Uusimmat

Nokia 6136

15.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Nokia on julkaissut ensimmäisen UMA-yhteensopivan matkapuhelimen. UMA sallii huomaamattoman siirtymisen perinteisestä GSM-verkosta WLAN-verkkoon. Käytännössä ominaisuus on hyödyksi erityisesti alueilla, joissa on vapaasti käytettävissä olevan langaton dataverkko. Ominaisuus paitsi vähentää GSM-verkon kuormitusta ja lisää suorituskykyä, niin myös vähentää puhumisesta- ja datasiirrosta syntyviä kuluja.

Simpukkamallinen 6136 painaa alle sata grammaa ja on ulkomitoiltaan 90 x 46 x 24 millimetriä. Avattuna puhelimen sisältä paljastuu perinteinen numeronäppäimistö ja navigointinäppäimet sekä 128 x 160 -resoluutiolla varustettu TFT-näyttö. Ulkopinnan pienempi värinäyttö on puolestaan kooltaan 96 x 65 pikseliä.

Kiiltävän musta 6136 hopean värisillä tehosteraidoilla tulee saataville tämän vuoden toisella neljänneksellä Orange-operaattorin nimen alla. Orange järjestää GSM- ja DSL-verkonsa yhteensopiviksi UMA-standardin kanssa. Toistaiseksi ei ole tietoa muiden operaattoreiden suunnitelmista UMA:n suhteen.

WLAN-ominaisuuksien lisäksi Nokia on pakannut 6136:n sisään 1,3 megapikselin digitaalikameran, 32 megatavua sisäistä muistia ja microSD-muistikorttipaikan. Yllättäen esimerkiksi Bluetooth-ominaisuutta ei puhelinmallista löydy.

Yksi UMA:n huonoista puolista on WLAN-sovittimen vaatima teho, joka pienentää puhelimen akunkeston UMA-valmiustilassa 82 tuntiin. Ilman UMA-valmiutta valmiusaika nousee 280 tuntiin. Puhuessa WLAN-sovitin on puolestaan vähemmän tehoa kuluttava ja tarjoaa puoli tuntia pidemmän puheajan kuin GSM-lähetin.