Alien-taiteilija H.R. Gigerin näyttely aukeaa Tampereella tällä viikolla

27.01.2010 11:24 | Muropaketin toimitus

Tampereen taidemuseossa avautuu 30. tammikuuta ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua sveitsiläisen H.R. Gigerin taiteeseen laajassa H.R. Giger: Art-Design-Film -elokuvaretrospektiivinäyttelyssä.

Vuonna 1979 elokuvayleisö sai kokea kauhun hetkiä, kun Ridley Scottin ohjaama Alien – kahdeksas matkustaja –elokuva piirtyi valkokankaalle. Gigerin luomassa hirviön hahmossa yhdistyivät ihminen ja kone, otuksen alkuperä oli tuntematon ja sen liikkeet, äänet ja olemus karmivat todenmukaisuudessaan. Elokuvan kauhua ja scifiä yhdistelevä maailma on edelleen yksi alan elokuvien esikuvista ja legendoista.

Vuonna 1940 syntyneen monitaitoisen taiteentekijän tuotantoa esitellään piirrosten, videoiden, veistosten ja kuvadokumentaatioiden muodossa. Näyttelyssä on omistettu osa-alueita ALIEN, ALIEN 3, POLTERGEIST II ja SPECIES –elokuville, joihin Giger on luonut maailmanlaajuisesti tunnettuja olioitaan. Näyttely on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä H.R. Gigerin kanssa ja näyttelyn on tuottanut Deutsches Filminstitut / Deutsches Filmmuseum.

Yleisöllä on ensiluokkainen mahdollisuus tutustua taiteilijan luonnoksiin ja suunnitelmiin, joiden pohjalta elokuvahistorian tunnetuimman hirviöt toteutettiin. Gigerin taiteessa ominaista on hänen itsensä kehittämät biomekaaniset figuurit, joissa yhdistyy ihminen ja kone. Giger tunnetaan myös levynkansitaiteestaan sekä hänen nimeään kantavasta, Sveitsissä sijaitsevasta museosta.

Näyttely sijoittuu Tampereen taidemuseon yläkertaan, samaan aikaan on esillä myös kaksi muuta näyttelykokonaisuutta.

Muropaketin uusimmat