Uusimmat

eDomen joulupelisuositukset 2008 – mitä pukinkonttiin?

19.12.2008 17:16 Jukka O. Kauppinen

Vielä on muutama päivä aika jouluun. Ovatko ostokset vielä tekemättä? Onko toiveita vielä esitettävänä?

eDomen tiimiläiset kertovat kukin nyt omia suosituksiaan joululahjapeleiksi. Kukin valitsi kolme peliä, joita uskaltaa suositella pukinkonttiin sujautettavaksi.

Simon Elon suositukset

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts (Xbox 360)

Nuts & Bolts on kenties loppuvuoden aliarvostetuin peli, jos katsotaan pelaajien ostoskoria. Jos kaipaat yrmyjen solttujen ja verenhimoisten hirviöiden sekaan valoa, Rare tarjoaa sitä paremmin kuin vuosiin. Karhun ja linnun seikkailu on luova ja yllätyksellinen, sillä pelaaja voi rakentaa mieleisensä ajopelin eikä huumoriakaan ole unohdettu.

Civilization: Revolution (PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Sid Meier’s Civilization Revolution (PS3, 360)

Kukapa olisi uskonut, että strategiapelien kuningas kääntyisi onnistuneesti tietokoneelta konsoleille? Menestyksen salaisuus on kaavan uudelleenajattelu – se mikä ei yksinkertaisesti toimi konsoleilla, heivattiin pois. Lopputuloksena on virtaviivaistettu, mutta ei tyhmennetty versio klassikosta.

Star Wars: The Force Unleashed (DS, PS2, PS3, PSP, Wii, Xbox 360)

Lue arvostelu: Star Wars: The Force Unleashed (PS2, PS3, Wii, 360)

Joku voisi oikeutetusti kysyä, että mitä Force Unleashed tekee suosituslistalla, sillä sen pelattavuus ailahtelee mainiosta ikävystyttävään. Totuus on kuitenkin se, että juoni on onnistuneinta Star Warsia sitten Knights of the Old Republicin, eikä elokuvien faneille ole tänä vuonna parempaa kokemusta.

 

Kalle Hahlin suositukset

World of Goo (PC)

Ratkiriemukas fysiikkapuzzle, joka yhdistää rauhallisen suunnittelun, fysiikkamallinnuksen, pelattavuuden ja mitä mainioimman äänimaailman. Bonuksena se sopii vielä kaiken ikäisille! World of Goo irtoaa alle parilla kympillä ja tarjoaa pelattavaa pitkäksi aikaa.

Valve Complete Pack (PC)

Käsittämätön pelisetti räiskintäpelien ystäville! Kynärit, Team Fortress 2, Half-Lifet, Left 4 Dead, Portal yms! Hintaa paketilla on toki kahden pelin verran, mutta parempaa pelipakettia saa hakea.

World of Warcraft: The Wrath of the Lich King

Citius, altius, fortius! Kautta aikain parhaan morpin erinomainen lisälevy. Hintaansa nähden käsittämättömän paljon sisältöä. Miinuksena joululoma tuntuu raastavan lyhyeltä tämän kanssa…

 

Eric Hartinin suositukset

Left 4 Dead (PC, Xbox 360)

Lue arvostelu: Left 4 Dead (PC)

Tunnustetaan: Left 4 Dead on yksinpelinä suhteellisen kehno. Omalla listallani Left 4 Dead komeilee siksi, koska se on parasta co-op viihdettä, mitä tähän mennessä on julkaistu. Ikinä. Kolmen muun ihmisen kanssa meno muuttuu kertaheitolla ja zombienlahtauksesta tulee hektistä ja paniikinomaista. Peli ei ole ollut ulkona kauaakaan ja jo nyt siitä riittää ikimuistoisia tarinoita kerrottavaksi.

The Witcher: Enhanced Edition (PC)

Lue arvostelu: The Witcher Enhanced Edition (PC)

The Witcher ja Neverwinter Nights 2 ovat ne kaksi peliä, jotka vielä pitävät vanhan koulukunnan PC-ropelaivaa pystyssä. Alkuperäinen Witcher saattoi olla hiomaton kokemus, mutta Enhanced Editionin julkaisun jälkeen sitä ei voi kuin suositella, jos yhtään ropet nappaa. Allekirjoittanut ei ole nauttinut moisista peleistä näin paljoa sitten Planescape: Tormentin.

