Uusimmat

Joululahjalista uusiksi? Nämä viisi asiaa viittaavat siihen, ettei PlayStation 5 tule kauppoihin vielä tänä vuonna

06.04.2020 09:00 Tuukka Hämäläinen

Koronapandemia ja suunnitteluongelmat saattavat vielä lykätä PlayStation 5:n aiottua julkaisua. Kokosimme viisi asiaa, jotka viittaavat PS5:n myöhästymiseen.

Sonyn sekä Microsoftin on määrä tuoda uudet konsolinsa markkinoille vielä tänä vuonna, mutta monet merkit viittaavat siihen, ettei ainakaan PlayStation 5 välttämättä ehdi vuoden 2020 puolella markkinoille. Sony ei ole julkistanut sen paremmin PS5:n virallista julkaisupäivää kuin hintaakaan, joten voi vielä olla, että japanilaisyhtiö joutuu tuottamaan pelaajille pienen pettymyksen.

Kokosimme viisi asiaa, jotka vihjaavat PlayStation 5:n julkaisun myöhästyvän. Kaikki tämä on tietysti pohjimmiltaan pelkkää spekulaatiota, ja toivomme kovasti olevamme väärässä.

1) PS5:n ulkonäköä ei ole paljastettu

Ilmeisin ero PlayStation 5:n ja Xbox Series X:n julkistuksissa on tähän mennessä se, että Microsoft on paljastanut miltä tuleva konsoli näyttää, Sony taas ei. Tämä voi kertoa jotakin konsolin kehitysvaiheesta tai sitten ei.

Kannattaa tosin muistaa, että myös PlayStation 4:n ulkonäkö paljastettiin aikanaan vasta E3-messuilla, vain viisi kuukautta ennen konsolin julkaisua. Vaikka E3 on tältä vuodelta peruttu, eikä Sony olisi osallistunut messuille muutenkaan, voisi PS5:n esittelyä odottaa aivan lähikuukausien aikana, jos konsoli todella tänä vuonna julkaistaan.

2) PS5 saattaa kärsiä teknisistä ongelmista

Tuoreen huhun mukaan PlayStation 5 kärsii komponenttien ylikuumenemisesta, ja tämä saattaisi johtaa siihen, että konsolin rakenne ja ulkonäkö jouduttaisiin vielä suunnittelemaan uudelleen. Huhu on kiistatta aika heikoissa kantimissa, mutta Windows Centralin toimittajat väittävät useiden nimettömien lähteiden kertoneen heille samaa, kuten Tweaktown raportoi.

Kuten sanottu, voi olla että tämä on täyttä puppua, mutta huhun mukaan ylikuumenemisen aiheuttamat ongelmat voisivat lykätä julkaisua 6-12 kuukautta. Ainakin Kotakun toimittaja ja peliteollisuuden sisäpiiriläinen Jason Schreier on torpannut huhun täysin.

3) Koronavirus voi vaikuttaa valmistukseen

Jo helmikuussa, ennen kuin koronavirus oli vielä levinnyt pandemiaksi, kerrottiin Nintendo Switchin kärsivän tuotanto-ongelmista koronan ja sen aiheuttamien karanteenien vuoksi. Ongelma palautuu siihen, missä konsolit ja niiden komponentit valmistetaan, ja tämän voi helposti kuvitella vaikuttavan myös PlayStation 5:n tuotantoon.

Kuvaavaa on myös se, mitä Sony on jättänyt toistaiseksi sanomatta koronan vaikutuksista. Noin viikko sitten yhtiön peleihin ja verkkopalveluihin keskittyvä osasto julkaisi lausunnon, jonka mukaan koronan ei pitäisi vaikuttaa pelien julkaisuaikatauluihin. Sony ei kuitenkaan kommentoinut tilanteen mahdollista vaikutusta PS5:n valmistukseen ja julkaisuun.

LUE MYÖS: Sony rauhoittelee pelaajia: Pelit ilmestyvät ajallaan koronaviruksesta huolimatta

4) Lama saattaa lykätä julkaisua

Maaliskuun alulla kerroimme, kuinka pelisivusto VG24/7 maalasi ensimmäisten joukossa uhkakuvia PlayStation 5:n ja Xbox Series X:n myöhästymisestä koronaviruksen takia. Jo ennen epidemian muuttumista pandemiaksi sivusto ennusteli myös, että koronan aiheuttama taloudellinen matalasuhdanne voi sekin saada yhtiöt lykkäämään konsolien julkaisua, vaikka laitteet saataisiinkin valmiiksi.

Päättely on lopulta hyvin yksinkertainen: koronan tiedetään aiheuttavan suuria taloudellisia ongelmia ympäri maailmaa, mikä tarkoittaa väistämättä tiukkoja aikoja myös kuluttajille. Tällaisessa tilanteessa ei välttämättä kannata tuoda markkinoille uutta, hintavaa pelikonsolia, sillä sen myyntiluvut jäävät auttamatta pienemmiksi. Sonylla saatettaisiin siis nähdä parhaaksi pelata varman päälle ja lykätä konsolin julkaisua siiheksi, että maailmantalous on lähtenyt uuteen nousuun.

5) Myös pelit myöhästyvät

Sanoi Sony mitä sanoi, on koronapandemia jo nyt johtanut useampien pelijulkaisujen lykkääntymiseen. Viime viikolla kerroimme Wasteland 3:n, The Last of Us Part II:n, sekä Iron Man VR:n lykkäyksistä, ja tämä kolmikko jää tuskin viimeisiksi peleiksi, jotka tänä vuonna myöhästyvät aikataulusta.

Yksittäisten pelijulkaisujen myöhästyminen ei tietysti vielä vaikuta PS5:n julkaisuun. Vaikuttaa kuitenkin erittäin mahdolliselta, että jos useammat konsolin suurista julkaisupeleistä lykkääntyisivät, saattaisi Sony lykätä myös koko pelialustan julkaisua. Julkaisupelit ovat uudelle konsolille elintärkeitä, sillä aika harva on valmis maksamaan uudesta laitteesta, jos sillä voi pelata vain vanhoja pelejä ja muutamia indiepelejä.

PS5 tarvitsee siis suuret ”sisäänheittopelinsä”, ja jos nämä lykkääntyvät, tietää se huonoa myös konsolin julkaisulle. PS5:n julkaisupeleistä on kuitenkin paljastettu vasta muutama, joten näistä lykkäyksistä ei välttämättä edes kerrottaisi julkisuudessa.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat