Uusimmat

Thank You For Smoking

10.09.2006 11:29 Olli Sulopuisto

Thank You For SmokingNick Naylor (Aaron Eckhart) ei ole mukava mies. Hän on tupakkayhtiöiden rahoittaman pseudotutkimuslaitoksen puhemies, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että tupakoinninvastustajat eivät saa ääntään kuuluviin ja että teinit polttaisivat enemmän. Naylor on myös isä, joka myöntää avoimesti Joey-pojalleen (Cameron Bright) työnsä olevan paskanpuhmista. Hän ei näe kuitenkaan pidä itseään hirviönä, vaan moraaliltaan joustavana miehenä, joka sattuu olemaan hyvä työssään.

Kuten elokuvan nimestäkin näkyy, Thank You For Smoking on satiiri. Tai ehkä pikemminkin vain ironiaa. Satiirihan on sanakirjamääritelmän mukaan viiltävää ivaa, eikä Smokingin pilkka ole kovinkaan ilkeää. Konsepti on mainio, mutta toteutus tuntuu pehmoiselta. Tupakkalobbarista kertova kuva olisi saanut olla tervanmusta. Esimerkkinä pehmoilusta käy se, että Marlboro-miestä lukuun ottamatta viittaukset todellisiin henkilöihin ja yhtiöihin on poistettu, ja tilalle on otettu helposti tunnistettavia sijaiskärsijöitä. Teko on ymmärrettävä lainopillisista syistä, mutta tuntuu silti liian helpolta ratkaisulta.

Elokuvan toinen heikkous on pääosanesittäjä Aaron Eckhart. Hahmon perusristiriita on tietenkin siinä, että hänen on vastenmielisestä työstään huolimatta oltava karismaattinen kaveri. Eckhart on kuitenkin velmuileva halkioleuka, jonka näytteleminen ei ole erityisen hienovaraista. Tämä käy hyvin esille kohtauksessa, jossa Naylor tapaa pomojen pomon, Robert Duvallin mainiosti esittämän Kapteenin. Siinä missä Duvall esittää vanhaa kuolemankauppiasta rehellisen yksinkertaisesti, Eckhart luimistelee ja imee poskiaan sisään kuin hahmo Disney-piirretyssä. Erityisemmin ei voi ylistää myöskään Brightin kirkasotsaista poikaa, Katie Holmesin häikäilemätöntä lehtinaista tai JK Simmonsin räyhäävää pomoa. Karikatyyrejä kaikki tyynni.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Jason Reitmanille elokuva on ollut sydämenasia, eikä häntä voi syyttää yrityksen puutteesta. Alussa katsojaa vokotellaan hurlumheillä: kuvat pysähtyvät, ruutu jaetaan kahtia ja kertoja kommentoi tapahtumia. Tapahtumien edetessä moiset kikkailut unohtuvat, ja Smoking näyttäytyy kerronnaltaan aivan tavallisena elokuvana. Samaa tahtia hiipuu myös satiiri. Se, mikä aluksi vaikutti pöyristyttävän ylilyövältä – kuten vaikkapa tupakka-, alkoholi- ja aselobbareiden kuolemankerho, joka vertailee ravintolapöydässä omien alojensa tappolukuja – sammuu loppua kohti kuin sateeseen unohdettu tupakka.

Thank You For Smoking voisi olla myrkyllinen pisto korruptoituneen teollisuudenalan sydämeen, mutta se jää pelkäksi pintaraapaisuksi. Hauskoista hetkistään huolimatta kokonaisuus jää masentavan latteaksi. Kun kohteeksi otetaan jotain näinkin suurta ja tyylilajiksi valitaan satiiri, on rima erittäin korkealla, eikä Thank You For Smoking pysty sitä ylittämään.

Thank You For Smoking
Yhdysvallat 2005

Ohjaus ja käsikirjoitus Jason Reitman.
Pääosissa Aaron Eckhart, Maria Bello, Cameron Bright, Adam Brody, Sam Elliott, Katie Holmes, David Koechner, Rob Lowe, William H. Macy, JK Simmons ja Robert Duvall.

Kesto 93 min.