Uusimmat

Asus ja MSI jäivät kiinni housut kintuissa: arvostelijoille lähetetään normaalia nopeampia näytönohjaimia

16.06.2016 17:18 Petrus Laine

MSI:n arvostelukappaleen ja jälleenmyyntiversion erot

Näytönohjainmarkkinat ovat kovaa peliä, jossa jokainen valmistaja pyrkii esiintymään muita parempina. Joskus keinot tähän menevät kuitenkin liian pitkälle, kuten Asus ja MSI saivat juuri kokea.

Asus ja MSI jäivät kiinni TechPowerUp-sivustolla lähetettyään testiin näytönohjaimia, jotka toimivat vakiona myyntiversioita korkeammilla kellotaajuuksilla. Huomattuaan huijauksen, TPU lähti tarkastamaan myös aiempia arvosteluun lähetettyjä näytönohjaimiaan, ja huomasi MSI:n harrastaneen samaa jo ainakin GeForce GTX 700- ja Radeon Rx 200 -sukupolvista lähtien. Asus aloitti saman käytännön ilmeisesti vasta GeForce GTX 980 Ti:n kohdalla, ja jatkoi nyt GeForce GTX 1080:lla.

Käytännössä kyse on näytönohjaimen useiden kellotaajuusprofiilien käytöstä yhtiön eduksi. Normaalit jälleenmyytävät näytönohjaimet toimivat esimerkiksi MSI:n tapauksessa Gaming-tilassa, jossa kellotaajuudet ovat korkeammat kuin referenssinäytönohjaimella, mutta matalammat kuin OC-tilassa. Päästäkseen käsiksi OC-tilaan, on käyttäjän asennettava MSI:n oma ohjelmisto, mikä mahdollistaa kelloprofiilien vaihdon. Arvostelukappaleet ovat sen sijaan toimineet suoraan laatikosta otettaessa OC-tilassa.

Myös Muropaketin testilaboratorioon saapunut MSI GeForce GTX 1070 Gaming X -malli on asetettu toimimaan vakiona OC-tilassa jälleenmyyntiversioiden Gaming-tilan sijasta. Muropaketin toimitus kuitenkin huomauttaa, että näytönohjaimiaan ylikellottavia ongelma ei juurikaan kosketa, Muropaketin arvostelukappale ylikellottui grafiikkapiirin osalta 100 ja muistien osalta 250 MHz yli OC-tilan kellotaajuuksien. Jokainen näytönohjain on kuitenkin yksilö, joten tulee olemaan mielenkiintoista seurata pitääkö sama paikkaansa myös jälleenmyyntiversioiden kohdalla.

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat