Uusimmat

Zalman ZM-WB2

30.07.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Tutustuimme muutama viikko sitten kolmeen valmiiseen vesijäähdytysjärjestelmään, jotka olivat Jimm’s PC-Storen Custom-ratkaisu, Coolputerin H2O Sprinter ja Asetekin Waterchill. Tällä kertaa lähemmässä tarkastelussa on Zalmanin vesijäähdytysblokki, jota verrataan testeissä Swiftechin MCW500-blokkiin.

Korealainen Zalman on aikaisemmin keskittynyt lähinnä hiljaisiin ilmajäähdytystä ja heatpipejä käyttäviin jäähdytysratkaisuihin. Nyt valikoimiin on ilmestynyt myös Intel Pentium 4-, AMD Athlon XP- ja Athlon 64 -prosessoreille sopiva ZM-WB2-vesiblokki, joka toimitettiin Jimm’s PC-Storesta Muropaketin testipenkkiin.

Blokki tulee kätevässä muovisessa pakkauksessa, josta näkee paketin sisällön. Muovikuoret ovat kiinni todella tiukasti ja pakettia saa repiä auki oikein urakalla.

Pakkauksen mukana tulee blokissa kiinni olevien letkuliittimien lisäksi kahdet vaihtoehtoiset liittimet (8x10mm, 8x11mm, 10x13mm), tarvittavat ruuvit ja kiinnikkeet blokin kiinnittämiseksi Intel Pentium 4-, AMD Athlon XP- ja Athlon 64 -prosessoreille, pahvisia prikkoja, pieni tuubi piitahnaa ja lyhyet asennusohjeet.

Zalman ZM-WB2 eroaa melkoisesti perinteisistä vesiblokeista ja se on sylinterin muotoinen. Se on halkaisijaltaan 64 ja korkeudeltaan 31 millimetriä. Painoa blokilla on tyhjänä yhteensä 447 grammaa. Blokin rakenne on todella yksinkertainen ja siinä on yhteensä neljä erillistä osaa, jotka ovat blokin pohja, kansi ja kaksi letkuliitintä. Blokissa ei ole yhtään meisselillä tai kuusiokoloavaimella kiinnitettävää ruuvia tai pulttia, vaan kaikki osat irtoavat käsin.

Pohja on työstetty ja hiottu peilikiiltäväksi, joten siinä näkyy pienimmätkin naarmut ja hankaumat todella helposti. Pohja on sen verran suuri, että se peittää alleen helposti P4:n heatspreadin ja Athlon XP:n pienen ytimen.

Kuten yllä olevasta kuvasta voi todeta, blokin pohja on todella hyvin viimeistelty ja 50 sentin kolikko heijastuu kirkkaasti.

Sininen alumiinista valmistettu anodisoitu kansi irtoaa kuparisesta pohjasta yksinkertaisesti kiertämällä, aivan kuten pullonkorkkia avaisi. Kuparisessa pohjassa on tiivisterengas, joka ei vuoda, kunhan kansi on kiristetty huolellisesti. Pohja on sivusta katsottuna t-kirjaimen muotoinen ja keskeltä lähtee päällekkäin jyrsittyjä kiekkoja.

Letkun kiinnittäminen letkulähtöön tapahtuu niin, että ensin ruuvataan irti kiristysmutteri, jonka läpi asennettava letku pujotetaan. Tämän jälkeen letku painetaan kinnolla liittimeen ja mutteri kiristetään tiukasti paikoilleen. Kiristyksen yhteydessä kiristyy samalla letkulähtö, joten vuotoja ei pitäisi tapahtua.

Erikokoiset letkulähdöt asennetaan yksinkertaisesti kiertämällä paikalla olevat irti ja ruuvaamalla uudet tilalle. Letkuliittimissä on tiivisterenkaat, joiden ansiosta liitos ei pääse vuotamaan.

Asentaminen, Pentium 4

Blokin asentaminen emolevylle tapahtuu mukana toimitettujen kiinnikkeiden avulla. Asennusvaiheet kannattaa tarkistaa mukana tulevasta ohjelapusta, vaikka asennus onkin todella yksinkertainen operaatio.

Pentium 4 -prosessorille blokki asennetaan Intelin vakiocoolerin kehikkoa hyväksikäyttäen. Kehikon poikki asennetaan mukana toimitetut kiinnityspalaset, joista löytyy reiät kiinnitysruuveille. Tässä vaiheessa prosessorin päälle levitetään tasainen kerros lämpöä johtavaa tahnaa. Muropaketin testeissä käytettiin Arctic Silver 3 -hopeatahnaa.

Blokki asennetaan keskelle prosessoria ja kiinnitysklipsu asetetaan blokin päälle. Mukana toimitettavat sormin kiristettävät pultit pujotetaan kiinnitysklipsun sisemmistä rei’istä ja ruuvataan kiinni kehikkoon asennettuihin vastakappaleisiin.

Sormipultit kannattaa kiristää niin hyvin kuin mahdollista ja samalla pitää silmällä sitä, että blokki on keskellä prosessoria. Irrotettavan pohjan takia jäähdytysjärjestelmä kannattaa testata vuotojen varalta ennen kuin blokki asennetaan prosessorille.

Asentaminen, Athlon XP

Blokin asentaminen AMD Athlon XP -prosessorille on hieman työläämpi operaatio, kuin Pentium 4 -prosessorille. Suosittelemme ehdottomasti käyttämään shimmiä asennuksen yhteydessä.

