Arvostelu: Tom Cruisen Muumio olisi voinut pysyä haudassaan

08.06.2017 13:33 Aki Lehti

Ensi-ilta: 9.6.2017
Alkuperäisnimi: The Mummy
Ohjaus: Alex Kurtzman
Käsikirjoitus: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
Pääosissa: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Russell Crowe
Pituus: 111 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Aloittaa Universalin hirviöelokuvien sarja
Arvostelija: Aki Lehti

1,5

Universal-studion monsterielokuvien sarjan aloittava The Mummy on hirveä hirviöelokuva.

Tom Cruisen tähdittämän The Mummy -hirviöpläjäyksen ohjaaja Alex Kurtzman ja käsikirjoittajat David Koepp, Christopher McQuarrie ja Dylan Kussman ovat unohtaneet, että monsterielokuvan on tarkoitus olla viihdyttävä. Tämä kauhua, toimintaa, seikkailua ja vähän komediaakin yhdistelevä ties monesko Muumio-elokuva ei ole muuta kuin puuduttava, ja todella omituinen roolivalinta Cruiselta. Ehkä näyttelijä on suostunut uusintaversioon siksi, että hänen hahmonsa, sotilas ja muinaisaarteita mustassa pörssissä myyvä Nick Morton ei ole ainakaan elokuvan alussa hyvis, eikä perinteinen sankari.

Morton löytää Irakista muinaisen hautakammion, johon on vangittu elävältä muumioitu Ahmamet, egyptiläinen prinsessa, joka aikoinaan oli melkoinen ilkiö. Rahanhimossaan Morton onnistuu vapauttamaan muumion, joka päätyy jahtamaan häntä ja Annabelle Wallisin esittämää arkeologi Jenny Halseyta ympäri Lontoota, tappaen kaiken tielleen osuvan. Mortonin rooli on olla muutakin kuin leffan sankari, mutta jätetään twisti paljastamatta, vaikka mikään kovin kummoinen yllätys ei olekaan kyseessä.

Ohjaaja Kurtzman on kyllä käsikirjoittanut vähän kaikkea Fringestä Star Trekkiin ja Aliaksesta Transformers-leffoihin, mutta The Mummy on vasta hänen toinen täyspitkä elokuvansa ja sen kyllä huomaa.

Kurztmanilla ei tunnu olevan mitään käsitystä kuinka ohjata erikoistehostepainotteinen megaspektaakkeli. Hienolta näyttävät ainoastaan takaumat muinaiseen Egyptiin ja jo markkinointikampanjassa hehkutettu ja spoilattu kohtaus taivaalta tipahtavan lentokoneen kyydissä painottomassa tilassa, jossa Cruise tuttuun tyyliin tekee stunttinsa itse. Leffan rytmi on todella omituinen, vaikka melkein koko ajan kaahataankin kaasu pohjassa. Mekkalointi ja mekastus rauhoittuu vain muutamaan otteeseen, mutta aivan väärissä kohdissa.

Vauhti hyytyy esimerkiksi Russell Crowen esittämän Dr. Jekyllin saapuessa paikalle kertomaan itsestäänselvyyksiä. Ja kyllä, kyseessä on juuri se tohtori Jekyll, jonka alter ego herra Hyde esitellään myös. Hahmo sotketaan muumion tarinaan ainoastaan siksi, että Universal työstää jo hänen omaa elokuvaansa, jonka lisäksi on tiedossa ainakin Johnny Deppin tähdittämä The Invisible Man ja Bride of Frankenstein, jossa hirviönä nähdään Javier Bardem.

Jekyllin / Hyden laboratoriossa vilahtaa vampyyrinkalloja ja ties mitä muuta kamaluuksia, mutta studion Dark Universeksi nimeämä tulossa olevan monsterielokuvien sarja ei surkeasti rytmitetyn ja täysin vailla omaa näkemystä ohjatun The Mummy -digitehostesotkun perusteella voisi vähempää kiinnostaa.

PlusMiinusNolla:

+ Sofia Boutella muumiona
– Fiilis on aivan väärä monsterielokuvaksi
0 Russell Crowe taitaa ainoana tiedostaa esiintyvänsä kökköelokuvassa