Uusimmat

Waterchill 2nd generation

12.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Tanskalainen Asetek lähti mukaan vesijäähdytysmarkkinoille viime keväänä julkaisemalla Waterchill-tuoteperheen. Waterchillin ensimmäinen versio arvosteltiin myös Muropaketissa ja artikkeli löytyy alla olevasta linkistä. Kyseisessä artikkelissa käsiteltiin hyvin perusteellisesti esimerkiksi blokkien suunnitteluun ja osien valintaan liittyneitä asioita, joten tarkempia yksityiskohtia kannattaa etsiä sieltä.

Asiakaspalautteen sekä oman tutkimustyön pohjalta Asetek suunnitteli ja paranteli kesän aikana Waterchilliä. Syyskuussa julkaistiin toisen sukupolven Waterchill, jonka perusrunko on sama, mutta pienet parannukset olivat todella kaivattuja. Muropaketin testiin saapui Complete Kit eli pakkaus sisältää prosessori-, piirisarja- ja GPU-blokin, pumpun, vesisäiliön, jäähdyttimen sekä kaikki tarpeelliset välineet.

Kaikki blokit on valmistettu kahdesta osasta. Pohja on jyrsitty kuparista ja kansi akryylista. CPU- ja piirisarjablokit ovat ilmeisesti saaneet sen verran positiivista palautetta, että niiden rakennetta ei ole muutettu lainkaan. CPU-blokin kannesta löytyy kiinnitysreiät Intel Pentium 4-, AMD Athlon XP- ja Athlon 64 -prosessoreille.

Pakkauksen mukana tuli myös erillinen kansi, joka on kooltaan hieman pienempi ja sen reiät sopivat ainoastaan Socket A -emolevyille. Alkuperäisen CPU-blokin kanssa oli yhteensopivuusongelmia joidenkin Socket A -emolevyjen kanssa. CPU-blokin sisältä löytyy puolikuun muotoinen seinä, josta kerroimme enemmän aikaisemmassa artikkelissa. Kaikkien blokkien liittimet ovat halkaisijaltaan 10 millimetriä.

GPU-blokki on suunniteltu kokonaan uusiksi, sillä vanha blokki peitti pahimmassa tapauksessa emolevyltä peräti kaksi PCI-paikkaa. Uudessa mallissa letkulähdöt on sijoitettu blokin kylkeen ja korkeutta on näin saatu pudotettua huomattavasti.

Pumppuna toimii edelleen Hydorin L20, joka pystyy siirtämään vettä 700 litraa tunnissa. Uutena ominaisuutena vesisäiliö on irrallinen ja sen voi sijoittaa kotelossa haluamaansa paikkaan. Uuden pumpun päältä löytyy 10 millimetrin pikaliitin, kuten kaikki muutkin liittimet uudessa Waterchillissä. Ensimmäisen Waterchillin vesisäiliö oli kiinni pumpussa ja pumpun päällä oli 12 millimetrin pikaliitin, joka tarkoitti sitä, että järjestelmässä oli käytettävä kahta erikokoista letkua.

Jäähdytin on kokenut radikaalin muutoksen ja Asetek päätyi käyttämään paljon kehuja kerännyttä Black Ice Pro -jäähdytintä, johon on lisätty pikakiinnikkeet. Uusi jäähdytin on hieman ohuempi ja pikaliittimien ansiosta todella paljon miellyttävämpi asentaa.

Waterchillin mukana tulee myös tuttuun tapaan Sunonin 120 millimetrin tuuletin jäähdyttimelle, Waterchill Control, joka käynnistää pumpun samalla, kun tietokoneeseen kytketään virrat päälle, lämpöä johtavaa tahnaa, levää ehkäisevää nestettä sekä kolme metriä letkua. Tällä kerralla Asetek on pistänyt mukaan myös kunnon ohjekirjan, joka on enemmän kuin tervetullut uudistus.

Blokkien asentaminen

CPU-blokin asentaminen tapahtuu prosessorikannan vierestä löytyvien neljän reiän kautta. Ennen asennusta emolevyltä täytyy poistaa Intelin vakiocoolerin kiinnityskehikko. Mukana toimitetaan kaikki tarvittavat ruuvit, prikat ja mutterit blokkien asennusta varten.

Socket 478 -kannan ympärillä olevista rei’istä pujotetaan ruuvit joihin kiinnitetään metalliset tapit. Prosessori asetetaan paikoilleen, levitetään tasainen kerros lämpöä johtavaa tahnaa ja pujotetaan blokki lepäämään prosessorin päälle.

Ensimmäisessä Waterchillissä käytettiin yhteensä kahdeksaa jousta blokin kiinnittämiseen, mutta uudessa versiossa jousia on vain neljä. Itse asiassa neljä jousta riittää ja näin saadaan varmempi kontakti prosessorin ytimeen ainakin Athlon XP -prosessorin tapauksessa. Lopuksi sormiruuvit kierretään paikoilleen ja kiristetään pohjaan asti.