Socket 462 -kannan ympärillä oleviin reikiin asennetaan sininen ja hopeinen kiinnityskappale. Sininen kappale sijoitetaan prosessorikannan lukitusvivun puolelle ja hopeinen toiselle puolelle. Sinisen kiinnityskappaleen tasainen puoli tulee ylöspäin ja hopeisessa kappaleessa puolestaan korotettu puoli.

Kiinnityskappaleet ruuvataan mukana toimitetuilla ruuveilla ja oikosulkujen ja hiertymien estämiseksi väliin asetetaan pahviset prikat.

Seuraavaksi blokki asetetaan huolellisesti keskelle prosessoria ja kiinnitysklipsu asetetaan kulkemaan blokin yli. Ohjekirjan mukaan sormipultit asetetaan klipsun uloimpiin reikiin, mutta omasta mielestäni ne kyllä piti pistää sisempiin reikiin. Blokin pohjastahan löytyy pieni koroke, joten blokki ei voi jäädä kantamaan Socket 462:n reunan päälle.

Asentaminen, Athlon 64

AMD Athlon 64 -prosessoreita varten mukana toimitetaan emolevyn taakse asennettava levy ja mutterit, joihin sormipultit kiinnitetään. Athlon 64 -prosessorit ja emolevyt saapuvat markkinoille syyskuun lopulla.

Testit

Käytännön testit tehtiin yhdessä Intel Pentium 4 3,2C -prosessorilla, joka ylikellotettiin toimimaan 3710 megahertsin kellotaajuudella ja käyttöjännitteeksi asetettiin BIOS:ista 1,7 volttia. Kokoonpano oli tällä kellotaajuudella täysin vakaa ja itse asiassa prosessori suostuu yhteistyöhön ilman ongelmia vielä noin 3770 megahertsin kellotaajuudella. Emolevynä testeissä käytettiin Asus P4P800 Deluxea, joka perustuu Intelin 865PE-piirisarjaan.

Vertailukohtana käytettiin aikaisemmassa vesijäähdytysartikkelissa parhaiten suoriutunutta Swiftechin MCW5000-blokkia ja Jimm’s PC-Storen myymistä osista kasattua vesijäähdytysjärjestelmää. Lisää jäähdytysjärjestelmän muista komponenteista voit lukea aikaisemmasta artikkelista.

Prosessoria rasitettiin SuperPi 32M -testin avulla 100% kuormalla noin puolen tunnin ajan, jonka jälkeen Asus PCProbe -ohjelman lämpötilamittauksista otettiin kuvankaappaus. Jäähdyttimen tuuletin asetettiin pyörimään seitsemän voltin jännitteellä ja jäähdytysjärjestelmässä käytettiin AG SuperCooler -nestettä.

Ensimmäisenä vuorossa Swiftechin MCW5000-blokki. Täydessä rasituksessa prosessorin lämpötila vaihteli 35 ja 36 Celsius-asteen välillä. Mitään suurempia piikkejä tai notkahduksia ei testin aikana havaittu.

Zalmanin ZM-WB2 osottautui myös ihan kelvolliseksi blokiksi. Lämmöt pysyttelivät pitkään 33 – 35 Celsius-asteen tuntumassa, mutta noin 15 minuutin rasituksen jälkeen Asus PCProbe näytti prosessorin lämpötilaksi korkeimmillaan 36 Celsius-astetta, eikä lämpötila noussut enää korkeammalle. Prosessorin lämpötila heitteli lopulta testin aikana 33 – 36 Celsius-asteen välillä. Tämän perusteella Swiftechin blokki jäähdytti prosessoria hieman tasaisemmin, kun taas Zalmanin blokilla oli havaittavissa suurempaa lämpötilavaihtelua.

Loppusanat

Zalman ZM-WB2 oli varsin positiivinen yllätys, eikä tuotteesta ole oikein mitään pahaa sanottavaa. Ainoastaan 47 euron hinta voi olla joidenkin mielestä olla korkea, mutta sekin on suhteellista. Esimerkiksi vastassa ollut Swiftechin MCW5000-blokki maksaa 61 euroa. Positiivisina ominaisuuksina voidaan mainita irrotettavat ja vaihdettavat letkulähdöt, joiden ansiosta blokki sopii jäähdytysjärjestelmään, oli käytössä sitten halkaisijaltaan 10, 11 tai 13 millin letkua. Myös yhteensopivuus niin Intelin Pentium 4-, kuin AMD:n Athlon XP- ja 64-prosessoreille on erittäin tervetullut ominaisuus ja kokoonpanon vaihtuessa ei tarvitse hankkia uutta blokkia.

Pienen kokonsa ansiosta blokki ei ota kiinni prosessorikannan ympärillä mahdollisesti oleviin komponentteihin, mutta kiinnitysklipsu voi osua joissain tapauksissa liian lähellä oleviin komponentteihin. Pentium 4 -emolevyiltä vaaditaan Intelin standardien mukaiset vaatimukset ja Socket 462 -emolevyillä ei saa olla kiinnikkeen kohdalla yli 15 millimetrin kondensaattoria. Socket 462 -emolevyiltä vaaditaan tietysti myös prosessorikannan ympäriltä neljä reikää.

Asennus Pentium 4 -prosessorille oli lasten leikkiä, mutta Athlon XP -prosessorin ytimen kanssa saa olla varovainen. Suosittelinkin ehdottomasti käyttämään shimmiä, sillä blokki voi pahimmassa tapauksessa asennuksen yhteydessä jäädä kantamaan ja prosessorin ydin voi murtua.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 30. heinäkuuta (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)