Uusimmat

Musiikkialan etujärjestö sai nenilleen yritettyään estää ”torrent”-sanan käytön netissä

21.07.2016 14:42 Petrus Laine

20141015muropiraattiMediatalojen ja heidän oikeuksiaan ajavien tahojen vaatimukset piratismin kitkemiseksi menevät aika ajoin täysin absurdeiksi. Tällä kertaa asialla oli ranskalainen musiikkialan etujärjestö SNEP, joka lähti oikeuteen kolmen artistin edustajana. Tapauksesta raportoi muun muassa TorrentFreak.

SNEPin haasteen kohteena oli niinkin pienet tahot, kuin Google ja Microsoft hakukoneineen. SNEPin mukaan ”torrent”-hakusanan lisääminen heidän edustamiensa artistien nimien perään, tuottaa hakukoneissa liki pelkästään laittomia tuloksia. SNEP vaatikin oikeutta määräämään käyttöön filtterin, joka poistaa kaikki ”torrent”-sanaan liittyvät hakutulokset, ja samaan syssyyn sen pitäisi myös estää pääsy kaikille verkkosivustoille, joiden nimessä esiintyy sana ”torrent”.

Onneksi tällä kertaa järki voitti, ja Pariisin Korkein Oikeus totesi haasteen vaateet yhtä absurdeiksi, kuin kuka tahansa terveellä järjellä varustettu. Perusteluiksi oikeus esitti esimerkiksi sen faktan, että sana ”torrent” on täysin normaali substantiivi sekä Ranskan että Englannin kielissä, jonka lisäksi se toki tarkoittaa BitTorrentin kehittämää vertaisverkkoteknologiaa. Oikeus lisäsi vielä, että Torrent-vertaisverkostakin kyseisellä hakusanalla ladataan myös laillista sisältöä.