UUSIMMAT

Arvostelu: Cloak & Dagger on viime aikojen parhaita Marvel-sarjoja

10.06.2018 12:11 Aki Lehti

HBO Nordicin Suomessa esittämä Viitta ja Tikari -tv-adaptaatio on toimivaa supersankaridraamaa.

Marvelin Cloak & Dagger -sarjan pääpäsmäri on Daredevil– ja Heroes-sarjoista tuttu Joe Pokaski, ja sen kyllä huomaa. Pääosissa nähtävän teinikaksikon täyspöljät supervoimat on saatu toimimaan tv-ruudulla, vaikka parin ensimmäisen jakson jälkeen katsojalle ei oikein tule vielä edes selväksi mitkä heidän erikoiskykynsä ovat. Viitta ja Tikari -sarjakuvansa lukeneet huomaavat Pokaskin napsineen paloja sieltä sun täältä Marvel-lehtien jatkumosta, unohtaen esimerkiksi gansterit ja kokeelliset huumeet, joista kaksikko alun perin sai voimansa.

Niiden sijaan hän nostaa keskiöön Marvelin Ultimate-universumissa tapahtuneen auto-onnettomuuden, muokaten sitäkin reippaasti. Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa onnistuvat olemaan jopa omituisen koskettavia, vaikka ne ovatkin pelkkää hahmojen esittelyä ja taustatarinaa.

Cloak & Dagger on Freeform-kanavan tuotantoa, jonka ohjelmisto on suunnattu pääosin nuorille aikuisille. Sarja on silti melkoisen synkkä, käsitellen teini-ikäisten ongelmien lisäksi aikuisia aiheita ja ottaen kantaa Yhdysvaltojen luokkajakoon ja köyhyyteen, sekä ihmisten ihonvärin aikaansaamiin ennakkoluuloihin. Sen tunnelmassa on jotain samaa kuin Netflixin Daredevilin ja Jessica Jonesin ensimmäisissä tuotantokausissa, ilman ääriväkivaltaa.

Vaikka tarina alkaakin todella hitaasti, niin onneksi sarjaan ei ole ängetty täysin turhia sivuosahahmoja ja -juonia kuten kaikissa Netflixin Marvel-tuotoksissa. Tahti on verkkainen, mutta tämä on ehdottomasti Viitan ja Tikarin tarina, jossa sivuosahahmot ovat mukana vain kuljettaakseen heidän kertomustaan eteenpäin.

Tandy Bowen (Olivia Holt) on teini-ikäinen pikkurikollinen, joka kotoa karattuaan asuu hylätyssä kirkossa, tullen toimeen ryöstämällä rikkailta yhdessa poikaystävänsä Liamin kanssa (Carl Lundstedt). Andrea Rothin esittämää alkoholisoitunutta äitiään hän tapaa vain käydessään jemmaamassa osan pöllimistään rahoista ja päihdyttävistä pillereistä tämän kaameassa kunnossa olevaan kämppään.

Tyrone Johnson (Aubrey Joseph) on katolista koulua käyvä koripallotähti, jonka rikkaat vanhemmat vaativat häneltä mahdottomia. Tandy ja Tyrone eivät tunne toisiaan, vaikka heidän menneisyytensä kietoo heidät yhteen.

Heidän ollessaan lapsia hämärän jättifirman tekemät kokeet aiheuttivat onnettomuuden öljynporauslautalla, jonka räjähtäessä Tandyn isä kuoli ajaessaan autonsa mereen. Jonkkaan päätyi myös Tandy, sekä poliisin ampuman isoveljensä perään sukeltanut Tyrone. Räjähdys vapautti jotain, jonka ansiosta lapset pelastuivat ja saivat supervoimansa, jotka alkavat toimia heidän ollessaan teini-ikäisiä ja tavatessaan toisensa uudestaan.

Ensimmäiset jaksot hyppivät ees taas ajassa, ja yksi syy miksi hahmoihin kiintyy välittömästi ovat heitä lapsina upeasti esittävät Rachel Ryals ja Maceo Smedley III. Teini-ikäisiä esittävät Holt ja Joseph hoitavat hommansa myös taitavasti, mutta pelkkä nuorten aikuisten angsti yhdistettynä herääviin supervoimiin olisi ollut liian rasittavaa. Mukana on jonkin verran koko perheelle sopivaa sopivaa saippuaoopperaa, pop-hittejä ja teiniromanssia, mutta silti Cloak & Dagger onnistuu imaisemaan keski-ikäisen katsojankin mukaansa.

Supersankariasuista tai sarjan pääpahiksesta on tässä vaiheessa vielä aivan turha haaveilla, sillä paria lyhyttä kohtausta lukuun ottamatta Viitta & Tikari eivät ole tekemisissä keskenään, vaan tutustuvat uusiin voimiinsa omillaan. Viitta pystyy siirtymään paikasta toiseen silmänräpäyksessä teleportaation avulla, päätyen aluksi aivan mihin sattuu ja Tikari taas muodostaa käsillään valotikareja.

Molemmat näkevät omituisia näkyjä menneestä ja ehkä tulevastakin koskiessaan muita ihmisiä. Sarjan pääpaha on ilmiselvästi Roxxon-yhtiö, jonka ansiosta kaksikko sai voimansa. Päätyykö toisistaan riippuvainen kaksikko edes taistelemaan sitä kauden kymmenen jakson aikana jää nähtäväksi.

Tässä vaiheessa sarjalla ei vaikuta olevan mikään kiire supersankarimäiskeeseen ja hyvä niin, sillä draama ja ihmissuhteet ovat näin hyvin toteutettuna huomattavasti kiinnostavampia kuin Netflix-tyyliset köpöstä koreografiasta kärsivät päähänlyöntikohtaukset.

Sarjakuvassa Viitta ja Tikari seikkailivat New Yorkissa, mutta tv-sarja siirtää heidät New Orleansiin, joka tuo varsinkin yöaikaan tapahtuviin kohtauksiin mukavan erilaista synkkyyttä. Tunnelmaa ei luoda Mardi Gras -kulkueilla tai -intiaaneilla, vaan sivukujilla ja hautausmailla vaikuttavat mellastavan voodoovoimat.

Marvelin Cloak & Dagger voi lähteä tästä ihan mihin suuntaan tahansa, mutta kahden ensimmäisen jakson perusteella se on yksi parhaista Marvelin sarjoista viimeisen vuoden aikana.

Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa tulivat tarjolle HBO Nordiciin viime perjantaina 8. kesäkuuta. Uusi jakso ilmestyy suoratoistopalveluun aina perjantaisin.