Disney avasi suoratoistopalveluunsa oman osion aikuisille – Nämä 15 elokuvaa suosittelemme katsomaan Disney Plussan Starista ensimmäiseksi

23.02.2021 08:58 | Muropaketin toimitus

Megan Fox

Aikuiskatsojille suunnattu Star-osio avattiin Disney Plus -suoratoistopalvelussa tänään 23. helmikuuta. Muropaketin elokuvatoimitus valitsi Starin elokuvista 15 omaa suosikkiaan.

Alla Muropaketin elokuvatoimituksen Tatu Junni, Helinä Laajalahti ja Aki Lehti kertovat, mitä itse aikovat katsoa Starista ensimmäiseksi ja mitä elokuvia he suosittelevat myös muille.

MAINOS | Star-osio on nyt avattu ! Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Kaikki Starin ”avajaiselokuvat” löytyvät täältä:

Listasimme: Kaikki nämä elokuvat saapuvat Disney Plussan uuteen Star-osioon 23. helmikuuta

1. 25th Hour – Viimeinen ilta (2002)

Spike Leen vuonna 2002 valmistunut 25th Hour purki 9/11-traumaa asiaa peittelemättä, mutta ei tunnu 19 vuotta myöhemmin lainkaan eltaantuneelta. Elokuva on yksi Edward Nortonin uran parhaista, ja myös muut näyttelijät (Rosario Dawson, Barry Pepper, Anna Paquin, Philip Seymour Hoffman…) palvelevat Leen visiota onnistuneesti. Surumielisestä elokuvasta muistetaan yleisesti etenkin Nortonin monologi (”No, fuck you, Montgomery Brogan. You had it all, and you threw it away, you dumb fuck!”), mutta myös Brian Coxin luotsaama loppukohtaus on itkettävän upea. (TJ)

2. Bubble Boy (2001)

Jokainen Jake Gyllenhaalin fani on nähnyt vuoden 2001 Donnie Darkon, mutta moniko on edes kuullut samana vuonna valmistuneesta Bubble Boysta? Korostan heti kärkeen, ettei Blair Hayesin esikoiselokuva tainnut olla varsinaisen hyvä, mutta se sisältää ainakin muutaman hyvän läpän ja tarjoaa tietenkin kiinnostavan aikamatkan Jake Gyllenhaalin uran alkuvuosiin. (TJ)

3. Starship Troopers (1997)

”Mitä helvettiä minä juuri näin?” pyöri päässä monta tuntia Starship Troopersin ensi-illan jälkeen, ja vielä 23 vuotta myöhemminkin Paul Verhoevenin elokuvan räävittömyys hykerryttää. Aikaansa reippaasti edellä ollut ja aikoinaan pahasti väärin ymmärretty Starship Troopers on hieno satiiri, joka kestää useammankin katselukerran. Myöhemmin ilmestyneet onnettomat ”jatko-osat” on parasta unohtaa, eikä niitä Disney Plussaan olekaan tuotu. (TJ)

4. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri piipahti Suomen elokuvateattereissa vuonna 2018, ja keräsi noin 50 000 katsojaa. Ei hullumpi saavutus, mutta kyllä tätä hirtehistä huumoria viljelevää draamaa laajemmallekin joukolle voi suositella. Martin McDonaghin (In Bruges – Kukkoilijat) elokuva on hienojen näyttelijöiden juhlaa – Woody Harrelson ja Sam Rockwell pistävät parastaan, mutta jäävät auttamattomasti äärikarsimaattisen Frances McDormandin varjoon. (TJ)

5. White Men Can’t Jump (1992)

Eli tietenkin Mustat donkkaa tykimmin. En rehellisesti sanoen ole nähnyt Woody Harrelsonin ja Wesley Snipesin elokuvaa 1990-luvun jälkeen, mutta kun nyt elokuva kerran kohdalle osui, pitäähän se uudelleen katsoa ja samaa suosittelen muillekin. (TJ)

6. Ed Wood (1994)

Ed Wood on elokuva ajalta, jolloin ohjaaja Tim Burtonin ja Johnny Deppin yhteistyö oli kuumimmillaan. Ed Wood oli 1900-luvun puolivälissä vaikuttanut elokuvaohjaaja, joka tunnettiin omalaatuisuudestaan, suurista unelmistaan ja huonoista elokuvistaan. Burtonin elokuvassa häntä esittää Depp. Elokuva on kiehtova kurkistus kunnianhimoisen ja kummallisen ohjaajan tarinaan mutta myös samalla tuon ajan Hollywoodiin. (HL)

7. Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson on tunnettu kauniisti värikoodatuista, symmetrisesti kuvatuista ja omalaatuisen mustalla huumorilla kuorrutetuista elokuvistaan, joissa nähdään maineikas näyttelijäkaarti. Vuonna 2014 julkaistu Grand Budapest Hotel on kaiken tämän huipentuma. Pastellinväriseen luksushotelliin sijoittuvan rikoskomedian keskeisissä, huvittavasti maskeeratuissa rooleissa nähdään muun muassa Ralph Fiennes, Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Adrien Brody, Bill Murray, Willem Dafoe ja monet monet muut. (HL)

8. Jennifer’s Body (2009)

Karyn Kusaman ohjaama ja Diablo Codyn käsikirjoittama Jennifer’s Body on amerikkalaiseen high schooliin sijoittuva kauhukomedia. Genrelle tyypillisessä alkuasetelmassa nähdään Megan Foxin esittämä, koko koulun ihailema ja himoitsema Jennifer, joka ystävystyy hissukamman Needyn (Amanda Seyfried) kanssa. Pian Needylle kuitenkin selviää, että Jenniferillä on tapana päästää melkoisen verisesti päiviltä miespuolisia koulukavereitaan ja teinileffa kääntää astetta kovemman vaihteen päälle. (HL)

9. Love, Simon (2018)

Becky Albertallin teiniromaaniin pohjautuva Love, Simon on kertomus teini-ikäisestä Simonista, joka pitää sisällään salaisuutta siitä että hän on homo. Greg Berlantin ohjaama romanttinen draamakomedia keskittyy teinirakkauteen, ystävyyteen, itsensä etsimiseen ja teinihomona kaapista ulos tulemiseen – niin kavereilleen kuin omalle perheelleenkin. (HL)

10. Never Let Me Go (2010)

Kazuo Ishiguron palkittuun romaaniin pohjautuva, Mark Romanekin ohjaama ja Alex Garlandin käsikirjoittama Never Let Me Go (2010) ei ole nimestään huolimatta pelkkä romanttinen draama. Kolmesta, näennäisen idyllisessä sisäoppilaitoksessa elävästä kaveruksesta (Carey Mulligan, Andrew Garfield, Keira Knightley) kertovaan draamaan sekoitellaan sopiva määrä scifiä, mistä muodostuu varsin häiriinnyttävä ja katsojaa heikottava kokonaisuus. (HL)

11. Another Earth (2006)

Suuren yleisön parhaiten Netflixin harmittavasti kesken kaiken lopettamasta The OA -sarjasta tutun Brit Marlingin Another Earth -tieteisdraama on yksi viime vuosikymmenen parhaista pikkubudjetin scifileffoista. Mike Cahillin ohjaama ja yhdessä Marlingin kanssa käsikirjoittama elokuva on kantavalta idealtaan simppeli, mutta mahtavan haastava. Another Earthissa taivaalle ilmestyy toinen Maa, jossa elävät kaikki meidänkin palloltamme löytyvät ihmiset, mutta peilikuvaversioina. Sen enempää elokuva ei ideaansa avaa, saati näytä toista maailmaa, vaan antaa katsojan käyttää mielikuvitustaan. Leffa ei selitä miten toinen Maapallo voi olla olemassa, vaan keskittyy siihen kuinka tietoisuus siitä vaikuttaa ihmisiin ja heidän käsitykseensä itsestään ja olemassaolostaan. (AL)