Uusimmissa Intel Pentium 4 -prosessoreille tarkoitetuissa emolevyissä ei ole northbridgen ympärillä lainkaan reikiä. Asetek suosittelee kiinnittämään piirisarjablokin lämpöä johtavalla liimalla tai mukana toimitettavilla nippusiteillä. Lämpöä johtava liima ei ole suositeltava ratkaisu kiinnitykseen sillä Waterchillissä käytettävä letku on sen verran jäykkää, että blokkiin kohdistuu väkisinkin vääntömomentti ja pahimmassa tapauksessa liimaus pettää.

Itse askartelin muovista sopivan muotoisen suojan, joka oli aivan yhtä korkea northbridgen kanssa. Näin blokki ei päässyt muljahtamaan pois paikoiltaan ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan herkkää ydintä.

Blokki kiinnitettiin nippusiteillä ja loppujen lopuksi kunnon kikkailun jälkeen blokki oli nätisti keskellä northbridgeä ja tiukasti paikoillaan.

GPU-blokin asentaminen olikin puolestaan varsin yksinkertainen operaatio. Vanhemmista Radeon 9700 Pro -näytönohjaimista saattaa joutua poistamaan R300-piirin ympärillä olevan suojan kunnollisen kontaktin saamiseksi.

GPU-blokki asetetaan grafiikkapiirin päälle, pujotetaan ruuvit oikeista kohdista piirilevyn läpi ja kiristetään takapuolelta. Letkulähdöt osoittavat kohti virtaliitintä, mutta se mahtuu paikoilleen ilman ongelmia. Waterchillin GPU-blokki sopii kaikkiin Radeon- ja GeForce-näytönohjaimiin (myös GeForce FX).

Yllä olevassa kuvassa blokit asennettuna prosessorille, northbridgelle ja näytönohjaimelle.

Koteloon asentaminen

Asensimme Waterchillin Lian-Li PC52 -koteloon, jonka modifioinnista julkaistiin Muropaketissa artikkeli noin kuukausi sitten. Kotelo vuorattiin vaimennusmatolla ja sen kattoon sekä pohjaan leikattiin 120 millimetrin reiät tuulettimille.

Lian-Li PC52 on hyvin pienikokoinen ATX-kotelo, joten koko vesijäähdytyksen rakentaminen kotelon sisälle vaatii hieman suunnittelua ja kompromissien tekemistä. Aikaisemmin koteloon asennettu H2O Sprinter -vesijäähdytys kuitenkin todisti, että kyseiseen koteloon saa survottua koko vesijäähdytyksen.

Jäähdytintä varten koteloon täytyy leikata sopivan kokoinen reikä 120 millimetrin tuulettimelle. Suositeltavia työkaluja ovat pistosaha tai reikäsaha. Lisäksi kiinnitystä varten täytyy porata neljä reikää ruuveille.

Tässä tapauksessa jäähdytin asennettiin kotelon pohjaan, mutta sen voi aivan hyvin asentaa myös kattoon, kotelon kylkiin, eteen tai taakse. Jos jäähdytin asennetaan kotelon pohjaan, on syytä huolehtia, että kotelon pohjasta löytyy korotusjalat. Ilman korotusjalkoja jäähdyttimen tuuletin ei saa imettyä viileää ilmaa tai puhallettua lämmintä ilmaa ulos.

Black Ice Pro mahtui kiltisti kotelon etuosaan ja Sunonin tuuletin asetettiin imemään ilmaa jäähdyttimestä eli puhaltamaan lämmintä ilmaa ulos kotelosta.

Kun jäähdytin oli asennettu paikoilleen, kasattiin muu kokoonpano koteloon ja letkut leikattiin sopivat mittaisiksi. Letkujen liittämisen yhteydessä kannattaa olla erityisen tarkkana, että letkut painuvat liittimen pohjaan asti. Waterchill Control -yksikkö asennettiin kaksipuolisella teipillä kotelon kiintolevyräkkiin. Waterchill Control huolehtii siitä, että pumppu käynnistyy samalla, kun kokoonpanoon kytketään virrat päälle.

Vesijäähdytysjärjestelmän täyttäminen tapahtuu kytkemällä mukana toimitettu johdonpätkä virtalähteen ATX-liittimeen, jonka avulla virtalähde ja siihen kytketty pumppu käynnistyvät. Tässä vaiheessa virtalähteeseen ei vielä kytketä kiinni muita komponentteja. Vettä lisäillään niin kauan kunnes säiliö ja järjestelmä on täyttynyt. Järjestelmä täytettiin neutraalilla akkuvedellä, jota saa ostettua varaosaliikkeistä edulliseen hintaan. Joukkoon kannattaa pistää myös Waterchillin mukana toimitettavaa levänestoainetta.

Lopuksi virtalähde asennetaan paikoilleen ja siistitään kotelon sisusta. Vesisäiliötä ei kiinnitetty mihinkään, sillä se pysyy jäykkien letkujen ansiosta kiltisti paikoillaan ja veden lisääminenkin onnistuu helpommin.

Lopputulos on yllä olevan kuvan näköinen. Kokoonpano on hiljainen, mutta ei äänetön. Jäähdyttimen tuuletin on asetettu Nexuksen säätöpaneelin avulla pyörimään mahdollisimman hitaasti ja äänettömästi. Myös katossa oleva Papstin 120 millimetrin tuuletin ja Zalmanin 400W -virtalähteen tuuletin pitävät pientä huminaa. Jäähdytysneste kiertää prosessorin, piirisarjan ja näytönohjaimen grafiikkapiirin kautta, joten neste kerää jonkin verran lämpöä matkan varrella. Jäähdyttimen tuuletin imeekin melkoisen määrän lämpöä ja puhaltaa lämpimän ilman kotelon alle.

Käytännön testit

Kokoonpano varustettiin Engineering Sample Intel Pentium 4 2,66 GHz -prosessorilla, jonka kerrointa voi muuttaa vapaasti välillä 12x – 20x. Koska kyseessä on työkone, haettiin Waterchillin kanssa lähinnä hiljaisuutta eikä suuria ylikellotustuloksia. Avoimen kertoimen avulla prosessorin kellotaajuutta nostettiin kuitenkin noin 133 megahertsiä ja väylätaajuus nostettiin 200 MHz:iin. Alla kokoonpanon tiedot:

  • Intel Pentium 4 2,66 GHz ES (133 MHz FSB)
  • Asus P4P800 Deluxe (Intel 865PE)
  • 2 x Kingston HyperX PC3500 256 MB (CAS 2 5-2-2)
  • Club3D Radeon 9700 Pro 128 MB
  • IBM Deskstar 80 GB
  • Waterchill
  • Papst 120 mm -tuuletin

Prosessorin käyttöjännite korotettiin varmuuden vuoksi 1,6 volttiin ja rasitustestissä ajettiin Futuremarkin 3DMark03-testiohjelman nature-testi läpi 20 kertaa peräkkäin. Tämä rasitti prosessoria ja näytönohjainta, joten Waterchill joutui tositoimiin.

Asus PCProbe -ohjelman mukaan prosessorin lämpötila ei noussut kertaakaan yli 50 Celsius-asteen ja emolevyn lämpötila pysytteli 38 Celsius-asteen tuntumassa. Kotelo oli tiiviisti kiinni ja jäähdyttimen tuuletin pyöri mahdollisimman hitaasti ja äänettömästi.

Päivitys (22.10.2003):

Asetekin pyynnöstä testasimme vielä prosessorin ylikellotusta hieman suuremmassa mittakaavassa ja väänsimme jäähdyttimen tuulettimen pyörimään 12 voltin jännitteellä.

Kokoonpano muuttui hetkessä hiljaisesta hyvin äänekkääksi, mutta samalla lämpötilat laskivat lähes kymmenellä Celsius-asteella.

Prosessorille syötettiin 1,7 voltin käyttöjännite ja kellotaajuus nostettiin 3184 megahertsiin. Prosessorin lämpötilaksi mitattiin 100% rasituksessa 41 Celsius-astetta näillä asetuksilla.

Loppusanat

Waterchilliä voi suositella kaikille vesijäähdytyksestä kiinnostuneille, jotka haluavat ostaa valmiin paketin, joka sisältää kaikki tarvittavat osat. Koko paketin hinta on noin 300 euroa, mutta osat ovat erittäin laadukkaita ja kaiken lisäksi helppoja asentaa. Ainoa kompastuskivi voi olla reiän tekeminen koteloon jäähdyttimen tuulettimelle. Reikä on kuitenkin kohtalaisen helppo tehdä pistosahalla ja reikien poraaminenkaan on tuskin ylitsepääsemätön ongelma. Toinen ratkaisu on asentaa jäähdytin kotelon ulkopuolelle, eikä kiinnittää sitä mihinkään.

Toisen sukupolven Waterchillin uudistukset olivat tervetulleita ja odotettuja. Varsinkin uusi Black Ice Pro -jäähdytin pikaliittimillä oli erittäin positiivinen yllätys. Myös vesisäiliön irrottaminen pumpusta helpottaa asentamista ja antaa kuluttajalle vapauden sijoittaa vesisäiliö haluamaansa paikkaan. Kolmas uudistus oli uusi GPU-blokki, joka on varmasti monen mieleen.

Plussat

– Helppo asentaa
– Pikakiinnikkeet
– Laadukkaat osat
– Täydellinen vesijäähdytyspaketti
– Hyvä jäähdytyskyky…

Miinukset

– … mutta todella äänekäs, kun tuuletin toimii 12 voltin jännitteellä
– Jäykät letkut
– Hinta (300e)

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 12. lokakuuta 2003 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)