Uusimmat

Tomb Raider Underworld – Lara Croft matkaa maan päällä ja pinnan alla

16.11.2008 20:59 Jukka O. Kauppinen

Yhdysvaltalaiselle Crystal Dynamics -pelistudiolle täytyy nostaa hattua. Tomb Raider -pelit luonut brittiläinen Core Design jumiutui omaan nokkeluuteensa ja pilasi tyylikkäästi luomuksensa. Tomb Raiderit olivat toinen toistaan huonompia, kunnes sarja lankesi jo kamalaa roskaa -kategoriaan.

Emoyhtiö Eidos päätti lopulta lakaista isolla luudalla ja siirsi pelisarjan Crystal Dynamicsille, joka onnistui herättämään Lara Croftin jälleen henkiin. Lara on taas kuuma hottis eikä raihnainen kehäraakki. Ja Tomb Raider Underworld näyttää taas kerran mistä Larassa on oikeasti kyse.

Useimmat aktiiviset larailijat ovat varmaan jo ehtineet testata pelin demoa, joka julkaistiin jonkin aikaa sitten konsoleille ja PC:lle. Demon pelaamisen ohella pystyin koeajamaan myös pelin lopullista versiota, joka osoittautui demoakin mielenkiintoisemmaksi. Voikin sanoa, että Lara on palannut toden teolla.

Peli alkaa räväkästi. Mieleen tulee kesäinen Alone in the Dark -seikkailu, sillä Laran perhekartanon tuho jatkuu kovasti liekkisissä merkeissä. Lara on ansassa palavan kartanon uumenissa. Pois pitäisi päästä. Pelin alkutahdit kuluvatkin hurjissa merkeissä, kun Lara väistelee liekkejä ja yrittää etsiä pakoreittiä. Tähän vaaditaan käsivoimia ja akrobatiaa, mutta Laralta löytyy molempia. Alkuvaihe on ohi noin kymmenessä minuutissa, minkä jälkeen varsinainen seikkailu alkaa.

Tarina itsessään vie Laran kohti muinaisia norjalaisten myyttejä. Onko Thorin vasara sittenkään pelkkä legenda? Mitä meren alla piilevistä oikein löytyykään? Miten ihmeessä pieni sukellus Välimerellä vie lopulta Laraa ympäri maailmaa sukeltelemaan Meksikoon, Jäämerelle tai Meksikon viidakkotemppeleihin? Pystyykö Lara pysäyttämään voimat, jotka saattaisivatkin tuhota koko sivilisaatiomme?

Täytyy sanoa, että Underworldissä on löydetty hienosti seikkailemisen ja tutkimisen riemu. Vedenalainen seikkailu tuo peliin aivan uudenlaisen ulottuvuuden, etenkin visuaalisen tyylikkään toteutuksen ansiosta. Ensimmäinen sukellus pinnan alle ja Laran uppoaminen syvällä siintävää pohjaa kohti on henkeäsalpaavan kaunis elämys, kun pohjasta nousee esiin tasaisen korallipatjan sijaan ihmiskäden jäljeltä näyttäviä luomuksia.

Pinnanalainen tutkimusmatkailu maistuukin yllättävän hyvältä. Seikkailussa on avoimuuden ja elämyksen tuntua, kun Laramme pulikoi vapaasti kaikissa kolmessa ulottuvuudessa. Vedenalaisen maailman salaisuuksien auetessa peli jatkuu myös perinteisemmällä kaavalla, kun Lara saa myös maata jalkojensa alle. Tällöin pelaaminen on jo totutumpaa toimintaseikkailua ongelmanratkonnan ja akrobatian merkeissä.

Tomb Raider Underworld tuntuisikin olevan taas sellaista seikkailemista, joka tekee kunniaa pelisarjan maineelle ja Lara Croftin hahmolle. Crystal Dynamicsin toimintaseikkailu jatkaa ansiokkaasti Tomb Raider Anniversaryn henkiinherättämää saagaa. Pelissä on oikeaa tunnelmaa, dramaattista tarinaa ja huikeita maisemia, joiden ääressä viihtyy. Ei vähiten mukavan muodokkaan Laran tiukan uimapuvun ansiosta.

Tosin täytynee todeta, että jos jotkut aiempien Tomb Raiderien ominaisuudet häiritsivät, niin kyllä ne häiritsevät edelleen. Peli on välillä turhankin tarkkaa akrobatiaa ja välillä pelitilanteet menevät jossain absurdin komedian ja ala-aste-tasoisen käsikirjoittamisen välimailla. Edes Indiana Jones ei ole yhtä tuhoisa arkelogiaa harjoittaessaan. Mutta yleisesti ottaen meno tuntui silti hyvältä, kauniilta ja ennen kaikkea viihdyttävältä. Siltä mitä Tomb Raider –peliltä uskaltaa toivoa.

Luvassa näyttäisikin olevan täyttä toimintaa ja näyttävää seikkailua, eli kaiken nähdyn hypetyksen alta kuoriutuu myös oikeasti hyvältä tuntuva peli.

Peli julkaistaan 21.11.

 

Päivitys 17.11: pelistä löytyi lisää sopivia kuvia, joten lisätty alle.

 

Tekijä: Crystal Dynamics
Julkaisija: Eidos
Tulossa: DS, PC, PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Xbox 360, 21.11.2008
Pelin kotisivu: http://www.tombraider.com/

 

Lisää aiheesta

Tomb Raider 4: The Last Revelation (PC, PSX)

Tomb Raider Anniversary (PC, PS2, PSP, Wii, 360)

Tomb Raider: Anniversary (PS2)

Tomb Raider: Legend (pc, PS2, Xbox, 360)

Lue myös

Baja: Edge of Control (PS3, 360)

Far Cry 2 – moninpeli ja karttaeditori (PC, PS3, 360)

Far Cry 2 – pelihorisontin tuolta puolen, tekijät kertovat

Left 4 Dead – zombin nälkä kasvaa (PC, 360)

LittleBigPlanet (PS3)

PlayStation 3:n ladattavat pelit testissä osa 2

Resistance 2 (PS3)