Uusimmat

IL-2-lentosimulaattorisarja jatkuu 1946-hengessä

11.10.2006 14:31 Jukka O. Kauppinen

Suomessakin suurta suosiota nauttiva IL-2-lentosimulaattorien perhe saa jatkoa marraskuussa. IL-2 Sturmovik: 1946 on pohjimmiltaan laaja lisälevy, mutta se sisältää samalla myös itse emopelin ja aikaisemman, vain internetissä kaupatun Pe-2-laajennuksen. Luvassa on näin ollen käsittämättömän massiivinen paketti virtuaalilentäjien iloksi.

Toinen maailmansota loppui vuonna 1945. Kaikilla osapuolilla oli kuitenkin työpöydällään melkoisen herkullista lentokalustoa, ei vähimmin saksalaisilla. Pieni stressi innostaa joskus ihmeisiin työelämässä, ja Saksa oli toisen maailmansodan alkumenestysten jälkeen joutumassa todella ahtaalle. Sodan viimeisinä vuosina piirustuspöydillä nähtiinkin uskomattomia lentolaitteita, joista osa ehti jopa prototyyppiasteelle.

Spekuloidaan, että jos Euroopan sota olisi jatkunut vielä muutaman kuukauden, olisi ilmasodan tilanne voinut muuttua tuntuvastikin. Moni saksalainen ase oli niin lähellä valmistumista. Ilmasta-ilmaan ohjukset olivat jo koekäytössä, samoin maasta ilmaan laukaistavat ilmatorjuntaohjukset. Suihkuhävittäjien tuotanto oli kehittynyt, Heinkel 162 –suihkuhävittäjä oli tulossa laajempaan palveluskäyttöön ja Messerschmitt 262:t varustettiin tehokkailla R4M-raketeilla. Sodan kulkuun nämä eivät olisi vaikuttaneet – mutta entä jos kuitenkin? Ja kaikki ne muut laitteet? Entä liittoutuneiden suihkuhävittäjät?

1946 onkin herkullinen annos sekä todellista ilmailuhistoriaa että spekulaatioita.

Ruhrstal X-4 -ohjus oli maailmanhistorian ensimmäinen ilmataisteluohjus. Lankaohjautuvassa ohjuksessa oli sekä kosketussytytin että sensori, jonka avulla ohjus räjähti havaitessaan olevansa viholliskoneen lähellä. Ohjuksia ehdittiin todennäköisesti käyttää jonkin verran ilmataisteluissa länsiliittoutuneiden pommikoneita vastaan.

Mitä uutta?

1946 itsessään on lisälevy, mutta samalla se sisältää myös pelaamiseen vaadittavan pelin. Ja jos joku ei ole herkutellut aivan kaikilla IL-2-sarjan julkaisuilla, nyt kannattaa. 1946 näet sisältää kaikki simusarjan aikaisemmat julkaisut. Siis aivan koko setin. Kaikki julkaistut osat ja lisärit. Eli:

– IL-2: Forgotten Battles

– IL-2: Ace Expansion Pack

– Pacific Fighters

– IL-2: Pe-2

Sekä näiden päivitykset. Kun tähän vielä pistetään 1946:n herkut, niin ei pitäisi lenneltävän loppua heti.

1946:n ekslusiiviin, upouuteen sisältöön lukeutuu kaikkiaan 32 lennettävää lentokonetta. Näistä ei ole vielä julkaistu kattavaa listaa, mutta varmistettuja koneita ovat ainakin IL-10-rynnäkkökone, venäläinen suihkuhävittäjä MiG-9 sekä saksalainen suihkupommituskone Arado Ar-234 Blitz. Kuvista voi myös päätellä, että myös Ta-183 työnnetään esiin salaisesta hangaaristaan.

1946-sisältää myös aikaisemmin erillisenä tuotteena pidetyn Sturmoviks Over Manchurian. Siten 1946:ssa on loppusodan ja sodanjälkeisen ajan suihkarikaluston ohella myös Kauko-Itään liittyvää aineistoa ja koneita.

1946 tuo muassaan myös uusia karttoja, jotka sijoittuvat muun muassa Neuvostoliiton alueelle Kieviin, Manchuriaan ja Burmaan. Uudet kampanjat tarjoavat pelattavaa saksalaisille, venäläisille ja japanilaisille.

Kolme pelin yhdeksästä uudesta kampanjasta sijoittuvat vaihtoehtohistoriaan, jossa sota jatkuu edelleen Saksan ja Neuvostoliiton välillä – vuonna 1946, kuinkas muuten.

Loppusilauksena mukana tulee myös lähemmäs 1000 uutta maalausta lentokoneisiin, Making Of –videoita ja muuta mukavaa höystettä. 450-sivuinen (oletettavasti digitaalinen) Plane Guide sisältää tietoa kaikista simulaattorin pelaajan lennettävistä lentokoneista.

Vaikka sitä ei erikseen lehdistömateriaaleissa mainitakaan, niin 1946 tuo muassaan varmasti myös päivityksiä itse simulaattoriin.

Jos edellinen lisälevy, Pe-2, jäi väliin, niin sen 95 kampanjatehtävää, yksin- ja moninpelit sekä Pe-2/Pe-3-koneet ovat osaltaan tietysti mielenkiintoisia.

Kaiken kaikkiaan, kaikki simulaattorisarjan osat ja lisälevyt yhteen laskien, Sturmovik: 1946 tarjoaa 229 lentokonetta lennettäväksi. Tähän päälle jokunen sata tekoälyn lentämää konetyyppiä.

Sturmovik: 1946 ilmestyy marraskuussa. Simulaattori tykkää vähintään keskitehoisesta pc-koneesta, mutta masiina saa mieluusti olla tykimpikin.

Sturmovik-sarjan taustalla on venäläinen 1C: Maddox Games –pelistudio. Sarjan julkaisee Ubisoft.

Lue myös:

IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles (PC)

IL-2 Forgotten Battle: Ace Expansion Pack (PC)

Ja Virtuaalilentäjät ry aiheesta:

IL-2 Sturmovik / IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles & Ace Expansion Pack / Pacific Fighters

 

Mikä innostaisi eniten?

Katso tilanne vastaamatta