Arvostelu: Tanskalainen tyttö on kliseinen elokuva rohkean transnaisen elämästä

02.02.2016 12:02 | Aki Lehti

tanskalainentyttoposte630Ensi-ilta: 05.02.2016.
Alkuperäisnimi: The Danish Girl
Ohjaus: Tom Hooper
Käsikirjoitus: Lucinda Coxon David Ebershoffin romaanin pohjalta
Pääosissa: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts, Amber Heard
Pituus: 119 min
Ikäraja: K16
Idea: Taiteilija on nainen miehen ruumiissa 1920-luvulla
Arvostelija: Aki Lehti

dome_tahdet_25
Tanskalainen tyttö käsittelee tärkeää aihetta aivan liian sisäsiististi. Hyvistä näyttelijöistä huolimatta elokuvan transsukupuolisuus on vain pelkkää pintaa. Väärässä kehossa elävän ihmisen pään sisälle ohjaaja Tom Hooper ei katsojaa päästä.

Tanskalainen tyttö on simppeli kertomus monimutkaisesta aiheesta. Tiivistettynä se on nimensä mukaisesti stoori kahdesta tanskalaisesta tytöstä, joista toinen on alun perin poika. Lucinda Coxonin David Ebershoffin kirjan pohjalta muokkaama käsikirjoitus muuttuu ohjaaja Tom Hooperin käsittelyssä poliittisesti korrektiksi elokuvaksi transsukupuolisuudesta, joka varoo loukkaamasta ketään, ainakaan suurta yleisöä. Transgendereitä ihmisiä leffa saattaa ärsyttää, niin mustavalkoisena se heidät esittää.

Tositarinaan perustuva elokuva kertoo taidemaalari Einar Wegeneristä, joka kävi läpi sarjan sukupuolenkorjausleikkauksia 1930-luvulla muuttuakseen myös ulkoisesti naiseksi, Lili Elbeksi. Einarin / Lilin roolissa nähdään Eddie Redmayne, joka voitti viime vuonna Oscarin parhaasta miespääosasta Stephen Hawkingina Kaiken teoriassa.

Redmayne on jälleen ehdolla pystin saajaksi roolisuorituksestaan Einarina / Lilinä. Viimeistään nyt tulee harvinaisen selväksi hänen fyysisen muuntautumiskykynsä näyttelijänä. Psyykkinen puoli onkin sitten aivan eri asia. Hänen roolisuorituksensa lisäksi koko elokuva tuntuu olevan olemassa vain siksi, että se voittaisi mahdollisimman monta Oscaria ja muuta palkintoa.

Ohjaaja Hooper luottaa leffan alussa aivan liikaa siihen, että Redmaynen androgyyni ulkonäkö kertoo katsojalle hänen kärsivän sukupuolidysforiasta. Se ei kuitenkaan riitä, ei alkuunkaan. Einar harrastaa seksiä aktiivisesti vaimonsa Gerda Vegenerin (Alicia Vikander) kanssa. Gerda on myös taidemaalari, joka eräänä päivänä pyytää miestään tuuraamaan ystävätärtään mallina. Einar vetää naisten sukkahousut jalkaansa ja ne tuntuvat hänestä miellyttäviltä. Koko nainen miehen kehossa -asetelma tulee täysin puun takaa.

Teknisesti Tanskalainen tyttö on melkeinpä virheetön suoritus. Elokuvaaja Danny Cohenin kamera löytää kaiken kauneuden puvustaja Paco Delgadon ja lavastaja Eve Stewartin taidonnäytteistä. Hooper käyttää tuttua tapaansa kuvata laajakuvaa suljetuissa tiloissa. Elokuva luottaa aivan liikaa siihen miltä se näyttää, eikä onnistu välittämään oikeita tunteita.

Alicia Vikanderin esittämä Gerda on kaksikon kiinnostavampi hahmo. Aviomiehensä muuttuessa pysyvästi ulkonäöltäänkin naiseksi hän pysyy tämän rinnalla, vaikka suhde alkaakin muistuttaa enemmän ystävyyttä. Hetkittäin Vikanderin tuska on aitoa.

Einar / Lili pukeutuu naisten vaatteisiin, meikkaa ja poseeraa vaimonsa maalauksissa. Transsukupuolisuus on elokuvan mukaan pelkkää ulkonäköä. Transgenderin hahmon näyttäminen vain pinnallisten asioiden kautta tuntuu katsojan aliarvioimiselta. Mitään älyllisesti haastavaa, provokatiivista tai syvällistä elokuvasta ei löydy, ei edes siinä vaihessa kun päähenkilö päätyy sukupuolenvaihdosleikkaukseen, tiettävästi ensimmäisenä ihmisenä maailmassa. Taustalla pauhaava musiikki kyllä kertoo katsojalle mitä tunteita pitäisi tuntea. Redmayne tietysti poseeraa poseeraamisen takia opetellessaan olemaan nainen, rasittavuuteen asti. Koko prosessi tuntuu olevan pelkkää naamanvääntelyä ja överiksi vedettyä kehonkieltä, joka on lähellä parodiaa.

Tanskalainen tyttö on valju ja halju elokuva, joka kai tarkoittaa hyvää. Se olisi huomattavasti parempi, jos tekijöillä olisi ollut edes hivenen verran oikean Einar Wegenerin / Lili Elben rohkeutta. Vaikka tarkoitus on päinvastainen, niin esittämällä transsukupuoliset ihmiset näin yksinkertaistetusti, saattaa leffasta olla heille enemmän haittaa kuin hyötyä.

PlusMiinusNolla:

+ Näyttää upealta
+ Alicia Vikander
– Täynnä ”hei, antakaa minulle Oscar-palkinto!” -elokuvien kliseitä

Muropaketin uusimmat