Uusimmat

Intelin 13. sukupolven Raptor Lake -lippulaivasuorittimen kellotaajuus nousee korkealle – myös muita parannuksia

14.04.2022 20:36 Muropaketin toimitus

Intelin tämän hetken parhaiden kuluttajasuorittimien Intel Alder Lakejen seuraaja on nimeltään Raptor Lake. Se jatkaa samalla hybridiarkkitehtuurilla, jollainen nähtiin myös Alder Lakeissa. Kyseisen arkkitehtuurin ideana on yhdistää suorituskykyisiä P-ytimiä ja energiatehokkaita E-ytimiä. Parannuksina kellotaajuus, ytimien ja säikeiden sekä välimuistin määrä kasvaa.

Kellotaajuudet tulevat nousemaan korkealle Raptor Lake -suoritinperheen lippulaivassa, Core i9-13900K:ssa. Twitter-vuotaja @OneRaichun mukaan kellotaajuus kasvaa kyseisen suorittimen kohdalla 5,8 gigahertsiin saakka. Nykyinen, vastikään julkaistu, lippulaiva Core i9-12900KS puolestaan yltää 5,5 gigahertsiin saakka.

Nykyisten tietojen mukaan Raptor Lake -suorittimien myötä niin ikään ytimien ja säikeiden määrä kasvaa. Ytimiä on luvassa 24 ja ja säikeitä 32. Core i9-12900KS  tarjoaa vastaavasti 16 ydintä ja 24 säiettä.

Ytimien ja säikeiden lisäksi Intelin odotetaan myös lisäävän Raptor Lake -mallistossaan huomattavasti välimuistin kokoa. Core i9-13900K:n odotetaan saavan 68 megatavua välimuistia, jonka pitäisi auttaa varsinkin pelisuorituskyvyssä.

Raptor Lake -suorittimien tulosta markkinoille ei ole vielä tarkkaa tietoa. Ne julkistetaan mahdollisesti tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.