12. Brooklyn (2016)

Saoirse Ronanin tähdittämä rakkausdraama kiertää genrensä kliseet taitavasti. Irlantilaisen maahanmuuttajan koskettava tarina, jossa Ronan tekee upean, pidättyväisen roolin, joka koukuttaa katsojan. Pinnan alla kiehuu ja liikkuu, mutta Ronan pitää suuret tunteet sisällään ja saa yleisön kiinnostumaan päähenkilö Eilisistä. Brooklyn näyttää, että vaikka elämä tarjoaa rakkautta, hyvyyttä, tyytyväisyyttä ja kauneutta, niin ainoa tapa elää tasapainoista elämää, on hyväksyä myös surun olevan jossain muodossa aina läsnä. Häpeämättömän romanttista ja mukavan vanhanaikaista elokuvaa voi suositella niillekin, jotka eivät yleensä tämän genren teoksia katso. (AL)

13. Crazy Heart (2010)

Rappiolla olevasta ikääntyneestä kantritähdestä kertovasta Crazy Heart -elokuvasta kirjoitettiin vuosikymmen sitten, että sitä tuskin muistetaan tulevaisuudessa muusta kuin Jeff Bridgesin voittamasta parhaan miespääosan Oscarista. Ennustukset pitivät osittain paikkansa, mutta Crazy Heart on edelleen vallan mainio, vaikkakin kaikkia perinteisiä kaavoja noudattava muusikkoelokuva. Se toimii edelleen arjen kuvauksessaan ja henkilöhahmot ovat kliseineenkin aidon oloisia ihmisiä. Leffassa huipulta tippunut entinen kantristara soittaa mahtavaa musiikkiaan räkälöiden nurkissa. Roolinsa vangiksi jäänyt mies saa kuitenkin mahdollisuuden muuttaa elämänsä. Muusikkoleffana Crazy Heart on parempi kuin yksikään kolmesta A Star is Born -filmatisoinnista. T-Bone Burnett vastaa leffan autenttiselta kuulostavasta outlaw-kantrista. (AL)

14. The French Connection (1971)

Myöskään Star-palvelu ei ainakaan näin aluksi tarjoa kuin muutaman vanhemman leffan. Vanhin ja ainoa 1970-luvulta peräisin oleva teos on William Friedkinin ohjaama ja Gene Hackmamin tähdittämä Kovaotteiset miehet -klassikko. 1980-luvun leffojakin uudessa osiossa on tarjolla vain 16 kappaletta. The French Connection voitti kahdeksan Oscaria vuonna 1972. Tuolloin pystejä jaettiin vielä leffoille, jotka eivät olleet perinteisimpiä Oscar-leffoja. Realistisesta toimintatrilleristä tuskin tarvitsee kertoa sen tarkemmin, sillä jokainen elokuvafani muistanee esimerkiksi legendaarisen Brooklynin kaduilla kuvatun takaa-ajon. The French Connectionin toimintakohtaukset näyttävät nykyään vielä hurjemmilta, siltä kuin joku saattaisi kuolla oikeasti koska tahansa. (AL)

15. Solaris (2002)

Steven Soderberghin Solaris-versiointi on paljon maineettaan parempi elokuva, kiinnostava kokeilu, jonka vertaamisessa Andrei Tarkovskin vuoden 1972 tieteisklassikkoon ei ole mitään mieltä. Kyseessä on uusi elokuva-adaptio Stanisław Lemin saman nimisestä romaanista, ei uusintaversio Tarkovskin mestariteoksesta. Soderberghin Solaris tuntuu edelleen reilun puolentoista tunnin mitassaan liian lyhyeltä. Silti se paranee vanhetessaan, ollen tarkkanäköinen tutkielma surusta, rakkaudesta, syyllisyydestä ja muistoista. Toista ihmistä ei voi koskaan tuntea täysin, mutta edes pieni osa elämän tärkeimmän ihmisen säilyttämisessä muistin sopukoissa on riipivän kaunista. Leffa on kuvattu ja leikattu hämmentävän hienosti ja score on upea. George Clooney tekee Solariksessa uransa parhaimman vakavan roolin.

MAINOS | Star-osio on nyt avattu ! Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

LUE MYÖS:

Listasimme: Kaikki nämä sarjat saapuvat Disney Plussan uuteen Star-osioon 23. helmikuuta

Listasimme: Kaikki nämä elokuvat saapuvat Disney Plussan uuteen Star-osioon 23. helmikuuta

Muropaketin uusimmat