-asemaa on käytetty 5184 tuntia, tietokone käynnistyy automaattisesti uudelleen tunnin käytön jälkeen. Crucial paikkasi ongelman 0309-versiollisella firmwarella, joka on suositeltava asennettavaksi kaikkiin m4-SSD-asemiin.

Crucialin m4-tuoteperhe sisältää 64, 128, 256 ja 512 gigatavun 2,5-tuumaiset mallit, joiden suositushinnat ovat 100,69; 179,54, 347,69 ja 677,34 dollaria. Suomessa asemien hinnat ovat asettuneet halvimmillaan edellä mainitussa järjestyksessä noin 100, 170, 350 ja 650 euroon.

Crucial on kuluttajamarkkinoille suunnattu nimi ja se on osa Micron-yritystä, joka puolestaan tekee Intelin kanssa yhteistyötä NAND-flash-muistipiireissä IM Flash Technologies -yhteisyrityksen alaisuudessa. Vähemmän yllättäen Crucialin SSD-asemissa on käytössä edellä mainitun yhteisyrityksen NAND-flash-muistipiirit, jotka valmistetaan 25 nanometrin prosessilla käyttäen hyväksi MLC-tekniikkaa. Käytössä on Serial ATA 6 Gb/s:ää tukeva Marvell 9174-BLD2 -ohjainpiiri sekä välimuistina toimiva 128 megatavun suuruinen 1CD22-D9LGQ-muistipiiri.

Nyt testattavien 64 ja 128 gigatavun mallien osalta Crucial on ilmoittanut molemmissa asemissa lukunopeudeksi maksimissaan 500 ja kirjoitusnopeudeksi 64 gigatavun mallilla 95 ja 128 gigatavun mallilla 175 megatavua sekunnissa. Keskimääräiseksi tehonkulutukseksi Crucial mainitsee levossa alle 65 ja rasituksessa 150 milliwattia. Yritimme saada artikkeliin mukaan myös 256 gigatavun mallin, mutta valitettavasti Crucial ei kyennyt toimittamaan asemaa testeihimme.

 

Suorituskyky

CrystalDiskMark 3:lla testattiin lukunopeutta, jolla taulukosta löytyy neljä eri testauskohdetta. Ensimmäisenä testinä on perättäisen datan lukeminen (seq), seuraavina satunnaiset 4 ja 512 kilotavun lohkot ja viimeisenä 4 kilotavun lohkolla QD32:lla (Queue Depth). Taulukossa suurempi tulos on parempi.

Crucialin asemien kesken 64 gigatavun asema pärjäsi yllättävästi keskiverroin paremmin kuin 128 gigatavun asema ja jälkimmäinen oli nopeampi ainoastaan 4K-testissä.

CrystalDiskMark3:lla testattiin myös kirjoitusnopeutta ja sillä testit ovat samat kuin lukutestissä. Taulukossa suurempi tulos on parempi.

Kirjoitustestissä 128 gigatavun asema onnistui kuromaan reilun eron 64 gigatavun malliin ja paikoitellen sen tulos oli lähes kaksinkertainen.

HD Tune Prolla 5:llä keskityttiin pelkästään lukunopeuteen ja esillä ovat testitulokset minimistä, keskimääräisestä ja maksimista lukunopeudesta sekä purskemittauksesta. Taulukossa suurempi tulos on parempi.

Tilanne oli hyvin tasainen ja molemmat asemat olivat nopeampia kahdessa testissä, mutta keskiverroin 64 gigatavun asema pärjäsi paremmin.

Windows 7:n käynnistymistä mitattiin sekuntikellolla, joka lyötiin käyntiin tietokoneen virtanapin painalluksen yhteydessä ja sammuksiin, kun työpöytä ilmestyi eteen. Boot Racer -ohjelma mittaa sekunnin tarkkuudella, kuinka kauan käyttöjärjestelmän lataus kestää sisäänkirjautumisruutuun ja siitä edelleen työpöydälle. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

Erot olivat käytännön tasolla mitättömän pienet ja ainoastaan sekuntikellolla mitattuna 64 gigatavun asema oli yhden sekunnin nopeampi.

Tiedostojen kopioinnissa käytettiin niin ikään sekuntikelloa ja testissä mitattiin tiedostojen kopiointia Windows 7:n työpöydällä. Taulukossa pienillä tiedostoilla kopioitavassa kansiossa oli 16 440 kappaletta neljän kilotavun suuruisia tiedostoja ja kansiolla oli kokoa 64,2 megatavua. Iso tiedosto oli yksittäinen 2,28 gigatavun tiedosto ja sekalaisessa oli 1,81 gigatavun edestä erikokoisia tiedostoja yhdestä kilotavusta 9,35 megatavuun ja kansiossa oli yhteensä 5540 tiedostoa. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

128 gigatavun asemalla tulokset olivat tasaisemmat ja se oli nopeampi isoja ja sekakokoisia tiedostoja kopioidessa, mutta 64 gigatavun malli kiilasi ohi pieniä tiedostojen kopioinnissa.

Photoshopin asennuksessa sekuntikello käynnistettiin, kun ohjelmasta painettiin asennusnappia ja pysäytettiin, kun eteen ilmestyi asennuksen päättymisestä ilmoittava ruutu. Tiedostojen pakkauksessa käytettiin samaista sekalaisista tiedostoista rakentunutta kansiosta kuin kopiointitestissä ja se pakattiin 7-Zip-ohjelmalla käyttäen Bzip2-algoritmia. Purku suoritettiin niin ikään 7-Zip-ohjelmalla. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

Tulokset olivat hyvin tasaiset, mutta 128 gigatavun asema oli kahdessa testissä nopeampi ja voitti keskiverroin nopeampi kuin 64 gigatavun asema.

Battlefield 3 -pelin tapauksessa pelin lataus mitattiin Campaign-tilassa ja sekuntikello käynnistettiin kun Battlelogista klikattiin kyseistä nappia ja pysäytettiin, kun eteen ilmestyi alkuvideo. Kentän lataus mitattiin jatkamalla aiemmin pelattua kampanjaa ja sekuntikello pysäytettiin, kun ruudulle ilmestyi peli. Taulukossa pienempi tulos on parempi.

Kentän lataus suoriutui molemmilla asemilla 11 sekunnissa, mutta itse pelin latauksessa syntyi kolmen sekunnin ero, joka kallistui 128 gigatavun mallin eduksi.

Sisältö

  1. Uudet SSD-asemat osa 2 - talvi 2012
  2. Testikokoonpano & piirisarjojen ja oheislaitepiirien suorituskykymittaukset
  3. Corsair Force GT -tuoteperhe (60, 90, 120, 180 & 240 Gt)
  4. Crucial m4 -tuoteperhe (64 & 128 Gt)
  5. Loppuyhteenveto