Uusimmat

Civilization V: Gods & Kings -ennakko (PC, Mac)

14.05.2012 18:30 Miikka Lehtonen

Kehittäjä: Firaxis
Julkaisija: 2K Games
Testattu: PC
Tulossa: PC, Mac
Julkaisu: kesäkuu 2012
Pelin kotisivu: www.civilization5.com
Testaaja: Miikka Lehtonen

Kun Civilization V ilmestyi, eräs pelaajien yleisimmistä naputuksen aiheista oli, että nelosesta tuttu uskonto oli jäänyt pelistä pois. Firaxis kommentoi jo tuolloin pohtivansa asiaa, ja hartaastihan he pohtivatkin. Uskonto nimittäin palaa peliin vasta nyt, maksullisen lisäosan myötä.

Hihhuloinnin ohella Gods & Kings tarjoaa uusia sivilisaatioita, mahdollisuuden vakoilla kilpailijoita, sekä pari miniskenaarioita. Kaikki tämä 20 euron euron hintalapulla. Mahtaako olla rahan arvoista?

Gods & Kingsista osui testiin ennakkoversio, joka sisältää merkittävän osan lisälevyn ominaisuuksista, mutta ei kaikkia. Peli kun päättyy sillä sekunnilla, kun joku kehittää vakoilun jalot taidot. Niinpä siitä pääpotista, eli uskonnosta ja vakoilusta, näimme vain sen ensimmäisen puoliskon.

Ja kyseessä todella on ensimmäinen puolisko, sillä Firaxiksen suunnitelmissa uskonto on merkittävä tekijä pelin alkuosassa, mutta renessanssin jälkeen ihmiskunta muuttuu sekulaarisemmaksi ja uskonto jää taka-alalle. Vilkaisu vaikka Lähi-Itään kertoo, että ilmeisesti tätä ei ole kerrottu vielä aivan kaikille, mutta Civilization on aina pyrkinyt abstrahoimaan monimutkaisia käsitteitä. Niin nytkin.

Käytännössähän homma menee niin, että jo aivan pelin alkupuolilla pääsee luomaan itselleen pantheonin, eli jumalkokoelman, joka sitten kehityksen kehittyessä formalisoidaan viralliseksi uskonnoksi, jonka riemuja levitetään pitkin maailmaa sanan tai säilän avulla.

Itse yllätyin ja rehellisesti sanoen myös hieman petyin siitä, miten rajoittunut uskontojärjestelmä on. Käytännössä se tiivistyy neljään valintaan, joiden avulla muokataan kasaan uskonnon keskeiset teesit ja siitä saatavat hyödyt. Tarjolla ei ole mitään hillittömän leveää valikoimaa, vaan käytännössä mukaan mahtuneet tusina maailmanuskontoa on pilkottu palasiksi, joista oman uskontonsa saa kasata.

Pyhä copyright-rikkomus

Omissa suunnitelmissani oli luoda uskonto, jossa palvotaan neljää elementtiä ja odotetaan, että Metzen, myyttien legendaarinen Maailmanshamaani, palaa takaisin vapauttamaan meidät kaikki kliseisen tarinankerronnan ikeen alta. Olin jo hyväksynyt ennakkoon, että joutuisin tekemään uskontoni suhteen hieman uhrauksia, mutta todellisuus yllätti silti.

Oli toki selvää, että koska Civilization pyrkii mallintamaan todellisia asioita, sen uskonnotkin tulisivat olemaan vain ideologioita, eivätkä totuuksia. En siis odottanut oikeasti, että Metzen nousisi Thrallina syvyyksistä heittämään toteemia naapurini niskaan, mutta toivoin saavani uskontooni messiashahmon, elementtivoimien palvontaa, toivon taistelussa urhoollisesti kaatuvien heräämisestä uudelleen ja niin edelleen. Toisin kävi. Näitä juttuja kun ei löydy peliin valituista oikeista uskonnoista.

