Uusimmat

AMD haastaa PCI Expressin ja NVLINKin uudella väyläratkaisulla

18.01.2016 16:01 Petrus Laine

20160118amdgmi

AMD:n Radeon Technology Groupin johtaja Raja Koduri on kertonut japanilaiselle PC Watchille yhtiön suunnittelevan uutta väylää tukemaan prosessoreitaan, APU-piirejään ja näytönohjaimiaan. Väylän on tarkoitus kitkeä pois PCI Expressin rajoitteet ja kilpailla ohessa NVIDIAn NVLINKiä vastaan.

AMD:n tuleva väyläratkaisu ei ole saanut vielä omaa nimeään, mutta Koduri pystyi kertomaan jo sen pääpiirteet. Uusi väyläratkaisu tulee ennen kaikkea yhdistämään prosessorit ja näytönohjaimet toisiinsa huomattavasti nykyistä nopeamman väylän kautta. Sen lisäksi väylä tulee tarjoamaan mahdollisuuden liittää siihen myös muita piirejä, kuten erilaisia kiihdyttimiä ja FPGA-piirejä. Tiedonsiirtokaistaa väylä tulee tarjoamaan 100 Gt sekunnissa. Verrokiksi PCI Express 3.0 x16 tarjoaa kaistaa 16 Gt/s ja NVLINK 80 – 200 Gt/s.

Kodurin mukaan AMD:n kehittämä uusi väylä tulee olemaan avoin, eli kaikki halukkaat voivat tukea sitä piireillään ja näytönohjaimillaan. Koduri ei voinut vielä varmistaa, tuleeko uusi väylä tukemaan koherenttia muistia myös esimerkiksi erillisten näytönohjainten ja prosessorin välillä, mutta kertoi ominaisuuden olevan ainakin mukana suunnittelupöydällä. PC Watch mainitsee NVIDIAn toisen sukupolven NVLINK-väylän tukevan koherenttia muistia laitteiden välillä, mutta NVLINK rajoittuu prosessorituen puolelta IBM:n PowerPC-arkkitehtuuriin, kun AMD on tuomassa oman väylänsä x86-prosessoreille. AMD:n aiemmin vuotaneessa diassa kuvailtiin samankaltaista väylää käytettäväksi MCM-moduulilla, jossa on samassa paketoinnissa erillinen prosessori, grafiikkapiiri ja HBM-muisteja. Mikäli kyse on samasta väylästä, sen nimi olisi ilmeisesti Global Memory Interconnect eli GMI.

PC Watch, Introduce a new coherent interconnect AMD is the GPU (Google Translate)