Arvostelu: Pete ja lohikäärme Elliot on Disneyn 2010-luvun vastine E.T.:lle

12.10.2016 13:22 | Martta Kaukonen

Pete ja lohikäärme ElliottEnsi-ilta: 14.10.2016
Alkuperäisnimi: Pete’s Dragon
Ohjaus: David Lowery
Käsikirjoitus: David Lowery ja Toby Halbrooks Malcolm Marmorsteinin käsikirjoituksen sekä Seton I. Millerin ja S.S. Fieldin tarinan pohjalta
Pääosissa: Oakes Fegley, Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Oona Laurence, Wes Bentley & Karl Urban
Pituus: 103 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Lohikäärme kasvattaa vanhempansa menettäneen pojan.
Arvostelija: Martta Kaukonen

3/5

 

Lohikäärmeen ja suloisen pikkupojan tarina on paljosta velkaa E.T.-klassikolle.

Söpön viisivuotiaan Peten (Oakes Fegley) perhe ajaa kolarin. Vain nappula selviää hengissä. Hän lähtee shokissa harhailemaan metsään ja tapaa siellä ystävällisen lohikäärmeen. Pete nimeää otuksen Elliott Gets Lost -lastenkirjassa seikkailevan koiranpennun mukaan. Lohikäärme kasvattaa nassikan kuin sudet susilapset konsanaan. Kuusi vuotta myöhemmin lapsirakas metsänhoitaja Grace (Bryce Dallas Howard) löytää  ”lohikäärmelapsen”.

Onko homo feruksesta enää yhteiskunnan jäseneksi? Entä miten käy Elliottille?

Pete ja lohikäärme Elliott -perhe-elokuvan hahmot ovat tuttuja Disneyn vuonna 1977 ilmestyneeseen samannimisestä animaatiosta, jossa näyttelijöiden seassa seikkaili animoitu lohikäärme. Elokuvastudio on viime vuosina ryöstöviljellyt omia animaatioitaan ja vääntänyt niistä uusia näytelmäelokuvaversioita. Lumikin, Tuhkimon, Viidakkokirjan ja muiden klassikoiden jälkeen on vähemmän tunnettujen teosten vuoro. Runsaudensarvesta riittää ammennettavaa vielä vuosiksi, jos ei jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Uusi versio sijoittuu samalle vuosikymmenelle, jona ensimmäinen tulkinta ilmestyi. Elokuvan teemat ovat kovin 1970-lukulaisia – ja yllättävän ajankohtaisia. Luonto kostaa kuin ajan kauhuelokuvissa konsanaan. Ahne puufirma ryöstöhakkaa ikimetsää. Ei ihme, että puiden siimeksessä lymyilevä lohikäärme turvautuu liekkeihin.

Ilmeisin esikuva Pete ja lohikäärme Elliottille on kuitenkin 1980-luvun puolella ilmestynyt  E.T.. Pete on yhtä suloinen kuin E.T.:n Elliott. Vain lapset ymmärtävät intuitiivisesti, että lohikäärme ja avaruusolio ovat ystävällismielisiä. Aikuiset sen sijaan haluavat hyötyä olennoista rahallisesti. Parhaimmillaan elokuvassa on samaa magiaa ja lapsenomaista riemua kuin Steven Spielbergin klassikossa. Lohikäärme lentää komeissa maisemissa ja sen kotimetsä on taianomainen paikka.

PlusMiinusNolla

+  Peteä näyttelevä Oakes Fegley on harvinaisen luonteva lapsinäyttelijäksi
–  Spielberg on antanut myös huonoja vaikutteita. Ohjaaja David Lowery sortuu välillä esikuvalleen ominaiseen patetiaan ja sokerilla mässäilyyn
0 Peten suosikkikirja Elliott Gets Lost on nyt saatavilla. Se on David Loweryn ja Toby Halbrooksin kirjoittama

Muropaketin uusimmat