Uusimmat

Qpad – hiirimatto vauhtipelaajille

08.11.2006 14:00 Jukka O. Kauppinen

Laitevalmistajat tuovat markkinoille uusia, erilaisia pelihiiriä ja –näppäimistöjä, luvaten niiden parantavan pelikokemusta ja pärjäämisastetta vaikka miten huimasti. Mutta mitenkäs se kolmas pyörä? Hiirimatollakin on merkitystä. Paljon. Etenkin kun pelaamisen ottaa tosissaan. Erityisesti pelaajille suunnatut Qpad-hiirimatot lupaavat, että niiden avulla pelaaminen on aiempaakin mahtavaa.

Ensin kuitenkin mietitään alkeita. Miten tärkeä hiiri matto on? Onko väliä kiitääkö hiiri pöydän pinnalla vai jollain muulla alustalla? On. Paljon toki riippuu siitä onko hiiri perinteinen pallohiiri vai moderni optinen, mutta oletetaan jälkimmäistä tapausta. Vaikka hyvä optinen- tai laserhiiri pystyy lukemaan liikkeet pöydän pinnastakin, niin se ei ole kuitenkaan järin optimaalinen alusta. Hiiren optiikka ei erota liikkeitään kunnolla kaikista pinnoista, joten kehnokin hiirimatto on yleensä tyhjää parempi.

Pelihiirimatot on kuitenkin tehty astetta jännemmin. Valmistajasta ja matosta riippuen ne on muun muassa pinnoitettu siten, että maton kuviointi optimoi optisen/laserhiiren toiminnan.

Erään suomalaisen verkkopeliscenen tunnetun pelaajan mukaan hiirimatto on lähes yhtä tärkeä kuin hiirikin.

Joten luulisi, että Qpad-pelihiirimatoilla on kysyntää, etenkin parempia tuloksia hamuavien keskuudessa.

Qpad on 40,5 x 28,5 senttimetrin kokoinen, suorastaan valtava tehopelaajan hiirimatto. Neljän millimetrin paksuinen matto on pehmeä ja joustaa hiukan. Pinnaltaan se on sormenpäissä juuri havaittavan karhea.

Matto on niin suuri, että sen sijoittaminen voi vaatia hiukan mielikuvitusta joillakin täydemmillä pelipöydillä. Mutta onpahan sitten hiirellä lääniä riittämiin.

Pinta tarjoaa hiirelle erittäin hyvän alustan. Pelimielessä hiiri reagoi liikkeisiin erittäin tarkasti. Samalla maton pinta on aika hyvä yhdistelmä liukuvuutta ja kitkaa, eli hiiri kiitää alustalla vaivattomasti mutta ei jatka matkaansa äärettömiin. Jos tuntumaa haluaa keventää voi hiiren pohjaan liimata maton mukana tulevia nystyröitä, joiden avulla hiiren ote mattoon on kevyempi.

Käytännössä hiirimaton laaja pinta-ala, tarkkuus ja liukuvuus mahdollistavat erittäin tarkan ohjaamisen. Esimerkiksi Logitechin uusissa pelihiirissä pelaaja voi säätää hiiren tarkkuutta hiiressä itsessään olevilla painikkeilla. Qpadilla pelitehonsa maksimoiva pelaaja säätää hiiren tarkkuuden minimiinsä. Tällöin kaikki ohjausliikkeet tehdään laajoilla hiiren kaarilla, mikä näkyy pelissä erittäin tarkkana ohjauksena/tähtäämisenä. Karrikoituna ero on luokkaa ”yritänpä osua tuohon viholliseen” vs. ”ammunpa sitä silmään”.

Paljon toki riippuu pelaajan omista mieltymyksistä, mutta Qpad on laadultaan ja tuntumaltaan erinomainen ja hieno hiirimatto, jota uskaltaa suositella itsensä vakavasti ottavan pelaajan hiiren ystäväksi. Matto tai hiiri ei tee kenestäkään vielä hyvää pelaajaa, mutta ne voivat auttaa ja tehdä pelikokemuksesta astetta nautittavamman.

Qpad on helppo säilöä ja kuljettaa, sillä maton voi kiertää rullalle ja säilöä samaan putkeen, jossa se toimitetaan.

Hiirimattoja maahantuo ja myy Insignia Cadren verkkokauppa. Qpad-matto maksaa 28 euroa ja postikulut.

Qpad-hiirimatosta ja hyvistä pelihiiristä on keskustelua Level 7:n foorumilla.

Lisätietoja: http://www.cadred.org/v2/?p=store