Uusimmat

Rifts – Promise of Power -ennakko (N-Gage)

06.04.2005 00:00 Jukka O. Kauppinen

Tätä uskaltaa lupailla jo nyt ensi kesän kovimmaksi myyntivaltiksi. Äärimmäisen hyvän näköinen, omaperäinen ja lupaava Rifts on se peli, joka viimeistään lykkää rooli- ja kevytstrategiapelien harrastajat pakkopaikan eteen – N-Gagen ekslusiivi saattaa tyrkätä Game Boyn Advance Tacticsit häpeänurkkaan.

Riftsillä on hurja tausta. Peli pohjautuu Kevin Siembiedan suunnittelemaan Rifts-roolipeliin, jonka mies kasasi D&D:n rajoituksiin kypsyttyään. Ensimmäisestä versiosta tuli yllättävän suosittu, joten Siembieda laajensi siitä kokonaisen roolipelijärjestelmän, jonka perusidea on ”mikään ei ole mahdotonta.” Massiiviset aikarepeämät ovat pirstoneet maailman aikajaksot ja niin todelliset kuin kuvitteelliset ulottuvuudet, minkä johdosta Riftsissä kaikki mahdolliset tulevat ja menneet maailmat sekoittuvat iloisesti keijuihin, avaruushirviöihin ja ritareihin – kaikki samassa paketissa.

Monet ovat halunneet tehdä Riftsistä sittemmin tietokonepelin, mutta tekijä on ollut tiukalla linjalla. Lisenssiä ei ole herunut kellekään, ennen kuin Nokian väki lähestyi tarjouksensa kera. Ratkaiseva tekijä yhteistyölle oli kenties se, että nokialaiset olivat todellisia Rifts-faneja repaleisine sääntökirjoineen.

Siembieda onkin ollut koko ajan mukana pelin teossa ja tuo siihen oman vahvan näkemyksensä. Tapahtumat sijoittuvat pitkin maailmaa – ja millaista maailmaa. Uusi Saksan tasavalta on sodassa Eurooppaa hallitsevia gargoyle-laumoja vastaan ja niin edelleen…Pelattavana on tiukka liuta alkuperäisen pelin yli 500 hahmoluokasta valikoituja hahmoja, kuten steroideilla täyteen kumpattu Juicer, Headhunter-taistelija, psioonisia kykyjä omaava Mind Melter, voimakkaita taikavoimia omaava Ley Line Walker, puolittainen kone Cyborg, perinen hyvä ritari Cyber Knight ja kyberneettisesti kohennettu Crazy, joka maksaa huimasta vahvuudestaan hulluudella.

Peli sekoittaa taktista taistelua ja eeppistä roolipelaamista. Seikkaileminen tapahtuu reaaliajassa, mutta peli vaihtaa vuoropohjaiseen tilaan taisteluissa. Ideasta tulee mieleen hieman GBA:n taktiset roolipelit, mutta Riftsin toteutus on näyttävämpi ja modernimpi isometrisellä kuvakulmallaan. Grafiikka on kuitenkin 3d:tä, eli pelaaja voi pyörittää ja zoomailla kuvaa tilanteen mukaan. Maasto on animoitua, tarpeen mukaan.

Peli näyttää herkulliselta ja hyvin suunnitellulta. Pelattavuus ja toimivuus ovat etusijalla, minkä johdosta seikkailu- ja taistelu vaikuttavat sitäkin lupaavammilta. Toimintaa ei ole pakotettu muodikkaaseen mutta epäkäytännölliseen 3d-näkökulmaan, joten pelin ominaisuudet pääsevät esille parhaalla mahdollisella tavalla. Niinpä pelin valtavaksi ja eeppiseksi kuvattu, kautta ajan ja avaruuden liikkuva seikkailu ei tunnu ahdistavalta N-Gagen ruudulla.

Palaamme pelin roolipelijärjestelmän, hahmoluokkien ja muiden detaljien pariin toisella kertaa. Riittäköön tiivistykseksi: äärimmäisen lupaava.

Tekijä: Backbone Entertainment
Julkaisija: Nokia
Tulossa: N-Gage
Pelin kotisivu: www.rifts-promiseofpower.com