Uusimmat

Arvostelu: Hollywoodin naistähtiä tulviva Ocean’s 8 keskittyy turhanpäiväisyyksiin jännityksen kustannuksella

27.06.2018 08:00 Helinä Laajalahti


Ocean’s-elokuvien spinoffina toteutetussa Ocean’s 8:ssa kahdeksan naista toteuttaa mahdottomalta tuntuvan timanttivarkauden. Gary Rossin ohjaama ryöstö on näppärä, mutta hukkaa jännitettään muotimaailman ihasteluun.


Ensi-ilta: 27.6.2018 / Alkuperäisnimi: Ocean’s 8 / Ohjaus: Gary Ross / Käsikirjoitus: Gary Ross, Olivia Milch / Pääosissa: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna & Helena Bonham Carter / Pituus: 110 min / Ikäraja: 7


Naisnäyttelijöiden oma Ocean’s-elokuva solahtaa aiempien osien jatkumoon saumattomasti, eikä näyttelijäkaartin vuoksi mielensä pahoittaneilla ole lopulta syytä murista ainakaan sen vuoksi. Ocean’s 8 on jatkoa Steven Soderberghin vuonna 2001 aloittamalle elokuvasarjalle, josta Soderberghin ohjauksessa ennätti ilmestyä kaksi jatko-osaa.

Gary Rossin (Nälkäpeli, Pleasantville) ohjaamassa ja yhdessä Olivia Milchin kanssa käsikirjoittamassa rikoselokuvassa on edellisten Ocean’s -elokuvien tapainen, näppärä ryöstö, jonka viimeiseen asti suunniteltu toteutus hymyilyttää väkisinkin. Soderbergh toimii elokuvassa tuottajan roolissa.

Debbie Ocean (Sandra Bullock) on George Clooneyn tutuksi tekemän Danny Oceanin sisko, joka on istunut kiven sisässä reilut viisi vuotta. Veri on vettä sakeampaa ja rosvoilu näyttää kulkevan vahvana Oceanin suvussa. Ehdonalaiseen päästyään Debbie nimittäin alkaa heti toteuttaa suunnitelmaansa, jota hän ennätti hioa vankilassa ollessaan täydellisyyteen saakka.

Debbien paluu vapaiden kansalaisten kirjoihin on herkullista seurattavaa, sillä vankilan johtajalle luvattu yksinkertainen elämä ei aivan toteudu. Pian Debbie etsii käsiinsä ystävänsä Loun (Cate Blanchett), jonka kanssa hän alkaa toteuttaa kaikkien aikojen timanttiryöstöä. Ryöstö on määrä tapahtua valvovien silmien alla New Yorkissa sijaitsevan Met-museon ylellisessä gaalassa ja kohteena on 150 miljoonan dollarin timanttikaulakoru.

Keikkaa varten he tarvitsevat viattoman kaulan, johon Cartierin holvissa oleva koru ripustetaan gaalan ajaksi ja tätä varten löytyy Anne Hathawayn esittämä näyttelijä. Lisäksi tarvitaan muotisuunnittelija (Helena Bonham Carter), trokari (Sarah Paulson), hakkeri (Rihanna), jalokiviekspertti (Mindy Kaling) ja taskuvaras (Awkwafina).

Miljoonien lisäksi Debbiellä on kuitenkin myös oma lehmänsä ojassa, sillä nainen hakee oikeutta hänet telkien taakse toimittaneelta ex-poikaystävältä (Richard Armitage).

Gary Ross sitoo Ocean’s 8:n sujuvasti edellisten elokuvien tunnelmaan. Alkumetreiltä saakka katsojille luvataan mahdottomalta tuntuvan ryöstön näpsäkkää toteutusta ja lopputulos on juuri luvatun kaltainen – aivan kuin Danny Oceanin ensimmäisessä keikassakin. Debbien vankilassa suunnittelema keikka on ovela ja lähes aukoton – tokihan vastaan pieniä haasteita tulee – ja oikeamielinenkin katsoja huomaa mielessään hurraavansa rikollisten puolesta.

Ocean’s 8:n suurin puute on siinä, että tarinan jännite katoaa ajoittain lähes kokonaan. Julkkisten täyttämään gaalaan sijoittuva elokuva keskittyy hieman liikaa kaikkeen gaalan ympärillä näkyvään, kuten muotiin ja koruihin. Varsinaisen tarinan hahmoista esille nousevat persoonan kustannuksella usein pääosaan juuri vaatteet ja meikit, mikä vie kiinnostavuutta itse hahmosta. Tuon ajan olisi hyvinkin voinut käyttää henkilöiden syventämiseen. Etenkin katsoja, jota kohtauksesta toiseen vaihtuvat muotiluomukset eivät kiinnosta, menettää niiden aikana helposti mielenkiintonsa.

Mahdottomalta tuntuvaa rikostahan tässä ollaan tekemässä eikä osallistumassa muotinäytökseen!

Ocean’s 8:ssa on kasassa kaikki tarvittavat ainekset karismaattisista ja ammattitaitoisista näyttelijöistä lähtien. Mutta alkuperäiselle kumartavan elokuvan käsikirjoitukseen jää sähäkän alun jälkeen kaipaamaan lisää potkua, tarinallisesti hankalampia haasteita ja hahmojen syventämistä. Lisäksi Rossin ohjaustyö jää laiskahkoksi, minkä vuoksi rikosjännärikomedia jää kaipaamaan sähköä.

Elokuvan cameo-rooleissa nähdään valtava joukko Met-gaalaan osallistuvia kuuluisuuksia Anna Wintourista Kardashianeihin, ja kaksi vanhoista Ocean’s-elokuvista tuttua hahmoa piipahtaa myös mukana.

OCEAN’S 8

3/5

”Ocean’s 8 kumartaa syvään Steven Soderberghin Ocean’s 11:n suuntaan. Tuloksena on täydellinen timanttiryöstö, jonka jännite uhkaa unohtua muotimaailman kuvaukseen.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat