Arvostelu: Baywatch ei ole tarpeeksi törkeä tissikomedia

01.06.2017 12:30 Aki Lehti

Ensi-ilta: 2.6.2017
Alkuperäisnimi: Baywatch
Ohjaus: Seth Gordon
Käsikirjoitus: Damian Shannon & Mark Swift
Pääosissa: Dwayne ”The Rock” Johnson, Zac Efron, Priyanka Chopra, Alexandra Daddario, Jon Bass, Kelly Rohrbach ja Ilfenesh Hadera.
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Juosta hidastetusti vähissä vaatteissa
Arvostelija: Aki Lehti

1,5

Kukaan tuskin odottaa oikeasti hyvää elokuvaa mennessään katsomaan 1990-luvun tv-sarjaan perustuvaa Baywatchia. Paskahan Baywatch tietysti onkin, mutta aivan vääristä syistä.

Tunnustetaan: trailerien perusteella odotin Baywatchin olevan hyvällä tavalla huono elokuva, täysin överiksi vedetty parodia, joka nauraa itselleen mahdollisimman paljon. Mauttomia törkyvitsejä, huippuunsa treenattuja puolialastomia ihmisvartaloita ja itseironiaa on kyllä tarjolla, mutta silti leffan promokampanja on täyttä vedätystä. Elokuvan trailerit päätyvät olemaan sata kertaa hauskempia kuin itse elokuva, joka kyllä hihittelee hidastetun rannalla juoksemisen pöhköydelle ja on tietoinen omasta typeryydestään, mutta yrittää silti jostain järjettömästä syystä olla suurimman osan aikaa ihan oikea leffa.

Dwayne ”The Rock” Johnson on oikea valinta pääosaan, sillä entinen showpainija osaa nauraa myös siviilissä itselleen ja järjettömäksi möykyksi puntatulle kropalleen. Mieshän oli jo painiaikoinaan todella hyvä suustaan ja nykyisellään yksi viihdyttävimmistä Hollywoodin toimintakomedia-staroista. Baywatchin parasta antia onkin hänen esittämänsä hengenpelastajatiimin pomon Mitch Buchannonin ja porukan uuden jäsenen Matt Brodyn (Zac Efron) välinen sanailu.

Baywatch esineellistää sekä miehiä että naisia varsin tasapuolisesti, mutta valitettavasti naishengenpelastajien rooleissa voisi olla kuka tahansa täydellisen vartalon omaava kaunotar. Naisten tehtävänä ei tietenkään ole olla muuta kuin tissitelineitä, mutta olisi heillekin voinut muutaman hauskan kohtauksen kirjoittaa.

Baywatchin suurin ongelma onkin se, että se ei ole tarpeeksi hauska tai törkeä. Mukana olevan pakollisen läskin (Jon Bass) kikuli kyllä juuttuu lautojen väliin, Efron pääsee tutkimaan lähikuvissa kuolleen miehen välilihaa ja tissit pomppivat, mutta moista materiaalia ei ole mukana tarpeeksi. Vittua kyllä hoetaan jatkuvasti ja Jenkeissä leffalle napsahti R-ikäraja. Sikailun määrästä kertoo ehkä jotain se, että Suomessa Baywatch on K12-kamaa.

Johnsonin hahmo päätyy vähän väliä paasaamaan jotain yhteistyön tärkeydestä, vakavissaan ja ilman ironiaa. Leffa osaa nauraa hengenpelastajille, jotka tekevät kaikkea muuta kuin pelastavat henkiä, mutta miksi ihmeessä se yrittää silti suurimman osan ajasta olla kaikkea muuta kuin mauton hassuttelu? Pääpaino on huumeiden salakuljetuksen ympärille kyhätyssä juonentapaisessa, ja käsikirjoittajat tuntuvat vähän väliä unohtavan tarkoituksena olevan tehdä pilaa koko touhun typeryydestä.

Myös leikkaus on täysin käsittämätöntä, sekasotkun hyppiessä päättömästi kohtauksesta toiseen. Koko kahden tunnin paketti alkua ja loppua lukuun ottamatta näyttää siltä kuin tekijät olisivat leikkausvaiheessa olleet jo niin kyllästyneitä materiaaliin, että ovat arponeet kolikkoa heittämällä kuvien järjestyksen.

Suunnilleen kaikki Baywatchin hauskat kohdat löytyvät tuosta alapuolella olevasta trailerista.

PlusMiinusNolla:

+ Tissejä, kulleja, pyllyjä ja vatsalihaksia
– Mukaan ängetty ”juoni”