Uusimmat

Arvostelu 007: Road to a Million on valtavan budjetin tosi-tv:tä James Bondin faneille

Kuva: © Amazon Studios

10.11.2023 07:00 Helinä Laajalahti

Prime Videon realitysarja 007: Road to a Million laittaa tavallisista ihmisistä koostuvat parit kilpailemaan James Bond -teemaisissa, sykettä nostattavissa tehtävissä ympäri maailman voittaakseen miljoona puntaa. Kisaajien taustalla häärii Brian Coxin esittämä kontrolleri.

James Bond on totuttu näkemään elokuvissa jos jonkinnäköisissä kiperissä tilanteissa. Prime Videon julkaisema 007: Road to a Million -realitysarja laittaa samantyyppisiin tilanteisiin joukon tavallisia ihmisiä. Ne, joiden kantti kestää parhaiten, saavat eteensä mahdollisuuden voittaa suuria summia rahaa. Koko kisan läpi pääsevälle parille luvassa on miljoona puntaa riihikuivaa rahaa.

007: Road to a Million lähtee käyntiin enempiä selittelemättä Skotlannista, missä kisaan valitut parit joutuvat yksi kerrallaan rymyämään pitkin sumuisia nummia ja etsimään kisan ensimmäistä kysymystä.

Peli on raaka: aikaa on vain tietty määrä ja kysymykseen pitää vastata oikein. Väärästä vastauksesta peli puhalletaan saman tien poikki.

Kisaajien taustalla toimii Brian Coxin esittämä kontrolleri, joka seuraa tehtävän etenemistä näyttöruuduilta ja on ajoittain ääniyhteydessä antamassa kisaajille lisäohjeita – tai vastaavasti lisähaastetta. Coxin hahmo on 007-teemaan sopivasti kuin älykäs, kaiken ennalta näkevä Bond-pahis.

007 Road to a Million

Kuva: © Amazon Studios

Ei mitään wannabe-Bondeja

Yhdeksän parivaljakon joukossa nähdään monimuotoinen kattaus ihmisiä – sarjaan ei ole haluttu varsinaisia wannabe-Bondeja. Mukana nähdään muun muassa veljeskaksikko, isä ja poika, mies ja vaimo, sairaanhoitajakollegat ja kaksi entistä poliisia. Osa pareista tippuu pois heti alkumetreillä, mutta mukana sinnittelevien parien puolesta – ja näistä tietenkin niiden omien suosikkiensa puolesta – jännittäminen saa sykkeen aidosti nousemaan.

Kisassa ei keskitytä ainoastaan käsillä oleviin tehtäviin, vaan myös syvennetään mukana olevia kilpailijoita paljastamalla heistä matkan edetessä jotain uutta. Keskiössä ovat kuitenkin huikeat tehtävät.

Vaikka kyseessä ovat tavalliset ihmiset, heidän eteensä annetut tehtävät ovat kaikkea muuta kuin tavallisia. Niiden suorittaminen vaatii todellista uskallusta ja heittäytymistä, mutta myös silkkaa hyvää tuuria. Välillä tuntuu suorastaan epäreilulta, että henkeäsalpaavan jännittävän tehtävän suorittamisen jälkeen kisa kariutuu kysymykseen, jossa ei voi muuta kuin arvata oikeaa vaihtoehtoa.

Koska itse kuulun niiden universumin hylkäämien ihmisten joukkoon, jotka aina arvaavat annetuista vaihtoehdoista väärin, tunsin tämän vuoksi aitoa myötätuntoa osaa kilpailijoita kohtaan.

Epäreiluuden tunnelma korostuu välillä, kun Coxin hahmo kuittaa nämä tapaukset sanomalla, ettei tuolla parilla ollut tarpeeksi kanttia voittoon – rohkeutta kyllä on, mutta arvausonni puuttuu. Mutta jollakin konstilla porukkaa tietenkin pitää tiputtaa joukosta pois, reilua tai ei.

Tehtävät vaikeutuvat tietenkin koko ajan seikkailun edetessä Brittein saarilta Italiaan ja sieltä Etelä-Amerikkaan ja Karibialle. Kilpailijat joutuvat käyttämään päätään päästäkseen jokaisen tason kohteeseensa. Kohteessa edessä on monenlaista kiipeilyä, seikkailua ja muuta mukavuusalueen ulkopuolelle astumista, sekä tietenkin myös muita Bond-aiheisia kokemuksia ja elokuvista tuttuja jippoja.

007 Road to a Million

Kuva: © Amazon Studios

James Bond -meininki näkyy myös budjetissa

Katsojalle kokonaisuutta ei avata heti alussa. Esimerkiksi kaikkia kisaajia ei pahemmin esitellä ensimmäisessä jaksossa, ja osa heistä tulee mukaan vasta myöhemmissä jaksoissa. Osa osallistujapareista on siis jo edennyt huomattavan pitkälle ennen kuin kaikilta on nähty edes aloitusta.

Voittajan paljastumista katsoja joutuu kuitenkin odottamaan viimeiseen jaksoon saakka.

Bond-meininki näkyy sarjassa vahvasti myös siinä, että 007: Road to a Million on toteutettu isolla rahalla. Veikkaan, että kisaajien mahdollisesti voittama miljoonan voittopotti on pientä sarjan tuotantobudjettiin nähden.

Kilpailijoita seuraavat kuvaajat ovat niin tiukasti mukana, että välillä katsoja väkisinkin alkaa pohtia, miten paljon kisailijoita on kulissien takana lopulta autettu tehtävien suorittamisessa. Vaarallisimmissa kohtauksissa kisaajat eivät todellakaan ole (ymmärrettävästi) olleet täysin oman onnensa nojassa, vaikka niin katsojalle annetaan ymmärtää.

Aina suoritettavan tehtävän loppua ei nimittäin näytetä, osa hypätään kokonaan yli, ja osaan kilpailijoista keskitytään enemmän kuin toisiin.

Muutamissa tehtävissä jää myös mietityttämään se, miten hyvin tekijät ovat huolehtineet tehtävissä käytettävien eläinten suojelusta. Vaikka tehtävät ovat väkisinkin sykettä nostattavia, nykyaikana niiden tilalle olisi varmastikin voinut keksiä jotain muutakin yhtä jännittävää.

007: Road to a Million alkaa Prime Videossa 10. marraskuuta. Saimme arvostelua varten ennakkoon katsottavaksi kaikki kahdeksan jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat