Uusimmat

Battlefield: Bad Company ja Battlefield Heroes – vakavan hauskaa sotimista

26.05.2008 15:00 Miikka Lehtonen

Mikäli Battlefield-sarjan pelit kiinnostavat, kesästä ja syksystä tulee mielenkiintoista aikaa. EA nimittäin hemmottelee pelisarjan ystäviä peräti kahdella pelillä.

Battlefield: Bad Company ja Battlefield Heroes tarjoavat kaksi täysin erilaista näkemystä nettisotaan, mutta molemmat ovat omalla tavallaan lupaavia ja kiinnostavia pelejä. Mikäs sen hienompaa?

eDome osallistui Electronic Artsin Lontoossa järjestämään esittelytilaisuuteen, jossa Miikka Lehtonen uppoutui molempien pelien salaisuuksiin.

Kumpaakin peliä on hypetetty ja hehkutettu netissä yllin kyllin, Battlefield: Bad Companyn oli jopa näytillä Xbox Live -betatestin muodossa. Pelin beta herätti monien kiinnostuksen, mutta samalla myös latisti toisten fiiliksiä. Alitehoisia aseita, tylsiä kenttiä ja itseään toistavaa pelattavuutta – joko tämä on nähty? Bad Companyn tuoreempi ja laajempi pressiversio kuitenkin todisaa, ettei kaikkia pelin paukkuja ole vielä paljastettu.

Battlefield: Bad Company

Bad Company on EA:n Battlefield-duosta se perinteisempi. Kaksi maksimissaan kahdentoista pelaajan tiimiä ottaa yhteen realistisen sotakaluston avulla mitä ihmeellisemmissä kentissä. Tekniikan taso on tosin laskenut hieman alaspäin, sillä tällä kertaa ei suhailla hävittäjillä tai rällästetä lähitulevaisuuden taisteluvaunuilla.

Pelin keskipisteessä on nimittäin rahasta taisteleva palkkasoturiyksikkö, joka raivaa sodan runtelemassa maailmassa itselleen omaa pientä paikkaansa auringossa. Tästä johtuen rauta on hieman vanhempaa, grafiikka hieman mutaisempaa ja tunnelma hieman härskimpää kuin perinteisissä Battlefield-peleissä.

Tiettävästi Bad Companyssa tulee olemaan juonella varustettu ja kiinnostava yksinpelikampanja, mutta tätä osaa pelistä ei esitelty kuin videon muodossa. Huumori oli kuitenkin hurttia ja meno kovaa, joten yksinpelaajillekin irronnee pelistä hupia. Se päähoukutin on silti moninpeli.

(toim. huom. tarinasta lisää aiemmassa BFBC-artikkelissa Battlefield: Bad Company osa 1 – hiekkalaatikkosota siirtyy isoille konsoleille)

Siinä missä Xbox Live -betassa moninpelikartat olivat sangen pieniä ja rajoittuneita, DICE esitteli Lontoossa jotain aivan erilaista. Jättimäisten peltoalueiden keskellä olevat kylät ja kukkulat tarjosivat huomattavasti ilmavamman ja vapaamman pelikokemuksen kuin betassa koetut käytävät ja kirkon holvit.

Samalla pelaajat pääsivät ottamaan myös tuntumaa pelin ajoneuvoihin ja niiden avulla järjestettävään tuhoon. Kaikki pelin rakennukset ovat nimittäin tuhottavissa, mikä aiheutti suurta hilpeyttä viimeistään, kun toimittajakaveri bongasi takalinjasta tykistöpatterin, jolla pistää maisemia uusiksi.

DICElle on myös nostettava hattua siitä, että pelaajien antama palaute on otettu huomioon. Liikkeet ovat ripeämpiä kuin ennen, vaikka peli tuntuukin yhä huomattavasti hidastempoisemmalta ja rauhallisemmalta kuin muut Battlefieldit. Huomattavasti mukavampaa on se, että aseiden tehoa on nostettu sitten viime näkemän. Lyhyt sarja konekivääristä riittää pudottamaan vastustajan, eikä rynnäkkökiväärilläkään tarvitse kauhaa sohia, ennen kuin vihollinen lähtee viimeiselle matkalleen.

Testissä ollut kartta riitti viimeistään vakuuttamaan minut siitä, että Battlefield: Bad Company voi olla pahuksen hauska peli, ainakin jos sitä pelataan oikealla mentaliteetilla. Useat salareitit, seiniin räjäytettävät aukot ja monipuolinen kalusto tarjoavat tilaisuuden omiin, rohkeisiin ratkaisuihin, luoviin taktiikoihin ja yllättäviin käänteisiin.

Taistelu kylien syvyyksiin kätketyistä kulta-arkuista osoittautui sen verran kiehtovaksi puuhaksi, että Battlefield: Bad Company varasti leijonaosan ajasta päivänä, jolloin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa olisi ollut enemmänkin. Ehdottomasti odottamisen arvoinen.

Battlefield Heroes

Täysin toisenlainen näkemys sotaan löytyy EA:n odotetusta ilmaisräiskintäpelistä, Battlefield Heroesista. Peliä on hehkutettu innokkaasti, mutta esitelty sangen kitsaasti. Tästä johtuen olikin mieluisa yllätys, kun peli oli pelattavissa ja ihmeteltävissä Lontoon tapahtumassa.

Battlefield Heroes Battlefield-sarjalle sama, kuin hampurilaisravintolat pihviravintoloille. Halpa – tässä tapauksessa ilmainen – ja nopea vaihtoehto, jolla voi tyydyttää pikaista nälkäänsä, mutta joka tuskin täyttää todellisen hardcore-fanin tarpeita. Peli on nimittäin suunnattu alusta saakka niin kutsutulle casual-yleisölle, eli niille pelaajille, joiden kärsivällisyys ja aika eivät riitä Battlefieldiin tai vaikkapa Call of Dutyyn omistautumiselle.

Pelitempo on äärettömän nopea, grafiikka on sarjakuvamaista ja meininki täysin älytöntä. Miten älytöntä? Dice on muun muassa antanut jalkaväelle mahdollisuuden istuskella lentokoneiden siivillä, räiskien kivääreillään ja konepistooleillaan alla viilettäviä pikku-ukkoja. Mikäli humoristinen meininki ei vielä ollut selvä, viimeistään hahmonluonti karkottaa viimeisetkin vakavuuden rippeet.

Pelin keskipisteessä on nimittäin kovasti massiivimoninpelejä muistuttava hahmonhallinta, jossa pelaaja voi viritellä ja värkkäillä hahmojaan. Pelin edetessä jantterit keräävät kokemusta, jonka kautta he saavat käyttöönsä parempia aseita ja myös erikoiskykyjä, kuten tilaisuudessa esitellyn ”fysiikkapurkauksen”, näkymättömän paineaallon, joka heittää kaiken pelaajan ympäriltä kumoon. Näin voi vaikka vallata kaverin hallussa olleen tankin samalla kun entinen panssarikomentaja ihmettelee nurmikolla, mitä oikein tapahtui.

Kokemuksen karttuessa – tai Visan vinkuessa, sillä vaatteita voi myös ostella aidoilla euroilla – saa hahmolleen myös erilaisia vaatteita ja varusteita, joiden kautta saa viimeistään riemun ylimmilleen. Parin minuutin värkkäilyn tuloksena omasta sotilaastani tuli puujalalla, sombrerolla ja papukaijalla varustettu merirosvon ja saksalaisen sukellusvenekipparin yhdistelmä. Kolikon kääntöpuolella brittisotilaasta saa helposti vaikka Crocodile Dundeen näköisen aussihirvityksen tai legendaarisen Biggles-ilmasoturin näköiskappaleen.

Sama älyttömyys jatkuu pelin puolella, sillä ainakin testattavana ollut versio oli todella nopeatempoinen ja painotti taktikoinnin ja hiippailun sijaan hyppelyä, säntäilyä ja kikkailua. On toki otettava huomioon, että peliä pelattiin teknomusiikin täyttämässä luolassa, eikä kukaan pelaajista ollut aiemmin nähnytkään koko teosta. Pinnan alta voi siis paljastua vielä jatkokehityksen jälkeen vakava peli, mutta ainakin toistaiseksi peli tuntui soveltuvan paremmin nousuhumalassa suoritettavaan sähellykseen kuin kahden klaanin välienselvittelyyn. Hauska peli joka tapauksessa.

 

Tekijä: Dice
Julkaisija: EA
Testattu: PC (Battlefield Heroes), Xbox 360 (Battlefield: Bad Company)
Saatavilla PC (Battlefield Heroes), Xbox 360, PlayStation 3 (Battlefield: Bad Company)
Pelaajia: 1-24 (Bad Company)
Pelien kotisivut: http://badcompany.ea.com/ ja http://www.battlefield-heroes.com/

 

 

Bad Company -tekijähaastatteluja: eDome:Battlefield Bad Company video interview – producer 1/2eDome:Battlefield Bad Company video interview – producer 2/2eDome: Battlefield Bad Company video interview – team 1/4eDome:Battlefield Bad Company video interview – team 2/4eDome:Battlefield Bad Company video interview – team 3/4eDome:Battlefield Bad Company video interview – team 4/4

Lisää aiheesta

Battlefield Heroesin tuottaja puhelee pelistään

Battlefield: Bad Company osa 1 – hiekkalaatikkosota siirtyy isoille konsoleille

Battlefield: Bad Company osa 2 – vierailu taistelukentillä

Battlefield: Bad Company osa 3 – Frostbite-enginellä kohti uutta FPS-sukupolvea

Battlefield: Bad Company osa 4: peliäänet haastavat leffaäänet

Digital Illusionsin tarina

Digital Illusionsin tarina osa 2 – oikean pelitalon elkeet

Katso Battlefield Heroesin lystikäs traileri

Vilkaisu Digital Illusions -studion sisuksiin

Lue lisää eDomesta

Atarin perustaja väittää keksineensä keinot piratismin tappamiseen

eDomen arvosteluviikko: Agon, Bomberman, City Life, Dynasty Warriors 6, Euro 2008, Wii Fit

Testien juhlaa Fable 2:n, Sacred 2:n ja Virtual Consolen parissa

Tieteiskirjallisuuden mestari Philip K Dick innoittaa Terminator-tuottajia