Niinpä lopulta sain kasaan uskonnon, joka diggaili luontoa ja sai uskobonuksia kaupunkien ympärillä olevista metsistä, sai ostaa uskopisteillään alkukantaisia yksiköitä ja saa uskobonuksia tuhotessaan vihollisia kaupunkiensa lähellä. Olisin myös voinut pistää pojat kumartelemaan kirkoissa, temppeleissä tai moskeijoissa tai vaikka päättänyt, että minun uskontoni takoo miekat auran teriksi ja saa bonuksia maanviljelyyn.

Kun se Ö-luokan Warcraft-laina sitten on valmis, uskonto lähtee leviämään pitkin maailmaa. Jotkut teesit tuovat bonuksia muissa kaupungeissa asuvista uskovista, tai vaikka 100 kultarahaa, kun naapurin kaupunki oppii warcraftismin riemut ja ryhtyy maksamaan 13 euron kuukausittaista jäsenmaksua. Ja siinä se uskonto sitten suunnilleen onkin. Naapurit hermostuvat jos Washington yllättäen kääntyy buddhismista warcraftismiin, mutta mitään tosiuskovien ristiretkiä tai muuta hauskaa pelistä ei löydy. Edes profeettoja ei ole nimetty, toisin kuin pelin muut suuret henkilöt. Ja syynkin toki keksii. Mikä mahtaisi olla reaktio, jos netissä leviäisi videoita, joissa – vaikka ihan hatusta temmattuna – joku päräyttäisi hevoskärryillä Muhammedin suohon? Mutta vaikka ymmärtäisin miten, uskonto tuntuu silti vähän puolivillaisen siloitellulta ja siistityltä versiolta niistä aatteista, joiden voimin ihmiset ovat tehneet pahaa toisilleen vuosituhansien ajan.

Steampunk-Mooses

Vakoilusta en siis uskalla vielä sanoa mitään, koska sitä ei tosiaan previkkaversiosta löytynyt. Tiettävästi sen avulla voi varastaa naapureiltaan teknologiaa, tai vaikka oppia heidän salaisuuksiaan kiduttamalla kiinni jääneitä vakoojia. Hauskalta kuulostaa, mutta käytännön toteutuksesta en uskalla vielä sanoa mitään. Palaamme asiaan siis arvostelukappaleen myötä.

Lopullinen peli tarjoaa myös pinon uusia sivilisaatioita, joista vain pari oli päätynyt ennakkoversioon. Ne ovatkin ehkä se paketin konkreettisin hinnankorottaja, sillä DLC:nä ostettuna sivilisaatiot – joista vain Espanja on tainnut olla aiemmin saatavilla lisälevyn ulkopuolella – maksavat pari euroa kappaleelta.

Niiden ohella tarjolla tulee olemaan pari erityistä skenaariota, joista toisessa rällätään steampunk-hengessä höyrymonokkelit naamalla pitkin maailmaa.

En toki uskalla vielä sanoa paketista mitään lopullista, sillä en ole päässyt pelaamaan vielä peliäkään kaikkien uudistusten kanssa. Täten lopulliset tuomiot jäävät, kuten aina, arvostelun pariin. Nyt näyttäisi siltä, että Gods & Kings on mielenkiintoinen lisämauste Civilization V:n herkulliseen puffettipöytään, mutta ei välttämättä niin elintärkeä paketti, että kaikkien pitäisi sitä heti sännätä ostamaan. Muuttaako lopullinen versio mielipidettä? Se selviää kesäkuussa.

 

 

Lisää aiheesta

Civilization 5 (PC)

Civilization III: Play the World (PC)

Sid Meier’s Civilization Revolution (PS3, 360)

Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

Wiikon wanha: Civilization

Lue myös

Combat Mission: Battle for Normandy – Commonwealth Forces (Mac, PC)

Naval War Arctic Circle (PC)

Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai (PC)

Tribes: Ascend (PC)

Unity of Command (PC)

Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360)