Uusimmat

Teknokynttilät vaarantavat joulurauhan

18.12.2008 15:45 Jukka O. Kauppinen

Uusin tekniikka ei aina sovi kaikkien käyttöön. Esimerkiksi LED-tuikkukynttilät ovat nyt osoittautuneet joulun uusimmaksi uhkatekijäksi. LED-kynttilöillä tavoitellaan turvallista joulumieltä ilman tulipalon vaaraa. Mutta pieleen menee, jos LED-kynttilä yritetään sytyttää tuleen.

Niin moni on yrittänyt sytyttää paristokäyttöistä LED-kynttilää tuleen, että Turvatekniikan keskus Tukes julkaissut varoituksen LED-kynttilöiden vaaroista.

Etenkin vanhempien henkilöiden tai lasten saattaa olla vaikeata erottaa paristokäyttöisiä LED-tuikkukynttilöitä vastaavista tavallisista lämpökynttilöistä. Ilmoitetuissa tapauksissa kynttilää sytyttänyt henkilö on olettanut sytyttävänsä perinteistä tuikkukynttilää, koska kynttilät ovat muodoltaan lähes samanlaisia. Sytyttäessään LED-tuikkukynttilän tulitikulla palamaan ei sytyttäjä välttämättä huomaa vaaraa, sillä aluksi liekki ei juuri eroa tavallisesta tuikkukynttilästä. Liekin palaminen voimistuu melko nopeasti aiheuttaen tuikussa sisällä olevan pariston ylikuumenemisen ja räjähtämisen, jonka seuraukset saattavat olla hyvinkin vakavat.

Olkaa varovaisia siellä ulkona. Ja jos annatte jollekulle LED-kynttilöitä, koettakaa takoa heidän päähänsä niiden oikea käyttötapa. Sytyttäminen tapahtuu napista, ei tulitukulla.

Vaikeaa se on ollut ennenkin.

Lue myös

Arvostelu: SingStar Vol. 3 (PS3)

Arvostelu: Tom Clancy’s Endwar (PS3, 360)

Indie-herkuttelu Aquaria nyt Steamissä alehintaan

Kauhistuttavia elokuvakokemuksia – lukijoiden kertomuksia

Maailman vanhin tietokone veivattiin uudestaan käyntiin