Uusimmat

Xice: CPU & GPU

17.09.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Vielä muutamasi vuosi sitten valmiiden vesijäähdytystuotteiden saatavuus oli Suomessa olematonta – käytännössä niitä ei ollut lainkaan. Nykyään tarjonta on vähintäänkin kiitettävää ja kauppojen hyllyiltä löytyy suurimpien ulkomaisten valmistajien tuotteita kuin myös kotimaisten pajojen omia blokkeja, vesitankkeja ja muita vesijäähdytystarvikkeita.

Muropaketissa on kevään ja kesän aikana testailtu useaa erilaista valmista vesijäähdytyslaitteistoa sekä Zalmanin prosessoriblokkia. Tällä kertaa saimme saksalaiselta Xiceltä testiin prosessoriblokit AMD- sekä Intel-alustoille ja lisäksi näytönohjainblokin. Tämän artikkelin tarkoituksena on tutkita, miten vielä Suomen markkinoita etsiskelevän Xicen prosessoriblokit pärjäävät Jimm’s PC-Storen omavalmisteisia blokkeja vastaan ja vertailla paljonko näytönohjainblokilla hyödytään ylikellottaessa, kun näytönohjaimena käytetään Radeon 9800 Prota.

Pakkaukset

Intel-, AMD- ja näytönohjainblokit toimitetaan pienissä pahvilaatikoissa, joiden sisältää löytyy mukana toimitettavat tavarat pienissä minigrip-pusseissa kuplamuoviin pehmustettuina.

Intel-alustoille tarkoitetun paketin sisältä paljastuu blokin lisäksi ohjevihkonen, kaksi kiinnityslevyä, kaksi karaa, jousi sekä X:n muotoinen kiinnityslevy blokin päälle.

AMD-blokkipakkauksen sisältö on hyvin samantyyppinen kuin Intel-pakkauksenkin ja blokin lisäksi mukana toimitetaan ohjevihkonen, kaksi karaa, X-kirjaimen muotoinen kiinnityslevy, jousi sekä kaksi prosessorikannan väkäsiin kiinnittyvää kiinnityslevyä.

Näytönohjainblokin oheismateriaalivarustelu on monipuolisempi ja paketti sisältää pienehkön blokin, kaksi karaa, ohjevihkosen, kiinnityslevyn, lämpöä johtavan tarran, kaksi metallista ja muovista ruuvia, neljä prikkaa sekä kaksi 15, 18 ja 20 millimetriä korkeata muovista korotuspalaa.

Blokit

Silmäillessä AMD- ja Intel-alustoille tarkoitettuja blokkeja vierekkäin, päältä päin erot ovat pienet. Blokit ovat saman kokoiset, kummassakin on X-kirjaimen muotoiset urat ja karoille tarkoitetut reiät ovat samoissa paikoissa. Eron näiden välillä voi kuitenkin havaita jouselle tarkoitetun reiän paikasta, joka Intel-blokissa on keskellä, kun taas vastaavasti AMD-blokissa hieman sivummalla. Syynä tähän on se, että Intel-alustoilla prosessori painautuu blokin keskiosaan, mutta AMD-alustoille hieman sivummalle, johtuen prosessorikannan reunassa olevasta korokkeesta.

Xicen tuotteita ei siis ole saatavilla ainakaan artikkelin kirjoitushetkellä suomalaisilta jälleenmyyjiltä, joten tuotteiden tilaus käy helpoiten Xicen omien Internet-sivujen kautta. Sekä Intel- että AMD-alustalle tarkoitetun blokkisarjan hinta on 69,90 euroa ja blokin voi valita joko 8/6 tai 10/8 millimetrin letkuille sopivaksi.

Kuten ylemmästä kuvasta näkyy, ainoastaan blokin pohja on kuparia ja suurin osa blokin muusta rakenteesta mustaksi anodisoitua alumiinia. Kuparilevy on molemmissa malleissa yhdeksän millimetriä paksu, kaikkien sivujen ollessa 50 millimetriä pitkiä ja kiinnittyy alumiiniosaan jokaisesta kulmasta kuusiokoloruuvilla.

Kuten jo edellisessä kappaleessa totesimme blokin yläpuolesta, Intel-laitteistoihin tarkoitetussa blokissa myös alapuolen kuparilevy on keskellä blokkia (vasemmanpuoleinen blokki) ja vastaavasti AMD-blokissa toisessa reunassa (oikeanpuoleinen blokki).

Kolikko peilaantuu kohtalaisen selvästi blokin pohjasta, mutta karu totuus tulee ilmi, kun pohjaa peilaa valoa vasten. Tällöin koko alueella on havaittavissa työstöjälkiä, jotka tuntee sormellakin. Kummankin blokin pohja on samantasoinen, joten tämä osa-alue kaipaisi viimeistelyä vielä jonkin verran.

Xiceltä on saatavilla kolmea erilaista varustelua näytönohjainblokille: NVIDIA GeForce 2/3-, NVIDIA GeForce 4/FX- sekä ATI Radeon -kiinnityksellä. Paketit eroavat ainoastaan kiinnityslevyllä, joissa reiät ovat eri etäisyydellä eri näytönohjaimille. Blokki on sama kaikissa paketeissa.

35 x 35 x 17 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus) kooltaan oleva näytönohjainblokki on valmistettu kuparista ja nikkelöity päältä. Päälipuolelta löytyy neljä koroketta, johon kiinnityslevy uppoaa ja joiden avulla blokki saadaan pysymään tiukasti paikoillaan. Vesi kiertää U-mallisen kierroksen blokin sisällä.

Mallista riippumatta, näytönohjainblokilla on hintaa 39,90 euroa. Prosessoriblokkien tapaan karat voi valita yhteensopiviksi 8/6 tai 10/8 millimetrin letkuille.

Blokin pohja peilaa mallikkaasti, mutta prosessoriblokkien tapaan työstöjälkiä näkyy selvästi nikkelöinnin alta. Onneksi näitä ei kuitenkaan sormella tunne, jolloin myös kontaktin olettaisi olevan parempi.

Intel-, AMD- kuin myös näytönohjainblokilla ydin kohdistuu suoraan pohjan keskiosaan. Intel-blokilla kontakti ole aivan paras mahdollinen johtuen suurimmaksi osaksi heatspreaderista, kun taas AMD-laitteistolle tarkoitetulla blokilla ytimen jälki on tasainen pohjassa. Myös näytönohjainblokilla kontakti ytimeen on hyvä, joskin parannettavan varaa löytyy edelleen.

Asennus – Intel

Prosessoriblokin asennus aloitettiin kiinnittämällä karat alumiiniseen rakenteeseen ja kiristämällä nämä tiukasti 14 millimetrin kiintoavaimella. Karojen alaosasta löytyy kumiset tiivisteet, jotka kiristyvät tiukasti blokkia vasten, joten vesivahinkoja ei pitäisi ainakaan kovin helposti päästä syntymään.

Suurin osa Intel-blokeista kiinnitetään neljällä ruuvilla prosessorikannan ympäriltä löytyviin kiinnitysreikiin, mutta Xicen tuote tekee tähän poikkeuksen. Kiinnitys tapahtuu coolerikehikon avulla, johon blokki kiristetään X:n muotoisella kiristyslevyllä sekä kahdella kiinnityslevyllä.

Asetimme blokin keskelle coolerikehikkoa ja blokista löytyvään koloon laitettiin pakkauksen mukana tuleva jousi. Tämän jälkeen esille otettiin kiinnityslevyt, joiden taitetut päät asetettiin X-kiristyslevyn reunojen sisäpuolelta paikoilleen. Kun kiristyslevyä painetaan alaspäin ja samalla painetaan kiinnityslevyjen hampaat coolerikehikon koloihin paikoilleen, blokin pitäisi olla tukevasti paikoillaan valmiina letkujen asennusta varten.

Asennus saattaa kuulostaa helpolta, mutta käytännössä eteen tuli useita ongelmia. Ensinnäkin jousi on jäykkää tekoa, joten jouduimme painamaan sitä koko voimalla, jotta saimme painettua kiinnityslevyt paikoilleen. Näidenkin kanssa syntyi ongelmia, sillä jouduimme painamaan voimakkaasti samanaikaisesti myös levyjä, jotta ne loksahtavat paikoilleen coolerikehikkoon.

Ongelmat eivät loppuneet vielä tähän, sillä asennuksen jälkeen huomasimme kiinnityslevyjen olevan todella vinossa. X-kirjaimen muotoinen kappale saisi olla hieman leveämpi, sillä näillä osilla levyjä ei saa millään kohtisuoraan ylöspäin emolevyyn nähden. Blokki pysyi tukevasti paikoillaan, joten jatkoimme asennusta eteenpäin.

Testeissä käytimme ulkomitalta 10 ja sisämitalta 8 millimetrin silikoniletkua, jonka kiinnitys tapahtui ensin pujottamalla karan kiristyskappale letkuun ja tämän jälkeen letku karan suuhun. Kiinnityskappaleen kiristämisen jälkeen kokoonpano oli valmis testattavaksi.

Vaikka kiinnitys tuntuikin vaikealta, blokin poisottamisesta muodostui vieläkin hankalampi operaatio. Kiinnityslevyt pitävät blokin paikoillaan kummaltakin puolelta hampailla ja näiden saaminen coolerikehikon koloista oli erittäin vaikeaa. Toisella kädellä piti painaa jousta täydellä voimalla alaspäin, mutta samalla myös vääntää muovista coolerikehikkoa sen verran, että kiinnityslevyn sai revittyä pois paikoiltaan koloista.

Ylemmästä kuvasta näkyy vielä hieman selvemmin, kuinka vinossa kiinnityslevy loppujen lopuksi oli. Pidempää käyttöä silmällä pitäen tämä ratkaisu rasittaa varmasti coolerikehikkoa enemmän, kuin jos levy olisi suoraan ylöspäin.

Intel-kokoonpanoihin suunnatun blokin asennus ja purkaminen ei todellakaan ole helpoimmasta päästä, joten suosittelenkin kyseisen tuotteen jättämistä kaupan hyllylle henkilöiltä, joilla ei ole aiempaa kokemusta vesijäähdytyksestä. Blokki itsessään on laadukkaan oloinen, mutta Xice saisi paneutua vielä uudemman kerran kiinnitykseen.

Asennus – ATI Radeon

Näytönohjainblokin uhriksi valitsimme R350-ytimeen perustuvan Radeon 9800 Pro -näytönohjaimen. Näytönohjaimesta löytyvä alumiininen siili ja 40 millimetrin tuuletin eivät ole kovinkaan tehokas yhdistelmä ylikellotukseen. Tästä syystä päätimme testata ylikellotustesteissä vakaan kellotaajuuden muistien ja ytimen osalta ilma- ja vesijäähdytyksillä sekä lisäksi jälkimmäisellä jäähdytysmuodolla viimeiset kellotaajuudet, joilla 3DMark03 saatiin ajettua läpi.

Aloitimme asennuksen ruuvaamalla prosessoriblokin tavoin karat kiinni ja putsaamalla sormenjäljet pois blokin pohjasta.

Tämän jälkeen otimme esille Radeon 9800 Pro -näytönohjaimen ja poistimme coolerin sekä ytimen päältä vanhat tahnat. Shimmistä ei tässä tapauksessa tarvitse välittää, sillä ydin on aavistuksen shimmin reunoja korkeammalla, jolloin blokki saadaan kiristettyä tiiviisti ydintä vasten.

Kiinnityskehikon ollessa kunnossa, ytimen päälle levitettiin ohut kerros hopeatahnaa, asetettiin blokki keskelle ydintä ja painetaan kiinnityslevy paikoilleen. Tämän jälkeen pidettiin toisella kädellä etupuolelta löytyvää blokkia paikoillaan ja kiinnitettiin takapuolelle mukana tulevat muoviruuvit, ruuvaten ne etupuolelta löytyviin korokepaloihin. Muoviset ruuvit voidaan turvallisesti ruuvata pohjaan asti.

Asennuksen jälkeen liitimme Radeon 9800 Pron Intel Pentium 4 -kokoonpanoon ja teimme tarvittavat letkutyöt.

Asennus – AMD

Kun saimme testattua Intel- ja näytönohjainblokin, siirryimme AMD-puolelle. Pelkkä ajatus prosessorikannan kummankin puolen kolmesta väkäsestä ja Intelin kiinnityksestä sai aikaan harmaita hiuksia.

Intel-blokin kiinnitys todettiin kireäksi, joten AMD Athlon XP 2500+:n ytimen murtumisen estämiseksi kaivoimme hyllystä esiin varmuuden vuoksi shimmin. Hopeatahnan levittämisen jälkeen nappasimme esille AMD-blokin sekä karat, jotka tuttuun tapaan kiristettiin alumiiniseen runkoon.

Asetimme blokin prosessorin päälle oikein päin (prosessorikannan koroke blokin syvennykseen), laitoimme jousen paikoilleen ja otimme esille X-kiristyslevyn sekä kummatkin kiinnityslevyt.

Kiristyslevy vaati jälleen voimaa, jotta saimme painettua alas blokkia vasten, mutta yllätykseksi kiinnityslevyt loksahtivat helposti paikoilleen kummaltakin puolelta. Kiinnitys onnistui odotettua helpommin, mutta yllätykseksi myöskään sen purkamisesta ei syntynyt uusia ongelmia. Loppujen lopuksi Intel-blokista poiketen kiinnitys on helpohko asentaa sekä ennen kaikkea tukeva.

Blokin purkaminen onnistuu ruuvaamalla pohjasta löytyvät neljä kuusiokoloruuvia auki, jolloin paljastuu ylemmän kuvan kaltainen urasokkelo. Useissa suomalaisten jälleenmyyjien omissa blokeissa urat tekevät esimerkiksi yksinkertaisen M-kirjaimen, mutta Xicen malleissa kuvio on huomattavasti monimutkaisempi ja samalla myös pidempi. AMD- ja Intel-blokissa pohjaosa on urien osalta täysin samanlainen.

Kuparisen pohjaosan sekä alumiinisen rungon välistä ei löydy lainkaan liimaa tai vastaavaa ainetta estämässä veden vuotamista saumakohdista. Reunoilta löytyy upotettuun kanavaan kuminen tiivistelenkki, joka ainakin testien aikana piti blokit vuotamattomina.

Testikokoonpano

Testialustana Intel-kokoonpanossa käytimme 800 megahertsin väylätaajuudella toimivaa Pentium 4 2,4C -prosessoria, i865PE-piirisarjaan perustuvaa Albatron PX865PE Pro II -emolevyä, Club3D Radeon 9800 Pro -näytönohjainta sekä kahta 256 megatavun Kingston HyperX PC3500 -muistikampaa. Prosessori ylikellotettiin 1,6 voltin käyttöjännitteen turvin toimimaan 275 megahertsin väylätaajuudella, jolloin kellotaajuudeksi muodostui noin 3,3 gigahertsiä.

Vastaavasti AMD-puolella testikokoonpanon alustana käytimme Albatron KX18D Pro II -emolevyä (nForce2 Ultra 400), johon asennettiin AMD Athlon XP 2500+ -prosessori sekä jo edellisessä kappaleessa mainitut muistikammat sekä näytönohjain. Athlon XP 2500+ ylikellotettiin testien ajaksi 2,2 gigahertsin kellotaajuuteen (220 MHz x 10) ja käyttöjännite nostettiin 1,9 volttiin.

Veden jäähdyttimestä vastasi suurehko kuparinen jäähdytin ja 10 litran vesiastia. Asetimme jäähdyttimen ennen prosessoriblokkia, josta vesi kiersi näytönohjainblokin kautta vesiastiaan. AMD- ja Intel-prosessorien lämpöjä testatessa näytönohjainblokki jätettiin välistä pois.

Vertailukohdiksi asetimme Jimm’s PC-Storen valmistamat vesijäähdytysblokit, Intel-laitteistolla XCC P4-CX2:n ja AMD:llä XCC Cu-XPWS:n.

Testikokoonpano:

  • Intel Pentium 4 2,4C
  • Albatron PX865PE Pro II
  • AMD Athlon XP 2500+
  • Albatron KX18D Pro II
  • 2 kpl Kingston HyperX PC3500 256 MB
  • Club3D Radeon 9800 Pro
  • Maxtor 5400 rpm 30 GB
  • Antec 400 W
  • LG 52X
  • Windows XP
  • Motherboard Monitor 5.3.4.0
  • ATI Catalyst 3.6

Testitulokset

Mittasimme idle-lämmöt noin 15 minuuttia tietokoneen käynnistämisen jälkeen Motherboard Monitor -ohjelmalla ja vastaavasti rasituslämmöt noin puolen tunnin CPU Burn -ohjelman rullaamisen jälkeen.

Intel-kokoonpanolla Xicen ja Jimm’sin vesijäähdytysblokkien välille ei synny eroa lainkaan, idle-lämpöjen ollessa 38 ja rasituslämpöjen 46 asteessa. Huoneenlämpö oli molempien blokkien testausajankohtana 24-25 asteessa.

AMD-kokoonpanolla eroa alkaakin syntyä jo hieman ja idle-lämmöissä Xice nappaa kahden asteen etumatkan. Siirryttäessä tarkkailemaan rasituslämpöjä, Jimm’sin blokki jää jälleen jälkeen kaksi astetta.

Näytönohjainblokin hyötyä testasimme ilmajäähdytykseen verrattuna ylikellottamalla. Ilma- ja vesijäähdytyksellä selvitimme aluksi muistien ja ytimen vakaat kellotaajuudet, joilla saimme ajettua 3DMark03-testiohjelman kerran läpi ilman grafiikkavirheitä.

Ilmajäähdytyksellä pääsimme ytimen osalta 380 megahertsin vakiokellotaajuudesta 434 megahertsiin ja muisteilla 340 megahertsistä 365 megahertsiin (730 MHz DDR). 3DMark03:n tulos saatiin nostettua vakiokellotaajuuksien 5787 3DMarkin tuloksesta 6392 3DMarkkiin.

Vesijäähdytysblokin turvin ytimen kellotaajuutta saatiin hivutettua vielä 27 megahertsiä. Tämän jälkeen testasimme lopullisen kellotaajuuden grafiikkavirheiden kanssa, jolloin saavutimme ytimen osalta 468 megahertsin kellotaajuuden. Muistien kellotaajuutta saatiin nostettua vielä neljä megahertsiä 369 megahertsiin (738 MHz DDR). 3DMark03-tulos nousi lähemmäs 1000 3DMarkkia 6760 3DMarkkiin.

Klikkaa tästä nähdäksesi ylempi kuva isompana

Loppusanat

Saksalaisen Xicen valmistamat blokit tuottavat ristiriitaisia mielipiteitä. Kaikki blokit ovat laadullisesti korkeatasoisia, mutta niiden hinta on korkeahko ja varsinkin Intel-blokin kiinnitys on luvattoman huono. Pakkauksista löytyy blokkien ja tarvittavien kiinnitystarvikkeiden seasta kattavat ohjeet värikuvin ehostettuina, joten kiinnityksen eri vaiheista ei pitäisi muodostua ylitsepääsemättömiä ongelmia asennusvaiheessa.

AMD-laitteistolle suunnitellusta blokista on vaikea kaivaa esiin mitään kovin negatiivisia puolia, joskin pohja voisi olla hieman viimeistellympi. Näytönohjainblokki sen sijaan nappaa pisteet kotiin pohjallakin, ja mielenkiintoisena yksityiskohtana blokin päältä löytyy neljä koroketta, jolla blokki pysyy takuuvarmasti paikoillaan. Intel-blokki on Xicen toimittamista tuotteista ehdottomasti heikkolaatuisin, johtuen täysin epäkäytännöllisestä kiinnitysmekanismista.

Suorituskyvyistä mainittakoon sen verran, että prosessoriblokit pärjäävät vertailukohtiin nähden hyvin, eikä näiden takia tuotteita kannata jättää ostoslistalta pois. Näytönohjainblokin lämpötilaeroista on vaikea mennä varmuudella sanomaan mitään, koska vertailukohtaa ei tälle saatu.

Loppuyhteenvetona blokeista voisi todeta, että AMD- ja näytönohjainblokit ovat tervetulleita tuotteita Suomen markkinoille, mutta Intel-blokki saisi kiertää vielä Xicen tehtaan kautta.

Xice

Ville Suvanto 17. syyskuuta 2003 (ville.suvanto@https://muropaketti.com)

>> Etusivulle