Uusimmat

Star Wreck jatkaa voittokulkuaan – Universal julkaisee Imperial Editionin

13.10.2006 11:51 Jukka O. Kauppinen

Vuonna 1992 Star Wreck oli pieni kaverien iloksi tehty animaatio. 2005 internet-levitykseen julkaistu Star Wreck VI oli elokuvateollisuuden raja-aitoja ravisuttanut raskaan sarjan elokuva, joka nauttii myös hämmästyttävän laajasta mainstream-suosiosta. Seitsemän vuoden ajan tehty ilmaiselokuva on sittemmin tuonut leivän tekijöilleen, jotka ovat jatkaneet sekä tutun Wreck-teeman että uusien, osittain hämmästyttäviltä kuulostavien teemojen parissa. Niin, ja tämä viimeisin Star Wreck ilmestyy nyt toisenkin kerran dvd:llä. Tosin ei enää omakustanteena, vaan Universal Picturesin kautta.

Hämmästyttäviä aikoja, hämmästyttäviä tekoja. Muutoin ei voi kuvata Wreck-Torssosen, Timo Vuorensolan ja muiden tuotantoyhtiö Energia Productionsin poikien aikaansaannoksia.

Etenkään nyt kun 14 vuoden ikäinen Star Wreck on tavallaan aikuistunut. Henkisesti se on yhä ilkivaltainen ja anarkistinen luomus, ja keisari Pirkin esiintymiset ovat aina yhtä hupaisia elämyksiä. Wreckin luoja ja myös täysamatöörinä näyttelijän hommiin joutunut Torssonen vetää keisari Pirkin roolia antaumuksella. Itsekeskeinen, omahyväinen ja sovinistinen Pirk on hahmo, joka toisaalta yhtaikaa ärsyttää suunnattomasti, toisaalta tekisi mieli vetää vormu päälle ja liittyä P-liiton riveihin.

Eli miten Wreck muka on aikuistunut? Ei ehkä sisällöllisesti, mutta se on kasvanut vastoin kaikkia odotuksia osaksi populäärikulttuuria ja science fictionin kenttää. Samalla se jatkaa elokuvamaailman ravistelua.

Wreck loikkaa Universal Picturesin tähtirekeen

In The Pirkinningin nettijulkaisu säväytti elokuvamaailmaa toden teolla. Ettäkö Tuntematon sotilas jäi tuntemattomien hyypiöiden scifi-komedian jalkoihin maailman katsotuimpana suomalaisena elokuvana? Ai että elokuvan latausten laskeminen lopetettiin neljän miljoonan jälkeen, ja elokuvaa ladataan edelleen virallisilta sivuilta ”tuhottomia määriä joka päivä”?

Ja nyt sitten kaksi uutta merkittävää uutista.

Ensinnäkin: In The Pirkinningistä ilmestyy uusi dvd-painos. Onhan se ennestäänkin dvd:llä, mutta pienimuotoisena omakustanteena. Uusi versio, Imperial Edition, on tehty rankalla kädellä uusiksi. Elokuvan tehosteet on uusittu niin, että esimerkiksi avaruusalukset ovat nyt aivan uudenlaisia. Omannäköisiä. Samalla avaruustaistelut ja tehostekohtaukset on luotu uusiksi, aiempaa näyttävimmiksi ja pikkutarkemmiksi.

Toisekseen Star Wreck In The Pirkinning: Imperial Edition ei ole enää mikään harrastajaporukan keittiössä kavereilta lainatuilla pc-koneilla kokoonkasattu omakustanne. Ehei. Nyt kuvassa on Universal Pictures.

Imperial Editionin julkaisee sekä Suomessa että kaikissa Pohjoismaissa eräs maailman suurimmista elokuvayhtiöistä.

Pitkälle on menty suoraan nettiin julkaistuista, kavereille tehdyistä leffoista.

Universalille ja Energialle dvd-julkaisu on monella tapaa rajojen rikkomista, koko maailman mittakaavassa. In The Pirkinning: Imperial Edition on ensimmäinen internet-elokuva, joka julkaistaan myös kaupallisesti. Lisäksi se on ensimmäinen Universal Picturesin julkaisema kotimainen elokuva.

”Universalilla ei ole ollut aikaisemmin suomalaisia elokuvia valikoimissaan. Heti elokuvan nähtyämme ajattelimme, että tämä voisi olla nyt se. Projekti otettiin työn alle ja olimme samoilla linjoilla jo ensimmäisellä tapaamisellamme”, kertoo Universal Picturesin edustaja.

”Me juttelemme muustakin kuin Star Wreckistä”, Universal lisää loppuun cliffhangerina. Jos Rautataivas muotoutuu oikein, ehkä se näin ollen nähdään aitona dvd:nä paljon nopeamminkin?

Imperial Edition

In The Pirkinningiä tehtiin seitsemän vuotta. Miten sitä siis ehdittiin muokata näin nopeasti, näin uusiksi? Puolet tehosteista, samoin kaikki avaruusalukset – alle vuodessa, kun leffaa tehtiin alkujaan seitsemän vuoden ajan?

Yksi kiitos kuuluu HP:lle. Aikaisemmin tänä vuonna julkistettiin Energian ja HP:n yhteistyösopimus, jonka myötä Wreck-tiimi sai käyttöönsä kunnon renderointiarsenaalin.

”Nyt 20 konetta laskee efektejä, siinä missä ennen jouduttiin tyytymään 733 Celeroniin”, Timo Vuorensola ynnää.

”Efekti tulee valmiiksi jo saman päivän aikana, kun ennen piti odottaa jopa viikkoja”, jatkaa efektimestari Torssonen.

Uusittujen ja paranneltujen efektien ohella myös alukset on uusittu. Alkujaan käytettiin elokuvan ja parodian hengessä aivan esikuviensa näköisiä aluksia. Tekijät haaveilivat omista aluksista, mutta käytännön syistä niiden tekeminen ei ollut aikaisemmin mahdollista.

”Olen aina haaveillut täysin omista Star Wreck -aluksista”, Torssonen kertoo. ”Laivaston, jota keisari Pirk hallitsee itsevaltiaana, pitää myös näyttää pelottavalta: alukset ovat raskaita, tuhovoimaisia ja hyökkääviä.”

Esimerkiksi uusi CPP Potkustart -alus onkin muotoutunut monella tapaa erilaiseksi. Raskaammaksi, kulmikkaammaksi, massiivisemmaksi. Aluksen olemukseen on haettu tuntumaa esimerkiksi sukellusveneistä, siksi aluksen päältä huomaakin suorastaan massiivisen komentotornin. Eivätkä avaruuksia halkovat lasersäteet sinkoile enää rungon rakosista, vaan kunnon tykkitorneista. Ja jotta taistelualuksen fiilis olisi täydellinen, on alus tietysti myös panssaroitu. Kunnolla.

Uudet avaruusalukset ovat tamperelaisen Juuso Mäkelän suunnittelemia. Aluksissa on haettu sekä tarkempaa yksityiskohtaisuutta että hahmojen persoonaa kuvastavaa tyyliä. Niinpä P-liiton aluksissa on ”rouheaa venäläisrealismia”, kun taas Baabel 13:sta laivaston henkeä on haettu enemmänkin Yhdysvaltain laivastosta. Ruotsalaistakin henkeä löytyy…

Tosin uudella renderointifarmilla oli sivuseurauksensakin. Viime kesä oli kuulemma erinomaisen helteistä. ”Töihin tullessa piti ensimmäiseksi avata kaikki ovet ja ikkunat. Sitten vasta uskalsi koskettaa hiirimattoa. 20 konetta 64 neliön toimistossa paahtoi hieman lämpöä”, pojat muistelevat viime kesää. No, eivätpähän kovemmatkaan talvipakkaset pelota. Mutta kesä se on ensi vuonnakin, muistakaapa se.

HP:n mukaan vastaavalla kalustolla on tehty myös Jadesoturi-elokuvan tehosteet.

Imperial Edition julkaistaan tupla-DVD:nä. Elokuvan uudistettujen tehosteiden lisäksi mukana on myös tuhti paketti poistettuja kohtauksia, hörhöilyjä elokuvan seitsemän tuotantovuoden ajalta, ja kolme uutta dokumenttia – muun muassa Tuotantoyhtiö Energian seuraavasta pitkästä elokuvasta, Rautataivaasta.

Extrat lienevät melkoisen vekkulia katsottavaa. Vuosien mittaan extramateriaalia oli kertynyt laatikollinen ja tekijät uskalsivat viimein tarttua niihin. Eikä ”niissä ole amerikkalaistyylistä kaverien hehkutusta ja toisten näyttelijöiden ylistämistä. Kaikki kyllä haukutaan vuorollaan.”

Imperial Edition saapuu kauppojen hyllyille 13. joulukuuta.

Uusi, uljas P-Liiton laivasto.

CPP Potkustart @ Imperial Edition.

Zoomattu detaljikuva edellisestä kuvasta.

Star Wreck: In the Pirkinningin tuore maailmanhistoria

Julkaisunsa jälkeen Star Wreck: In the Pirkinning on niittänyt mainetta ympäri maailmaa. Seuraava aikajana kertoo lyhyesti, mitä on tapahtunut.

2005

20.8. – Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvan ensi-ilta Tampereen Kinopalatsissa.

23.8.-1.9.  – Wreck on Wings -julkaisukiertueella nähdään Star Wreck -elokuva neljällä klubilla Turussa, Tampereella, Lappeenrannassa ja Helsingissä. Mukana kiertueella ovat myös helsinkiläisbändit Roihu ja Poets of the Fall. Kaikki tilaisuudet ovat loppuunmyytyjä.

1.10. – Star Wreck: In the Pirkinning julkaistaan ilmaiseen Internet-levitykseen. Levityksen tarjoaa nykyinen verkkopalveluiden tarjoaja Nebula.

4.10. – Elokuvaa on ladattu Star Wreck -verkkosivustoilta 400,000 kertaa.

5.10. – Reuters julkaisee Star Wreck -elokuvasta kertovan uutisensa, jonka ansiosta tieto elokuvasta leviää ympäri maailmaa.

22.11. – Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvaa on ladattu yli 3 miljoonaa kertaa, ja lehdistössä puhutaan jopa ”kaikkien aikojen katsotuimmasta kotimaisesta elokuvasta”.

9.12. – Pirkanmaan Taidetoimikunta myöntää Star Wreck -elokuvalle kulttuuripalkinnon.

19.12. – Tampereen Keskustorin kupeeseen avataan The Star Wreck Store -niminen myyntipuodin ja liiketilan yhdistelmä, jossa Energia alkaa työstämään seuraavia tuotantojaan.

30.12. – YleX myöntää Star Wreck -elokuvalle Tuoren Populaarikulttuuriteko -palkinnon.

2006

20.1. – Star Wreck: In the Pirkinning esitetään Tromsön kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Norjassa.

28.1. – YLE 2 -kanava näyttää Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvan.

2.2. – Pelit-lehti myöntää Star Wreckille erityispalkinnon vuotuisessa gaalassaan.

4.2. – Digikanava YLE Teema näyttää Star Wreck -lauantaina kaikki edelliset Star Wreck -elokuvat, sekä Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvan. Star Wreck -lauantai uusitaan 1.7.

26.2. – Keisari Pirk kilpailee Satusuomalainen tittelistä 40 tunnetuimman satuhahmon joukossa YLE:n järjestämässä kilpailussa. Pirk sijoittuu kilpailussa neljänneksi.

8.3. – Tuotantoyhtiö Energia Oy avaa kotisivunsa osoitteeseen www.energiaproductions.fi

30.4. – Sadat ihmiset kerääntyvät kuuntelemaan keisari Pirkin vappupuhetta Tampereelle.

8.5. – Tuotantoyhtiö Energia Oy ja teknologiajätti Hewlett-Packard solmivat yhteistyösopimuksen, ja HP toimittaa Energialle tehotyöasemia, joilla Star Wreck: In the Pirkinning – Imperial Edition -tuotanto käynnistetään.

9.5. – Energia julkistaa seuraavan pitkän elokuvansa, Rautataivaan, tuotannon.

12.6. – Star Wreck: In the Pirkinning näytetään italialaisella Jimmy -kaapelikanavalla ensimmäistä kertaa.

3.-6.8. – Star Wreck -tiimi osallistuu kunniavieraina vuotuiseen Assembly-tapahtumaan.

4.8. – Tuotantoyhtiö Energia julkaisee toisen DVD-tuotteensa, Star Wreck: Legacyn, joka kokoaa edelliset viisi Star Wreck -elokuvaa vuosilta 1992-1997 samaan pakettiin.

11.8. – Kirjailija Mike Pohjolan kirjoittama Star Wreck: The Roleplaying Game -pöytäroolipeli julkaistaan Ropecon 2006 -roolipelitapahtumassa.

20.8. – Tuotantoyhtiö Energia Oy viettää Star Wreckin yksivuotisjuhlia julkistamalla Finlandia-palkitun kirjailija Johanna Sinisalon tulevan käsikirjoittamaan Rautataivas-elokuvan.

16.9. – Belgian kansallinen TV-kanava Canvas näyttää Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvan.

12.10. – Star Wreck: In the Pirkinning – Imperial Edition -tuotanto julkistetaan, ja tuotantoyhtiö Energia Oy julkistaa levitysyhteistyönsä Universal Picturesin kanssa. Samassa yhteydessä paljastetaan myös, että Energia kehittelee maailman ensimmäistä yhteisöllisen elokuvatuotannon tuotantoalustaa, ”Korpinpesää”, internetiin – yhteistyössä mm. Pöyry Groupin kanssa.

www.starwreck.com

Star Wreck on...

Katso tilanne vastaamatta