Uusimmat

Australialaismies voitti Googlen oikeudessa – nyt Google voi joutua sensuroimaan hakuaan

29.01.2022 20:16 Muropaketin toimitus

Australian korkeimman oikeuden vuoden 2020 päätöksellä voi olla ikävä vaikutus koko Internetiin, sillä se saattaa pakottaa Googlen sensuroimaan hakutuloksia ainakin Australiassa. Näin voi käydä, jos australialaismiehen kunnianloukkaussyytteen tuomion annetaan olla voimassa.

Tapaus kiertyy George Defterosin ympärille, joka tunnettiin aiemmin Melbournen rikollispiirien asianajajana. Defteros haastoi Googlen oikeuteen hänen menneisyyteen liittyvistä väitteistä, sillä hänen mukaansa vuoden 2004 artikkelin hakutulosten julkaiseminen Googlen hakukoneessa loukkasi häntä.

Kyseessä on The Age -lehden artikkeli, jossa annettiin ymmärtää Defterosista tulleen enemmän kuin vain rikollisten asianajaja, sillä hän oli väitetysti heille myös ystävä ja uskottu, ja ihmissuhteet ylittivät ammatilliset rajat. Artikkelissa kerrottiin myös murhasyytteistä, joita Defteros sai kolmen miehen surman tutkinnan yhteydessä. Viranomaiset peruuttivat syytteet Defterosia vastaan vuonna 2005.

Defterosin asianajajat ottivat yhteyttä Googleen helmikuussa 2016 ja pyysivät tietotekniikkajättiä poistamaan artikkelin, mutta Google kieltäytyi vedoten siihen, että The Age oli hyvämaineinen lähde. Hakutulos poistettiin lopulta joulukuussa 2016.

Kiista hakutuloksista päätyi tuomioistuimiin ja Defteros sai vuonna 2020 Googlelta 40 000 dollaria vahingonkorvauksia kunnianloukkauksesta. Korkeimman oikeuden tuomari Melinda Richards sanoi, että artikkeli tai Google-hakutulos eivät kertoneet, että Defterosin murhasyytteet olisi hylätty. Google valitti päätöksestä, mutta muutoksenhakutuomioistuin hylkäsi sen.

Valituksessa Google sanoi, että ”hyperlinkki ei sinänsä ole viesti siitä (sisällöstä), mihin se linkittää”, ja että verkkosivustojen pitäisi olla vastuussa vain, jos hyperlinkki ”toistaa sen kunniaa loukkaavan asian, johon se linkittää”.

Googlen mielestä ”väistämätön seuraus siitä, että muutoksenhakutuomioistuimen päätös jätetään ennalleen on se, että Googlen on toimittava sensuroijana sulkemalla pois hakutuloksistaan ​​verkkosivut, joista on tehty valitus, vaikka verkkosivu voisi olla kiinnostava suurelle osalle sitä etsivistä ihmisistä”. Google lisäsi vielä, että näin olisi tehtävä, vaikka kyseessä olisi luotettavana pidetty uutislähde.

Viime vuoden syyskuussa Australian korkein oikeus päätti toisessa tapauksessa, että uutissivustojen on katsottava olevan vastuussa Facebook-sivuilleen lähetetyistä kunniaa loukkaavista viesteistä. Tämä päätös johti siihen, että jotkut julkaisut estivät australialaisia ​​pääsemästä Facebook-sivuilleen.