World of Goo (PC, Wii)

Lue arvostelu: World of Goo (PC, Linux, Mac, Wii)

Vuosi 2008 osoittautui loppupeleissä huomattavan paljon paremmaksi vuodeksi kuin sitä edeltävä räiskintäpainotteinen vuosi. Tämän vuoden puolella nähtiin huomattavan paljon enemmän uusia ja häröjä ideoita. Näistä parhaimpana esimerkkinä toimii World of Goo: fysiikkapohjainen Lemmingsiä muistuttava peli. Se on täynnä häröä huumoria ja graffaa. Vielä kun musiikkiraita on kunnossa, niin on kovin vähän, mistä valittaa.

En ollut kiinnittänyt peliin huomiota ennen sen julkaisua, joten tämä hyökkäsi vuoden peliksi aivan yllätyksenä. Sitä paitsi peliä saa pilkkahinnalla, joten ei voi muuta kuin suositella.

 

Jukka O.Kauppisen suositukset

Dead Space (PC, PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Dead Space (PC, PS3, 360)

Parin kuukauden takainen tieteisseikkailu Dead Space on huikea matka toiminnan ja avaruuskauhun uumenissa. Peli sai eDomenkin arvostelussa Suosittelemme-leiman – ja syystä. Vaikka tarina ei sinänsä kirjallisuuden nobeleita ansaitsekaan, niin pelin viimeisen päälle onnistunut toteutus ja tunnelmanluonti tekevät siitä yhden koko vuoden hienoimmista ja tärkeimmistä peleistä.

Patapon (PSP)

Lue arvostelu: Patapon (PSP)

Harva peli pystyy ilahduttamaan, naurattamaan ja viettelemään yhtä tehokkaasti kuin rytmipeliä, toimintaa ja strategiaakin yhdistelevä Patapon. Pienet lystikkäät otukset matkaavat ja taistelevat musiikin avulla kohti pelastustaan. Se on yhtaikaa sekä söpö ja viehättävä, kuin myös todellista miettimistä ja taktiikkaa vaativa strategiapeli. Sievästä olemuksestaan huolimatta se onkin todellinen merkkipeli aikuiseen makuun.

SingStar (PS2, PS3)

Lue arvostelu: SingStar Vol. 3 (PS3)SingStar ABBA (PS2, PS3)SingStar Boybands vs. Girlbands (PS2)SingStar Suomirock (PS2)Singstar Summer Party (PS2)Singstar Vol. 2 (PS3)Singstar ’90s (PS2)SingStar Pop Hits (PS2)

SingStarit ovat ylittämätöntä bilemeininkiä. Muutama vuosi sitten ei olisi voinut uskoa, että jähmeistä suomalaisista kuoriutuu todellisia bilehirmuja. Mutta kiitos SingStarien, monet kotibileet ja yölliset jatkot ovat muovautuneet todelliseksi musiikin ja sosiaalisen pelmuamisen juhliksi. Erityisesti 80’s, Suomirock, Legendat ja tuoreimpana ABBA ovat häikäisevää viihdettä.

 

Tero Lehtiniemen suositukset

Gears of War 2 (Xbox 360)

Lue arvostelu: Gears of War 2 (360)

Epicin eeppinen väkivaltaeepos tekee kaiken suuremmin, laajemmin kauniimmin (rumemmin?) ja asenteellisemmin kuin edeltäjänsä. Isoja pyssyjä, kauheita hirviöitä, rumia miehiä ja asenteellista meininkiä. Suhteellisen surkean FPS-vuoden profetiallinen pelastaja, joka on erinomaisen hyvää hupia kaksin pelattaessa juonipeliä.

Little Big Planet (PS3)

Lue arvostelu: LittleBigPlanet (PS3)

Hauska ja vakava. Söpö ja brutaali. Perinteinen ja innovatiivinen. Little Big Planet on kaikkea näitä ja vaikka mitä muuta. Hykerryttävän hauska moninpelikokemus, joka kolahtaa tasoloikat normaalisti kaukaa kiertäviin rotantappajiinkin. Mikäli PS3 on vielä hankkimatta, ei sekään ole mikään syy.  Peli on pakattu tätä nykyä suhteellisen edulliseen pakettiin konsolin kanssa.

The Witcher Enhanced Edition (PC)

Lue arvostelu: The Witcher Enhanced Edition (PC)

Viime vuosien paras PC-roolipeli nyt vieläkin parempana. Kauhea määrä oheiskrääsää, olemattomiin kutistuneet latausajat yhdistettynä julmaan, mielenkiintoiseen ja harmaan sävyjä täynnä olevaan fantasiamaailmaan on kokemus, joka ei jätä yhtäkään roolipelien ystävää kylmäksi.

 

Miikka Lehtosen suositukset

Fallout 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3 oli eräs vuoden puhutuimmista peleistä. Monet pelisarjan pitkäaikaiset fanit jäivät kiinni pelin uudenlaiseen ulkoasuun ja pelattavuuteen, eivätkä nähneet metsää puilta. Heiltä jäi kokematta vuoden paras roolipelikokemus, josta on irronnut pelattavaa jo kymmeniksi tunneiksi ja tulee irtoamaan jatkossakin.

Jos konehuoneesta löytyy rautaa, Fallout 3 kannattaa hankkia PC:lle kiitos jo innokkaasti pyörivän mod-teollisuuden. Konsoleillakin saa silti mitä huikeimman kokemuksen.

Saints Row 2 (PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

Keväällä ilmestynyt Grand Theft Auto oli monta asiaa, mutta yksi mitä se ei ollut, oli hauska. Siis sanan varsinaisessa merkityksessä. Monet jäivät kaipaamaan sitä perinteistä GTA-kokemusta, jossa läppä lentää tauotta ja aivonsa voi huoletta heittää narikkaan koko pelin ajaksi. Tämän kokemuksen he myös saavat, joskin eri nimellä.

Saints Row 2 on nimittäin GTA-pelinä parempi kuin muuten erinomainen GTA IV. Kymmeniä tunteja pelattavaa, ratkiriemukasta huumoria ja aivotonta kohellusta koko rahan edestä.

NHL 09 (PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: NHL 09 -moninpeliarvostelu (PS3, Xbox 360)NHL 09 (PS3, 360)

Lätkä on – ainakin vielä hetken – Suomen ykköslaji, NHL 09 taas lätkäpelien ykkönen. En olisi ennakkoon uskonut, että EA pystyisi taas parantamaan jo entisestään erinomaista kiekkopeliään, mutta niin siinä silti kävi. Mikään aiempi peli ei ole vanginnut jääkiekon vauhtia, kovuutta ja hienoutta yhtä mallikkaasti kuin NHL 09. Mainio moninpelituki pitää huolen siitä, että perheen kiekkoherruudesta kisataan vielä laskiaisena.

 

Markus Muhinin suositukset

Wario Land: The Shake Dimension (Wii)

Lue arvostelu: Wario Land: The Shake Dimension (Wii)

Mainio retrohenkinen perusrehti tasohyppely joka 2D-ilmeellään on harvinaisen komeaa katsottavaa. Tässä riittää kerättävää ja tutkittavaa

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (DS, PS2, PS3, PSP, Wii, Xbox 360)

Lue arvostelu: LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Niin isoille kuin pienille pelaajille sopivat LEGO-pelit jatkuvat nyt Indiana Jonesin seikkailuilla. Kekseliäs ja paljon tekemistä sisältävä peli josta riittää iloa pitkälle joulun pyhiksi, ellei jopa ensi vuoden puolelle

Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations (DS)

Lue arvostelu: Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations (DS)

Nintendo DS:n loistavan seikkailupelisarjan kolmatta osaa odotettiin Eurooppaan pitkä tovi, mutta nyt sitä saa. Trials and Tribulations esittelee viiden uuden tapauksen aikana liudan uusia hahmoja ja valottaa jo tuttujen päähenkilöiden menneisyyden kiemuroita.

 

Antti Mutan suositukset

Burnout Paradise (PC, PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Burnout Paradise (PS3, 360)

Päätön kaahaus- ja kolarointipeli, joka antaa koko ajan lisää. Uusien, ja tähän asti ilmaisten, päivityspakettien myötä paratiisi on laajentunut aina vain uusilla pelitiloilla, haasteilla, alueilla ja jopa uusilla ajoneuvoilla. Lisää on tiedossa ensi vuodeksi, tosin tällä kertaa maksullisena. Vanhat päivitykset pysyvät kuitenkin ilmaisina.

KORG DS-10 (DS)

Lue arvostelu: Korg DS-10 -taskusynterisaattori (DS)

Anna DS:n omistajalle lahja, joka kannustaa luomaan! Eritoten elektronisemmasta musiikista tai syntsaisemmasta saundista kiinnostunut DS-käyttäjä ei voisi parempaa pakettia saada. DS-10:lla ääniä ja musiikkia vääntäessä kuluvat tunnit kuin taikaa vain – eikä aika menee hukkaan. Ties millainen tuottajavelho tai säveltäjäguru lahjuksen saaneesta kasvaa!

Rock Band / Rock Band 2 (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Lue artikkeli: Rock Band rokkaa tuelta – eDome testasi bändipelin

Tästä ei yksinkertaisesti musiikkipeli parane. Rock Band jouluna koko suvun voimin voi olla aattoillan pelastaja. Virsien ja joulumaiden tilalle vähän rautaisempaa annosta ja vanhakin nuortuu! Kallis lahja, mutta antaa pitkään ja isolle porukalle. Ja ainahan voi aloittaa yhden instrumentin voimin.

 

Mikko Rekolan suositukset

NHL 09 (PC, PS2, PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: NHL 09 -moninpeliarvostelu (PS3, Xbox 360)NHL 09 (PS3, 360)

Osoitti kuinka hyvää voi parantaa entisestään. Täydellisyyttä hipova urheilupeli, joka musersi ainoan kilpailijansa. Kokonaisuuden laajuus omaa luokkaansa.

Metal Gear Solid 4 (PS3)

Lue arvostelu: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Enemmän kuin vain peli. Näyttävä, puhutteleva ja koukuttava.

Race Driver: GRID (DS, PC, PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)

Erilainen ja omaan tekemiseen luottava ajopeli toimivalla vauriomallinnuksella. Ei maistune kaikille, mutta mukaan mahtunut Le Mans on klassikko.

 

Jason Wardin suositukset

Fallout 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Arvon joulupukki, muistathan tänä jouluna kilttejä aikuisia kantamalla heille pukinkonttiin Fallout 3:n. Vaikka pitkän linjan Morrowind- ja Oblivion-veteraanina déjà vu -fiilinki kiusasi omaa pelikokemustani pitkään, tässä tuomiopäivän roolipelissä on imua kuin ydinkäyttöisessä Hooverissa ja pelin parissa riittää tekemistä reilusti yli tapaninpäivän.

Fable 2 (Xbox 360)

Lue arvostelu: Fable II (360)

Fallout 3 saattaa jättää turhan synkeän ja lohduttoman olotilan näin jouluaikaan, joten muistathan pukkiseni sulloa lahjasäkkiisi myös pinkan vuoden kovimpiin rooliseikkailuihin lukeutuvaa Fable 2:ta. Hienosti ylihypetetyn ykkösosan jälkimaun puhdistava ropellus tarjoaa nasevasti kirjoitetun seikkailun, vatsanpohjasta kouraisevia moraalisia valintoja, oman ihkulin koiran ja kumman koukuttavaa kiinteistökauppaa. Värikäs ja hieman satukirjamainen ulkoasu ryyditettynä hirtehisellä brittihuumorilla antaa pelille riittävästi keveyttä, ettei kinkkupala luiskahda väärään kurkkuun raskasta tunnelmaa nieleskellessä.

GTA IV (PC, PS3, Xbox 360)

Lue arvostelu: Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Muistathan GTA IV:llä niitä ihania ihmisiä, jotka ovat pysyneet kiltteinä koko vuoden, että hekin pääsevät välillä edes leikkimään pahaa. Iso ja pieeteillä viimeistelty pelimaailma, liuta ikimuistoisia hahmoja ja rautaisannos rikinkatkuista gangsterointia pitää huolen siitä, että joulushoppailun aiheuttamat aggressiot on purettu pois harteilta ennen joulupöytään istahtamista.


Lue myös

Arvostelu: Tomb Raider Underworld (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

eDomen arvosteluviikko: LocoRoco 2, Korg DS-10, Naruto, Scene It, Trauma Center ja World of WarCraft: Lich King

Kauhistuttavia elokuvakokemuksia – lukijoiden kertomuksia

Verbatim Rapier V1 Laser – kohtuuhintainen pelihiiri

Vuoden 2008 parhaat pelit -äänestys