Arvostelu | Old-tieteistrilleri on M. Night Shyamalanin paras elokuva melkein 20 vuoteen

21.07.2021 12:30 | Aki Lehti

M. Night Shyamalanin Old on toimivaa b-luokan kesäviihdettä.


Ensi-ilta: 21.07.2021.
Alkuperäisnimi: Old
Ohjaus: M. Night Shyamalan
Käsikirjoitus: M. Night Shyamalan, perustuu Pierre Oscar Lévyn ja Frederik Peetersin Sandcastle-sarjakuvaan
Pääosissa: Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Alex Wolff, Emun Elliott, Thomasin McKenzie
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K16


Ohjaaja-käsikirjoittaja M. Night Shyamalanin edellisestä oikeasti hyvästä elokuvasta on jo melkein parikymmentä vuotta aikaa. The Village ilmestyi vuonna 2004, jonka jälkeen Shyamalan on tarjonnut lähinnä The Last Airbenderin ja After Earthin kaltaista soopaa. Vuoden 2016 Split oli vähän parempi teos, joka kuitenkin levisi käsiin viimeistään toisen katsomiskerran myötä.

Tänään keskiviikkona 21. heinäkuuta ensi-iltansa saava Old-tieteiskauhujännäri ei myöskään ole mikään mestariteos, mutta ainakin nyky-Shyamalanin tasolla varsin viihdyttävää kesähömppää.

Old on samalla sekä lohduttoman synkkä että hauska elokuva. Se naurattaa osittain tahattomasti, mutta Shyamalan on tehnyt teoksensa selvästi pilke silmäkulmassa. Ohjaaja osaa nykyään myös nauraa omille maneereilleen.

Old-elokuva

Shyamalan-leffaksi Old on hyvinkin suoraviivainen, jonka koko kantava idea tulee selville jo trailerista, eikä sen loppuratkaisu ole kovinkaan yllättävä.

Guy (Gael Garcia Bernal) ja Prisca Capan (Vicky Krieps) avioliitto on kriisissä. Ennen isoja päätöksiä he haluavat viettää rentouttavan rantaloman kahden lapsensa kanssa tropiikissa. Nimettömällä paratiisisaarella sijaitsevan hotellin johtaja järjestää perheelle pääsyn luonnonsuojelualueella sijaitsevalle syrjäiselle ja kuvankauniille rannalle.

Pian paikalle saavuttuaan Capat ja kourallinen muita paikalle olevia hotellivieraita kohtaa mystisen yllätyksen. Rannalta on mahdoton poistua ja jokin saa sinne juuttuneet vanhenemaan huimaa tahtia – muutamassa päivässä kokonaisen ihmisiän. Hiekasta löytyy ruostuneita hotellin tavaroita ja aiempien vieraiden esineitä. Joku tai jokin myös tarkkailee yliluonnollisen voiman vangiksi jääneitä lähikukkuloilta ja -vuorilta.

Old-elokuva

Suurin osa Oldista on kinastelua, hulluutta ja toinen toistaan pöhkömpiä juonenkäänteitä hahmojen vanhetessa ja kuollessa yksi toisensa jälkeen. 108 minuutin mitassaan elokuva on hieman liian pitkä, mutta sen parissa ei ehdi pitkästyä.

Periaatteessa viimeinen asia jota tämän kaltaiselta scifiä, trilleriä ja kauhuakin sekoittavalta leffalta kaipaa on realismi. Se esittelee kuitenkin useamman niin pöljän idean, ettei niille voi kuin nauraa. Vaikka Old onnistuukin viemään mukanaan, niin muutama kohtaus on niin totaalityhmä, että elokuvan taika raukeaa. Näkemälleen ei voi kuin pudistella hymyillen päätään.

Shyamalan änkeää usein elokuviinsa allegorioita. Myös Oldilla on olevinaan jotain syvällisempää sanottavaa esimerkiksi pandemiasta, mutta vertaiskuvallisuus on hömppäviihteessä täysin sivuseikka. Elokuva ei myöskään toimi tutkielmana mahdottomaan tilanteeseen päätyneen ihmisjoukon käytöksestä. Groteskista kuvastosta huolimatta se ei ole millään tasolla pelottava tai ahdistava, vaikka konsepti onkin kekseliäs.

Alkuperäisteos, eli Sandcastle-sarjakuva oli elokuvaa huomattavasti tunnelmallisempi. Leffa on silti visuaalisesti oivaltava. Erityisesti äänisuunnittelu ansaitsee kehut, sillä ainakin elokuvateatterissa nähtynä leffan surround-soundit veivät väkisin mukanaan biitsille.

Elokuvan loppu on yllätyksetön ja sen viimeiset 15 minuuttia pääosin täysin tarpeetonta kaiken aukiselittämistä, josta olisi voinut huoletta heivata suurimman osan mäkeen.

Old on korkean konseptin scifiä, mutta myös taidolla tehtyä rehellistä b-luokan viihdettä. Oikean elokuvan kriteereillä arvotettuna se ei ole kuin korkeintaan muutaman tähden arvoinen tekele. Hömelönä kesäelokuvana sen parissa viihtyy mainiosti.

OLD

Arvosana: 2,5/5

”Old ei sisällä niin väkinsinväännettyjä yllätysjuonenkäänteitä kuin useat muut Shyamalanin elokuvat, mutta sitä voi suositella varauksetta vain ohjaajan faneille.”