Uusimmat

Suoratoistopalvelut ovat myllerryksessä – nämä muutokset nähdään Suomessa tulevina kuukausina

Kuva: © Jonas Leupe

27.09.2023 12:05 Helinä Laajalahti

Suoratoistopalvelut elävät muutosten aikaa maailmanlaajuisesti. Myös Suomessa tapahtuu syksyllä 2023 suuria muutoksia Elisa Viihde Viaplayn ja C Moren suunnalla.

Suoratoistoala on elänyt viime vuodet hillittömän kasvun aikaa. Vanhat kuukausimaksulliset konkarit, kuten Netflix ja HBO Max, ovat saaneet rinnalleen lukuisia kilpailijoita uusien palveluiden putkahtellessa tarjolle vähän väliä.

Monet kuukausimaksullisista suoratoistopalveluista toimivat globaalisti, mutta osa on rajoittanut toimintansa pelkästään Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi USA:ssa suosittujen Hulun ja Peacockin sisältöjä on Suomessa tarjolla muiden palveluiden kautta.

Tavallinen viihteen, elokuvien ja tv-sarjojen kuluttaja on välillä hämillään, eikä edes alaa seuraava aina tahdo ihan pysyä kartalla. Onneksi esimerkiksi JustWatch -palvelusta voi helposti hakea tietoa siitä, mistä palvelusta mikäkin sisältö milloinkin löytyy – tai onko sitä Suomessa katsottavissa laillisesti lainkaan.

Kilpailu on kovaa, eikä kaikille palveluille riitä katsojia niin paljon kuin taloudellinen tarve vaatisi, minkä vuoksi suoratoistoala on jatkuvasti muutosten kourissa. On nähty yhdistymisiä ja eroja, ja lanseerattu kokonaan uusia palveluita, lakkautettu vanhoja sekä siirrelty sisältöjä eri palveluiden välillä.

Yksi esimerkki on pari vuotta sitten Suomessakin lanseerattu Paramount+ -palvelu, joka sittemmin yhdistyi SkyShowtimen nimen alle, mistä löytyy Paramount+:n lisäksi Peacockin, Showtimen, Universalin ja Dreamworksin sisältöjä. SkyShowtime on ottanut ohjelmistoonsa myös HBO Nordicin aikoinaan julkaisemia ja sittemmin hylkäämiä eurooppalaissarjoja.

Disney+ puolestaan tarjoaa nykyisin omien sekä Star Wars- ja Marvel-sisältöjensä lisäksi muun muassa FX:n ja Hulun sisältöjä, mutta ei kuitenkaan kaikkia. Hulun alkuperäissarjoja löytyy myös HBO Maxista, joka pääasiallisesti keskittyy HBO:n omiin ja Warner Bros. Discoveryn tuotantoihin.

Viime aikoina HBO:n sarjoja on alkanut valua myös muihin suoratoistopalveluihin, jopa Netflixiin. Netflix onkin pitkään tuntunut palvelulta, josta valtavan, omaa sisältöä sisältävän kirjaston lisäksi löytyy suhteellisen kattavasti vähän sitä sun tätä. Samanlainen on myös pienemmässä mittakaavassa Amazonin Prime Video.

Apple TV+ on tällä hetkellä ainoa suoratoistopalvelu, joka julkaisee pelkästään omaa tuotantoaan olevaa sisältöä. Siksi sen valikoima onkin edelleen melko suppea.

Suomessa katsojia ilahduttavat myös Yle Areenan ilmaiseksi tarjoamat sarjat ja elokuvat.

Suomen omiin suoratoistopalveluihin tulossa muutoksia

Suomen omissa suoratoistopalveluissa tapahtuu syksyn 2023 aikana muutoksia.

Elisa Viihde ja Viaplay ovat lopettamassa keskinäisen yhteistyönsä, minkä seurauksena palvelu nimeltä Elisa Viihde Viaplay loppuu. Se muuttuu 1. lokakuuta alkaen pelkäksi Viaplayksi. Tämä johtuu siitä, että Elisa Viihde on vaihtanut kumppanikseen Sanoman omistaman Nelonen Median, mikä tarkoittaa sitä, että Elisa Viihteen alkuperäissarjat ovat jatkossa katsottavissa Ruutu+:sta.

Tällaisia Ruutu+:aan siirtyviä Elisa Viihteen alkuperäissarjoja ovat muun muassa Ivalo, Pohjolan laki, Sipoon herttua, Kaikki synnit, Nyrkki, Renki ja Mies joka kuoli.

Muuten Viaplayn sisällön uskotaan säilyvän samana kuin aiemminkin.

Elisa Viihde Viaplayssa käytetyt tunnukset ja salasanat toimivat jatkossa normaalisti Viaplay-palvelussa, ja palvelun kerrotaan olevan käytettävissä samoilla sovelluksilla ja laitteilla.

