Uusimmat

Civilization V sai uusia leluja ja uutta kokeiltavaa – arvostelussa Brave New World

09.07.2013 20:00 Jukka O. Kauppinen

Miikka Lehtonenmatkusti sivilisaatioiden suuriin syvyyksiin ja rakensi Broadwayn ihmeen. Mitä muuta legendapelisarjan uusin osa meille tarjoilee, kovan lisärihintalapun lisäksi?

Maailman muuttuessa globaalimmaksi alkaa myös kulttuurinvaihto, kun vaikutteet leviävät kaupungista toiseen. Sivilisaatiot avaavat kaupunkiensa välille kauppareittejä, joita pitkin kulkee hyödykkeiden ohella ideoita ja ajatuksia. Alkupelissä uskonnot leviävät kauppareittejä pitkin ja saavat joko tuulta purjeisiinsa tai aikaan vihaisen inkvisiition, kun irokeesit eivät halukaan oppia Humpismin riemuja.

Mutta kun sivistys valtaa alaa, karavaanien ohella kaupungista toiseen virtaa myös turisteja. Silloin vahvoilla ei ole se, jolla on suurimmat tykit vaan se, jolla on kirkkaimmat tähdet. Pala palalta voimakkain kulttuuri valtaa alaa muuallakin aiheuttaen vastarintaa ja järkytystä, kunnes lopuksi kaikkialla raikaa makkaranuotion ääressä humppa.

Kun sivilisaatiot karistavat lopultakin antiikin pölyt ja taikauskot kintereilleen, on aika valita ideologia. Tarjolla on kolme vaihtoehtoa, joiden avulla sivilisaatiotaan voi kehittää haluamaansa suuntaan. Saman ideologian jakavat sivilisaatiot tulevat paremmin toimeen keskenään kun taas vaikka totalitäärinen ja vapautta rakastava kansa eivät tule kovin hyvin toimeen keskenään.

Lue koko arvostelu: Civilization V: Brave New World (Mac, PC)

Lisää aiheesta

Civilization 5 (PC)

Civilization V: Gods & Kings -ennakko (PC, Mac)

Sid Meier’s Civilization Revolution (PS3, 360)

Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

Wiikon wanha: Civilization