Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Arkanoid, Fallout 3, Naruto, SBK 08, Secret Agent Clank ja Soul Calibur IV (PS3, 360)

22.08.2008 18:30 Jukka O. Kauppinen

Taas yksi työntäyteinen viikko lähestyy armeliaasti loppuaan. Syksyn lähestymisen huomaa muun muassa ison budjetin pelijulkaisujen lähestymisestä ja postinkantajan suurenevista paketeista.

Arvostelurintamalla on pelejä nähty laidasta laitaan, on kuraa ja yllättäviä helmiä. eDomen arvostelussa Arkanoid DS (DS), Naruto Uzumaki Chronicles 2 (PS2), SBK 08: Superbike World Championship (PC, PS3, 360), Secret Agent Clank (PSP) ja Soul Calibur IV (PS3, 360). Lisäksi ensikosketuksessa taas kerran Fallout 3.

Arkanoid DS (DS)

Ensin oli Pong, sitten Breakout ja lopulta Arkanoid.  Allekirjoittaneelle tämä on myös pelien paremmuusjärjestys. Vanhalla kunnon Spectrumilla paukutettiin kavereiden kanssa Arkanoidia tuntikaupalla ja odotettiin innolla seuraavaa kenttää.

Eikä peli ollut ainoastaan hyvä silloin joskus. Arkanoidin idea toimii edelleen. Syystä Square Enix onkin tarttunut aiheeseen 10 vuoden jälkeen. Mutta millaisia muutoksia on tiedossa näin pitkän paussin jälkeen, ja kannattiko odottaa?

Naruto Uzumaki Chronicles 2 (PS2)

Namco Bandain puolivillaisten Naruto-animesarjaan pohjautuvien pelien sankka joukko saa tällä kertaa jatkoa PS2-toimintaseikkailusta Naruto Uzumaki Chronicles 2. Peli asettaa viiksekkään nimikkosankarin johtamat teini-ikäiset animeninjasankarit vastakkain mystisen robottinukkeja hallitsevan klaanin kanssa.

Sarjan pelit eivät ole aikaisemminkaan huikaisseet laadullaan. Tälläkin kertaa ydinkysymys lienee se, riittääkö pelissä puhtia edes sen viiksekkääseen päähenkilöön mieltyneille animehiirille? Vastaus kysymykseen on sekä ilmiselvä että selkeä.

SBK 08: Superbike World Championship (PC, PS3, 360)

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjan virallinen kisapeli saapuu pitkä odotuksen jälkeen myös uusimmalle konsolisukupolvelle. Kehittäjäksi on valittu saman lisenssin kanssa aiemmin uurastanut italialainen Milestone. Etukäteen hehkutettu realismi on simulaatiotasoinen ja näin SBK 08 tuokin konsoliprätkäilyyn uusia tuulia.

 Keskikertaisista peleistään tutuksi tullut Milestone on ottanut uusimman projektin vakavissaan, sillä tekniseksi asiantuntijaksi palkattiin kilpasarjan kaksinkertainen maailmanmestari Troy Bayliss. Australialainen on avustanut kehitystiimiä ajotuntuman kanssa. Hän on myös rakentanut kehittäjien tuella mahdollisuuden muokata pyörän tärkeimpiä liikkuvia osia varikkopilttuun sisäpuolella ennen radalla siirtymistä.

Secret Agent Clank (PSP)

Ratchet & Clank -parivaljakosta on aikojen saatossa muodostunut Jak & Daxterin ohella Sonyn platform-pelien vakiotähtiä. Virallisten eeposten lisäksi molemmat ovat myös poikineet erilaisia spinoff-seikkailuja. Daxter-pelissä päähenkilönä hääri valitettavan usein päähenkilö Jakin varjoon jäänyt avaruusrotta,. Sarjan uusimmassa osassa, Secret Agent Clank -pelissä, universumia pelastaa Ratchetin uskollinen taistelupari, peltipurkki Clank.

Secret Agent Clankin on tarkoitus olla Sly Cooper -henkinen hiiviskelyseikkailu, jossa vihollisten ja valvontamekanismien välttely on suuremmassa osassa kuin lievästi sanottuna räiskintäpainotteisissa Ratchet & Clank -emopeleissä. Tuotantoarvot ja lähtökohdat ovat kunnossa, mutta saadaanko näillä eväillä aikaiseksi kunnon peli?

Soul Calibur IV (PS3, 360)

Mätkintäpelimaailman suurin kuhina pyörii pääasiassa tunnetuimpien pitkäikäisten sarjojen ympärillä. Niin sanotun Neljän Suuren joukkoon mahtuu jokaiselle jotakin. Tekken ja Virtua Fighter ovat kombotaiteilijoiden perinteistä turpaanmätkintää Mortal Kombatien herkutellessa vaihtelevilla taistelutyyleillä, liioitelluilla superiskuilla ja aivan liian suurella määrällä verta. Astetta sofistikoituneempaa, asepainotteista taistelua on puolestaan tarjonnut mainio Soul Calibur -sarja, aina Dreamcast-ajoista saakka.

Soul Calibur- ja Soul Edge -nimisten mahtimiekkojen ja niiden kantajien ympärillä pyörivä tarina on nyt edennyt neljänteen osaansa. Laadukkuudestaan huolimatta sarjan edellinen osa jäi hieman poskettoman hyvän kakkososan varjoon, mutta miten käy tällä kertaa? Voimakeinoja pääsee joka tapauksessa käyttämään, monella tapaa.

Kuulumisia artikkelirintamalta

Aarteita pelihistorian hämäristä 2: Race Drivin’

V2.fi:n Mikko ja eDomen Jukka kävivät Tampereella huhti-toukokuun vaihteessa järjestetyssä Pelikonepeijoonit-näyttelyssä taltioimassa videolle tarinointia muutamista tietokone- ja pelihistorian kulmakivistä. Videot näytettiin alun perin AssemblyTV:ssä ja nyt ne tulevat, yksi kerrallaan, katsottavaksi molempien sivustojen kävijöille.

Toinen video kertoo vähintäänkin legendaarisesta Race Drivin’ -kolikkopelistä sekä sen vähemmän onnistuneesta Amiga-versiosta.

Fallout 3 – avointa seikkailemista ja mustaa huumoria (osa 3)

Elokuu, kuuma elokuu. Aurinko kuumottaa ja meikäpoika istuu paahteessa lontoolaisessa taksissa. Vähän vätystää, kello neljän herätykset eivät sovellu hipiälleni erityisen hyvin.

Sen kuitenkin kestää, sillä päivän suuri motivaatio on Fallout 3. Mitäpä sitä ei tekisi kunnon roolipelin eteen. Matkan päämäärä oli lontoolaisen hotellin kellari, jota voisi päivän teemaa mukaillen kuvitella vaikkapa pommisuojaksi. Tai maanalaiseksi kaupungiksi. Jota tosin asuttaa kansainvälinen lauma pelitoimittajia. Tänään näet puhutaan ja pelataan Fallout 3:sta.

Wiikon wanha: Gateway to Apshai

Commodore 64:lle julkaistiin jo varhain lukuisia eeppisiä pelejä, jotka vaikuttivat pitkällä tähtäimellä niin niiden pelaajiin kuin koko pelialaankin. Esimerkiksi Epyx-pelitalon 1983 julkaisema toiminnallinen rooliseikkaily Gateway to Apshai oli yksi aikansa merkittävimmistä teoksista.

Gateway to Apshai oli alkeellinen roolipeli, eräänlainen esi-Angband tai -Moria. Pelissä seikkailtiin karkean näköisissä luolastoissa, lahdattiin hirviöitä ja haalittiin mammonaa sekä esineitä, aseita ja panssareita.

Futuremarkin esikoinen on Shattered Horizon

Espoolainen Futuremark Games Studio kertoi alkuvuodesta astuvansa mukaan pelibisneksen eturintamaan. Yhtiö on nyt paljastanut ensimmäisen pelinsä julkisuuteen. Se on moninpelattava toimintapeli Shattered Horizon.

Shattered Horizon on uudenlainen verkkomoninpeli, jossa yhdistyvät täysi liikkumisen vapaus, helposti omaksuttava ohjaus ja ainutlaatuinen ympäristö. Pelaajilla on uusia taktisia mahdollisuuksia joita ei painovoiman kahlitsemissa peleissä nähdä.

Edelliset peliarvostelut

Viime viikon peliarvioista ja -ennakoista lukijoita kiinnostivat eniten Kauppisen Fallout 3 -ensikosketus ja Tero Lehtiniemen Final Fantasy Tactics A2 – Grimoire of the Rift -arvostelu. Kiitos mielipiteensä jakaneille!

Fallout 3 – apokalyptistä räiskintää seikkailun varjossa (osa 2)

Final Fantasy Tactics A2 – Grimoire of the Rift (DS)

Fire Emblem: Radiant Dawn (Wii)

Multiwinia: Survival of the Flattest -ennakko (PC, Mac, 360)

Sims 2: Kyökki ja kylppäri – sisustajan kamasetti (PC)

Mikä viikon arvosteluista ja ennakkojutuista kiinnosti eniten?

Katso tilanne vastaamatta