Toinen muutos on käynnissä C Moren puolella, josta on voinut nähdä alkuperäistuotantojen lisäksi myös muun muassa BritBoxin BBC-sisältöä (BritBox on saatavilla Suomessa myös itsenäisenä palveluna).

Suoratoiston hinnoittelu on värikästä Suomessa – näin paljon eri palvelut maksavat nyt

C More lopettaa nykyisessä muodossa toimintansa Suomessa tänä syksynä, sillä sen liiketoiminta siirtyi MTV:n haltuun alkuvuodesta 2023. MTV on ilmoittanut lanseeraavansa uuden MTV Katsomo -suoratoistopalvelun 10. lokakuuta, jonka alle yhdistetään kaikki nykyisen MTV Katsomon ja C Moren sisällöt.

C More -sisällöt sekä esimerkiksi BritBox ovat jatkossa siis katsottavissa maksullisella MTV Katsomo+ -tilauksella. Osa MTV Katsomon sisällöistä säilyy edelleen maksuttomina.

Muutoksen myötä kaikki nykyiset C Moren voimassa olevat tilaukset siirtyvät MTV Katsomoon.

Disney+:n puolella kuluvan syksyn muutokset koskevat hintoja. Tällä hetkellä voimassa oleva kuukausihinta nousee marraskuun  2023 alusta uusilla asiakkailla 8.99 eurosta 10.99 euroon. Vuosihinta nousee samalla logiikalla 89.99 €:sta 109.90 euroon. Vanhoilla asiakkailla hintojen luvataan nousevan aikaisintaan 6. joulukuuta.

Jonkinasteinen myllerrys on odotettavissa myös keväällä 2024, jolloin Warner Bros. Discovery lanseeraa Pohjoismaissa Yhdysvalloissa jo aloittaneen suoratoistopalvelu Maxin. Muutoksen myötä HBO Max lopettaa nykyisessä muodossa toimintansa ja tilalle tulee Warner Bros. Discoveryn sisältöjä laajemmassa mittakaavassa tarjoava suoratoistopalvelu Max.

Tarkempaa tietoa Maxin sisällöistä, toiminnallisuuksista tai lanseerausajankohdasta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Mainosrahoitteiset suoratoistopalvelut tulossa

Uusien sisältöjen luomisen hintalappu nousee koko ajan katsojien tottuessa parempaan ja laadukkaampaan sisältöön, mikä aiheuttaa painetta nostaa palvelun kuluttajahintoja. Samalla palvelut joutuvat taistelemaan katsojista kilpailultaan koko ajan tiukentuvassa markkinassa, missä myös inflaatio kurittaa kuluttajia.

Mutta hintoja ei voi kamalan paljon hilata ylöspäin.

Tämä on aiheuttanut vaatimuksen etsiä ja testata uusia ansaintatapoja. Yksi näistä on mainosrahoitteinen palvelu, joka on kuluttajalle edullisempi, kun osa rahoituksesta tulee mainostajilta. Idea on siis hieman sama kuin perinteisen television aikakauden mainostelevisio, mutta tällä kertaa myös kuluttaja maksaa palvelusta osan.

Yhdysvalloissa toimii kokonaan mainosrahoitteisia suoratoistopalveluita, eli niiden ainakin osittainen käyttö on katsojalle ilmaista mainoksia vastaan. Nämä ovat kuitenkin vähemmistössä ja esimerkiksi aiemmin ilmaisena toiminut Peacock on ottanut mainosten rinnalle pienen kuukausimaksun.

Netflix piti pitkään kiinni siitä, että sen kuukausimaksullisessa palvelussa ei näytetä mainoksia. Tämä on kuitenkin muuttumassa ja Netflix on jo alkanut tarjota kuluttajalle palvelustaan edullisempaa versiota, missä näytetään mainoksia. Netflixin mainosrahoitteinen versio on tällä hetkellä käytössä Australiassa, Brasiliassa, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Japanissa, Koreassa, Meksikossa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Myös HBO Max (USA:ssa pelkkä Max) sekä Disney+ ovat ottaneet käyttöön mainosrahoitteisen, kuluttajalle kuukausihinnaltaan edullisemman version palvelustaan Yhdysvalloissa. Marraskuussa 2023 mainosrahoitteinen Disney+ laajenee myös Eurooppaan (Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Italia, Espanja, Norja, Ruotsi ja Tanska).

Samanlaisia suunnitelmia on ryhdytty tekemään tänä vuonna myös Prime Videossa.

Lista Suomessa tällä hetkellä (9/2023) toimivista, keskeisimmistä kuukausimaksullisista suoratoistopalveluista:

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat